Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2022 o 17:50
Čas čítania 0:56
Viktor Kniš TASR

Rusko hrozí moldavskej prezidentke: Vaša krajina môže skončiť na smetisku dejín

NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruský senátor Alexej Puškov pohrozil moldavskej prezidentke Maii Sanduovej, že jej krajina môže skončiť „na smetisku dejín“.

Ruskí lídri ostro reagovali na zákaz proruských vojnových symbolov v bývalej sovietskej republike Moldavsko. Ruský senátor Alexej Puškov pohrozil moldavskej prezidentke Maii Sanduovej, že jej krajina môže skončiť „na smetisku dejín“.


„Mala by byť opatrná pri Rusku a jeho symboloch, o to viac, že Kišiňov nedokáže platiť za ruský plyn,“ napísal Puškov na svojom kanáli na sociálnej sieti Telegram. Moldavsko, nachádzajúce sa medzi Ukrajinou a Rumunskom, sa po invázii Ruska na Ukrajinu snaží o členstvo v Európskej únii. Hlavné mesto Moldavska Kišiňov poskytuje Kyjevu humanitárnu, ale nie vojenskú pomoc. V samotnom konflikte sa Moldavská republika vyhlásila za neutrálnu a nezapája sa ani do sankcií uvalených na Rusko.


Kišiňov však už začiatkom tohto týždňa zakázal používanie symbolov „Z“ a „V“ na vyjadrenie podpory ruských vojakov útočiacich na Ukrajine, ako aj oranžovo-čiernu pásikavú stužku svätého Juraja, ktorá sa pokladá za znak podporovateľov ruského prezidenta Vladimira Putina, ale aj proruských separatistov na Ukrajine.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas stretnutia 30. marca 2022 v Kišiňove.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas stretnutia 30. marca 2022 v Kišiňove. Zdroj: TASR/Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR


Sanduová obhajovala zákaz tým, že tieto symboly rozdeľujú spoločnosť. Ich miesto je na „smetisku dejín“, uviedla. Puškovova reakcia nasledovala po týchto jej slovách. Senátor je považovaný za jedného z najhlasnejších zástancov ruskej zahraničnej politiky.


Moldavsko je ťažko závislé od ruských dodávok zemného plynu a v tamojšej odštiepeneckej republike Podnestersko fakticky vládne proruský režim, ktorý od 90. rokov 20. storočia podporujú ruskí vojaci. Toto všetko vyvoláva obavy, že po prípadnom víťazstve ruských inváznych síl na Ukrajine by mohol Kremeľ poslať svoju armádu útočiť aj do Moldavska.

Domov
Zdieľať
Diskusia