Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
5. apríla 2022, 7:42
Čas čítania 1:15
Jakub Paulík TASR

Volodymyr Zelenskyj upozorňuje na ďalšie masakre ako v Buči. Civilných obetí vraj môže byť ešte viac

Volodymyr Zelenskyj upozorňuje na ďalšie masakre ako v Buči. Civilných obetí vraj môže byť ešte viac
Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd
NEWS BUČA SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počet obetí v Boroďanke nie je zatiaľ spresnený.

Po odchode ruských jednotiek z Buče ukrajinskí vojaci a zahraničné médiá v meste objavili masové hroby s osobami v civilnom oblečení. Volodymyr Zelenskyj to označil za akt genocídy zo strany Ruska a upozornil, že obetí medzi civilistami v ďalších mestách môže byť „oveľa viac“ než v medializovanej Buči. 

Ako príklad spomenul oslobodené mesto Boroďanka. Konkrétny počet mŕtvych civilistov však nešpecifikoval. Generálna prokurátorka Ukrajiny Iryna Venediktovová uviedla, že následky ruskej invázie v Boroďanke môžu byť horšie než v Buči. Mestá sa od seba nachádzajú približne 23 kilometrov. „Myslím si, že o Boroďanke budeme hovoriť samostatne. Je o čom hovoriť,“ povedala Venediktovová.

Odporúčané
100 rokov od vlády Stalina. Ukrajinský hladomor, krvavé čistky a masové deportácie obyvateľov 100 rokov od vlády Stalina. Ukrajinský hladomor, krvavé čistky a masové deportácie obyvateľov 2. apríla 2022, 14:30

Rusko svoj podiel na vine v meste Buča odmieta a tvrdí, že kým sa ich vojská nachádzali v Buči, nezabili a nezranili žiadneho civilistu. Ruský rezort obrany konkrétne uviedol, že ide len o „predstavenie pripravené kyjevským režimom pre západné médiá“. 

O obetiach v Buči sa už medzičasom začali vytvárať konšpirácie, že mŕtve telá v meste sa hýbu. Telá obetí sa pritom v Buči podľa satelitných záberov Maxar Technologies začali v meste objavovať od 9. marca, uvádzajú New York Times.

Zelenskyj vyzval novinárov, aby oslobodené mestá v Kyjevskej oblasti, ako sú Buča či Boroďanka, navštívili a všetko zdokumentovali. Z masakra obviňuje ruskú stranu. „Armáda mučila ľudí a máme všetky dôvody na to, aby sme boli presvedčení, že mnohí ľudia boli zavraždení,“ povedal pred rumunským parlamentom.

Masaker v Buči odsúdila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, pričom vyzvala na ďalšie sankcie voči Rusku. „Bežní ľudia zavraždení priamo na uliciach so zaviazanými rukami. Toto je číre zlo, ktoré treba zastaviť, lebo ono sa nezastaví pred ničím,“ napísala na svojom Facebooku.

Na znak úcty k obetiam prišla pred budovu veľvyslanectva Ukrajiny v Bratislave zapáliť sviečky. „Sviečku pred ukrajinskou ambasádou som zapálila tým, ktorí sa oslobodenia nedožili. Ukrajinským mužom, ženám aj deťom zabitým, mučeným a popraveným ruskými vojakmi v meste Buča,“ ozrejmila na sociálnej sieti.

Ďalšie články o vojne na Ukrajine nájdeš tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia