Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2022, 18:18
Čas čítania 1:08
Ivan Koribanič

Abramovič a dvaja ukrajinskí mieroví vyjednávači boli údajne otrávení chemickou zbraňou počas rokovania

Abramovič a dvaja ukrajinskí mieroví vyjednávači boli údajne otrávení chemickou zbraňou počas rokovania
Zdroj: Getty Images/Clive Mason-Staff
POLITIKA ROMAN ABRAMOVIČ RUSKO
Uložiť Uložené

Abramovič vraj dokonca na niekoľko hodín stratil zrak, po čom bol hospitalizovaný v Turecku.

Majiteľ futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič a dvaja ukrajinskí mieroví vyjednávači údajne utrpeli otravu, píše WSJ. Správu potvrdilo aj centrum investigatívnych novinárov Bellingcat.

Vraj sa tak stalo ešte začiatkom mesiaca po rozhovoroch o ukončení ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Následkom otravy sa im odlupovala koža a symptómy sa zhodovali s otravou chemickou zbraňou.

Abramovič dokonca na niekoľko hodín stratil zrak, po čom bol hospitalizovaný v Turecku. Medzi ďalšie symptómy, ktoré sa potvrdili aj u dvoch starších členov ukrajinského tímu, patrili napríklad červené oči, bolestivé slzenie, ako aj spomenuté odlupovanie kože na tvári a rukách.

Podľa Bellingcat trvalo zasadnutie 3. marca približne do 22.00 h. Potom šli všetci do bytu v Kyjeve, kde sa u nich začali tieto symptómy prejavovať. Pred rokovaniami pritom konzumovali iba vodu a čokoládu. Štvrtý člen, ktorý jedol a pil to isté, ťažkosti nemal.


Príznaky spojené s pravdepodobnou otravou chemickou zbraňou ustúpili do týždňa.

Zdroje pre WSJ uviedli, že z útoku obviňujú Moskvu, ktorá vraj chcela zmariť rozhovory o ukončení vojny.

Oligarcha vyjednávač

Abramovič letel medzi Istanbulom, Moskvou a Kyjevom, aby sprostredkoval správy medzi Vladimirom Putinom a Volodymyrom Zelenským. Podľa viacerých expertov si Abramovič chce zachrániť reputáciu po tom, čo naňho Spojené kráľovstvo a EÚ uvalili sankcie za jeho blízkosť k Putinovi.

Samotný Zelenskyj vraj pritom požiadal amerického prezidenta Joea Bidena, aby na Abramoviča neuvaľoval sankcie. Ruský oligarcha minulú stredu opustil letisko v Istanbule súkromným lietadlom. Letel cez Čierne more, pričom jeho letový vysielač bol vypnutý pri ruskom meste Mineralnye Vody a znovu bol zapnutý až na letisku Vnukovo v Moskve.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Abramovič sa údajne stretol s Putinom a odovzdal mu rukou napísaný list od Zelenského, v ktorom boli načrtnuté mierové podmienky. Po návrate do Istanbulu sa stretol s ukrajinským politikom Rustem Umerovom, ktorý pôsobí ako vyjednávač.

Domov
Zdieľať
Diskusia