Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2022, 14:55
Čas čítania 1:16
Viktor Kniš TASR

VIDEO: Rusi tvrdia, že im Ukrajinci zbombardovali ropný sklad. Útok môže ohroziť mierové rokovania, odkazujú od Putina

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Útok, ku ktorému sa zatiaľ nikto neprihlásil, by mohol spôsobiť eskaláciu konfliktu.

Šéf Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov obvinil Ukrajinu z útoku na sklad paliva v meste Belgorod ležiacom 40 kilometrov od ukrajinských hraníc, kde vypukol v piatok ráno mohutný požiar. Podľa Gladkova naň útočili dva nízko letiace ukrajinské vojenské vrtuľníky. Jeho tvrdenie však nebolo možné bezprostredne overiť.


Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok počas návštevy Poľska správy o údajnom ukrajinskom útoku v ruskom Belgorode nepotvrdil ani nevyvrátil. „Nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť tvrdenie o tom, že bola do toho zapojená Ukrajina, jednoducho preto, lebo nemám všetky vojenské informácie,“ povedal Kuleba na tlačovom brífingu.


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok po rokovaniach so svojím indickým rezortným kolegom podľa agentúry Reuters povedal, že doterajšie mierové rozhovory s Ukrajinou priniesli istý pokrok. Dodal, že Moskva pripravuje odpoveď na návrhy Kyjeva, akým je napríklad neutralita Ukrajiny podmienená získaním bezpečnostných záruk.

Útok na ropný sklad môže zbrzdiť rokovania

Kremeľ v piatok vyhlásil, že údajný útok na sklad paliva v západoruskom meste Belgorod, z ktorého Moskva obvinila ukrajinské sily, bude prekážkou v pokračovaní rusko-ukrajinských mierových rokovaní.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Na novinársku otázku, či by uvedený incident mohol byť považovaný za eskaláciu konfliktu na Ukrajine, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol: „Samozrejme, nemôžeme to vnímať ako niečo, čo vytvorí vhodné podmienky na pokračovanie rokovaní.“


Dodal, že o dianí v Belgorode bol informovaný aj prezident Vladimir Putin. Zároveň doplnil, že budú podniknuté opatrenia s cieľom zaistiť, aby v danej oblasti nedošlo k prerušeniu dodávok paliva.

Rusko a Ukrajina v piatok obnovili mierové rokovania prostredníctvom videokonferencie. „Pokračujeme v rozhovoroch formou videokonferencie,“ uviedol Medinskij prostredníctvom aplikácie Telegram. „Naše pozície týkajúce sa Krymského polostrova a Donbasu sa nezmenili,“ dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia