Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2022, 19:31
Čas čítania 1:25
Ivan Koribanič

MS 2022 v Katare: takto vyzerá zloženie základných skupín

MS 2022 v Katare: takto vyzerá zloženie základných skupín
Zdroj: Getty Images/David Ramos-Staff
ŠPORT FUTBAL MS 2022 V KATARE MS 2022 V KATARE SKUPINY
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Losovanie prebehlo v Katare, teda v krajine, ktorá celý turnaj hostí. Prvýkrát v histórii nebol počas žrebovania známy kompletný zoznam 32. krajín.

V Katare, ktorý hostí tohtoročné majstrovstvá sveta vo futbale, prebehlo žrebovanie. To určilo zloženie základných skupín. 32 mužstiev je rozdelených po štyroch v jednej skupine, ktorých je celkovo 8 (A – H).

ZLOŽENIE SKUPÍN K MS 2022 V KATARE:
A-SKUPINA: Katar, Holandsko, Senegal, Ekvádor
B-SKUPINA: Anglicko, USA, Irán, Wales – Ukrajina/Škótsko
C-SKUPINA: Argentína, Mexiko, Poľsko, Saudská Arábia
D-SKUPINA: Francúzsko, Dánsko, Tunisko, Peru – Austrália/Spojené arabské emiráty
E-SKUPINA: Španielsko, Nemecko, Japonsko, Nový Zéland – Kostarika
F-SKUPINA: Belgicko, Chorvátsko, Maroko, Kanada
G-SKUPINA: Brazília, Švajčiarsko, Srbsko, Kamerun
H-SKUPINA: Portugalsko, Uruguaj, Južná Kórea, Ghana

JEDNOTLIVÉ KRAJINY BOLI NASADENÉ Z TÝCHTO KOŠOV:
1. kôš: Katar, Brazília, Belgicko, Francúzsko, Argentína, Anglicko, Španielsko, Portugalsko
2. kôš: Holandsko, Dánsko, Nemecko, Švajčiarsko, Uruguaj, Chorvátsko, USA, Mexiko
3. kôš: Irán, Japonsko, Maroko, Srbsko, Poľsko, Južná Kórea, Senegal, Tunisko
4. kôš: Ekvádor, Saudská Arábia, Ghana, Kanada, Kamerun a víťaz zo zápasov Nový Zéland – Kostarika, Wales – Ukrajina/Škótsko (tento zápas sa ešte pre vojnu na Ukrajine neodohral) a Peru – Austrália/Spojené arabské emiráty (tento zápas sa ešte neodohral)

MS 2022 v Katare, Katar, futbal
Zdroj: TASR/AP


Prvý zápas je na programe 21. novembra a finále zase 18. decembra. Tohtoročné majstrovstvá sveta sú v netradičnom zimnom termíne. Dôvodom sú priaznivé teploty (20 – 25 stupňov Celzia), pričom v lete by boli horúčavy pre futbalistov extrémnou záťažou.

Skupinové zápasy budú krajiny hrať o 11.00, 14.00, 17.00 a 20.00 h. Osemfinálové a štvrťfinálové zápasy zasa o 16.00 a 20.00 h. Semifinále odohrajú o 20.00 h a finálové stretnutie sa začne o 16.00 h. Všetky tieto časy sú uvedené v našom, teda stredoeurópskom pásme. Vysielacie práva má v rámci Slovenska zabezpečené RTVS.

Slovensko na týchto majstrovstvách chýba. Dôvodom je neúspech v kvalifikácii. V nej skončili hráči trénera Štefana Tarkoviča na nepostupovej 3. priečke. Z našej skupiny postúpili na záverečný turnaj z prvého miesta Chorváti a z druhého šli do baráže Rusi. Tých však FIFA pre inváziu na Ukrajine vylúčila.

Slovensko sa na majstrovstvách sveta predstavilo naposledy v roku 2010. Vtedajšiemu trénerovi Vladimírovi Weissovi st. sa s reprezentáciou podarilo senzačne postúpiť až do osemfinále. Tam boli nad jej sily Holanďania, neskorší vicemajstri sveta.

Majstrovstvá sveta v roku 2026 budú hostiť USA, Mexiko a Kanada. Pôjde historicky o prvé majstrovstvá sveta, na ktorých bude hrať až 48 krajín oproti terajším 32. Bude sa hrať celkovo v 16 mestách. Najdôležitejšie (finále) a zároveň najviac zápasov budú hostiť USA.

Domov
Zdieľať
Diskusia