Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Oktagon.
20. apríla 2022, 15:30
Čas čítania 1:45

David Kozma a iní šampióni Oktagonu môžu navštíviť tvoju školu. Športová organizácia sa zapojila do boja proti šikane

ZAUJÍMAVOSTI OKTAGON ŠIKANA ŠIKANOVANIE MEDZI DEŤMI
Uložiť Uložené

Máš so šikanou osobnú skúsenosť?

Určite si sa už stretol s nejakou formou šikany, či už si bol priamym účastníkom alebo iba pozorovateľom. Niektorí zažili psychický nátlak, iní sa museli vyrovnať s negatívnymi komentármi na internete alebo zažili fyzické útoky. „MMA sa často spája s násilím. Dlho sme premýšľali, ako sa voči tomu vymedziť a uviesť na pravú mieru, že jediný boj, ktorému fandíme, je medzi dvomi športovcami v klietke,“ hodnotia z Oktagonu. Na tlačovej konferencii v multifunkčnej aule Gong v Ostrave, ktorú na mieste sledovalo takmer dvetisíc divákov, organizácia oznámila naviazanie novej spolupráce s firmou Unilever. Tá podporuje vo svojich projektoch sociálne témy a často pomáha aj znevýhodneným ľuďom

viac informácií

Z toho dôvodu sa Oktagon spojil so značkou Rexona (patrí do portfólia Unilever) a prichádza s projektom Športom proti šikane. Veľa zápasníkov Oktagonu si prešlo v mladom veku šikanou, aby sa stali silnejšími, začali s bojovými umeniami a dostali sa k vrcholovému športu. Dnes pomáhajú deťom a svojimi príbehmi inšpirujú, ako bojovať #športomprotišikane.

Tvárou novej kampane sa stal šampión David Kozma, ktorý mal sám v mladosti problémy so šikanou. Cieľom je šírenie osvety na školách a boj proti tomuto problému formou besied s bojovníkmi. 

Náš šport je veľakrát nesprávne spájaný s násilím. Chceme využiť spoluprácu s Rexonou, aby sme vyjadrili svoj postoj k násiliu a dištancovali sa od akejkoľvek jeho formy mimo boja dvoch športovcov pod jasne danými pravidlami. Aj preto je súčasťou kampane slogan Boj patrí do klientky, nie do školy. K tejto téme majú rozhodne čo povedať, niektorí si formou šikany sami prešli, ako napríklad šampión David Kozma. Preto nám táto kampaň dáva zmysel a sme radi, že môžeme spolu s našimi bojovníkmi šíriť osvetu na českých a slovenských školách,“ hovorí manažérka projektu za Oktagon Silvia Klimková.

Na webe sportemprotisikane.cz sa môže registrovať každá slovenská a česká základná či stredná škola. Organizátori následne naplánujú návštevy po školách, kde sa porozprávajú o tomto celospoločenskom probléme. 

Prihlás školu

Do projektu sa zapojilo niekoľko bojovníkov, ako aj ďalší šampióni Ivan Buchinger či Marek Bartl. Moderátor Oktagonu Robert Kmeťo vyspovedal oboch bojovníkov v spoločnej diskusii, no každý má so šikanou iné skúsenosti – jeden z nich bol obeťou a druhý agresorom. Ich príbehy sú rôzne, ale zhodli sa na jednom: fyzická, psychická šikana alebo kyberšikana nie je riešením žiadneho problému. O týchto témach je potrebné hovoriť a vyhľadať odbornú pomoc. Oktagon celý projekt takisto konzultoval s odborníkom Martinom Benkovicom, ktorý sa téme šikany dlhodobo venuje. 

Oktagon verí, že šikana nemá miesto v našich životoch a spoločnými silami dokáže spoločnosť zvíťaziť v tomto boji, ktorý je pre mnohých tým najťažším. „Pokiaľ momentálne zažívaš akúkoľvek formu šikany, nie si v tom sám. Sme tu pre teba,“ odkazuje organizácia.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Späť
Zdieľať
Diskusia