Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2022, 20:26
Čas čítania 1:12
Martin Mičuda

Zdá sa ti nové päťvalcové Audi RS3 pomalé? S úpravou od ABT Sportsline je možné uháňať až 300 km/h

Zdá sa ti nové päťvalcové Audi RS3 pomalé? S úpravou od ABT Sportsline je možné uháňať až 300 km/h
Zdroj: ABT Sportsline
TECH AUDI TUNING
Uložiť Uložené

Dvorný úpravca vozidiel koncernu VW Group najnovšie vylepšuje pekelný hot-hatch.

S príchodom 3. generácie RS3 sa skalní fanúšikovia veľmi potešili, pretože Audi aj napriek neľahkej dobe nezanevrelo na svoj povestný päťvalcový motor. Nemecký výrobca síce medzigeneračne nezvýšil výkon (294 kW/400 koní a 500 Nm), je však k dispozícii už od 5 600 ot./min. To však je očividne málo pre technikov dvorného koncernového úpravcu ABT Sportsline, ktorý servíruje zaujímavé vylepšenia.

Odporúčané
Slávny päťvalec žije ďalej. Audi odhalilo nové 400-koňové RS3, s ktorým bude možné driftovať Slávny päťvalec žije ďalej. Audi odhalilo nové 400-koňové RS3, s ktorým bude možné driftovať 19. júla 2021, 12:56

Slávny agregát 2.5 TFSI, ktorý je, mimochodom, niekoľkonásobným držiteľom titulu motor roka, totiž v rámci balíčka ABT Power S so softvérom ABT Engine Control disponuje výkonom až 338 kW/460 koní a krútiacim momentom 540 Nm.

Krútiaci moment päťvalca prenáša na všetky štyri kolesá softvérovo upravená 7-stupňová dvojspojková prevodovka. Za úpravami stojí najmä nové naladenie riadiacej jednotky. Vďaka zvýšeniu výkonu o 60 koní a 40 Nm dokáže pekelný hot-hatch akcelerovať z pokoja na rýchlosť 100 km/h o 0,2 sekundy rýchlejšie než sériové vyhotovenie – len za 3,6 sekundy.

ABT, Audi, RS3 Sportback,
Zdroj: ABT Sportsline

Ešte zaujímavejšia je však informácia o maximálnej rýchlosti. S RS3 je možné sériovo uháňať rýchlosťou 250, 280 alebo 290 km/h (RS Dynamic a keramickými brzdami) vzhľadom na voľbu voliteľného dynamického paketu priamo od Audi, ABT Sportsline však zachádza ešte ďalej. Nemecký tuner totiž dokáže maximálnu rýchlosť posunúť až na magickú hranicu 300 km/h, čo sa teda pri hatchbacku nižšej strednej triedy veruže veľmi nevidí.

Odporúčané
Test Audi e-tron S: posadili sme sa za volant Audi s tromi motormi. V čom má navrch oproti konkurencii? Test Audi e-tron S: posadili sme sa za volant Audi s tromi motormi. V čom má navrch oproti konkurencii? 16. februára 2022, 9:30

Po vizuálnej stránke tentoraz ABT Sportsline zatiaľ neprišlo s takmer žiadnymi doplnkami. Treba však dodať, že Audi RS3 ako také je už v „základe“ opticky veľmi vyhrotené. V porovnaní s predchodcom má nová generácia až o 33 milimetrov širší rozchod predných kolies a s tým súvisia aj rozšírené blatníky.

Mimoriadne agresívne nárazníky dopĺňajú full-LED svetlomety s prísnou grafikou a tmavým podkladom, zatiaľ čo vzadu sú dve oválne koncovky výfuku. Opomenúť nemožno ani brzdovú sústavu s keramickými kotúčmi na prednej náprave so špeciálne prispôsobenou charakteristikou posilňovača bŕzd. Keramické brzdy by si v tejto triede hľadal márne.

ABT, Audi, RS3 Sportback,ABT, Audi, RS3 Sportback,ABT, Audi, RS3 Sportback,ABT, Audi, RS3 Sportback,
Zobraziť galériu
(11)
Domov
Zdieľať
Diskusia