Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2022, 9:30
Čas čítania 8:39
Daniel Mikolášik

Ako žijú deti ruských oligarchov? Na Instagrame ukazujú luxusný život a do školy ich vozia helikoptérou

Ako žijú deti ruských oligarchov? Na Instagrame ukazujú luxusný život a do školy ich vozia helikoptérou
Zdroj: Instagram/@lisa_peskova, @sofiaabramovich97, @yumashkaa
OSOBNOSTI OLIGARCHIA RUSKO
Uložiť Uložené

Ruskí oligarchovia stoja za Putinom, hoci ich deti si užívajú luxus na Západe. Ako vyzerá život ruskej zlatej mládeže?

Dcéra hovorcu Kremľa, vnučka prvého ruského prezidenta Borisa Jeľcina či syn ropného magnáta. Niektorí potomkovia najbohatších Rusov podnikajú, iní sa venujú štúdiu alebo zveľaďujú rodinné impérium.

Hoci väčšina ruských oligarchov má s prezidentom Vladimirom Putinom veľmi dobrý vzťah, mnohé z ich detí, paradoxne, odsudzujú vojnu na Ukrajine a neboja sa to povedať nahlas. Kto sú, čomu sa venujú a ako sa vyjadrujú k invázii? Pozreli sme sa na životy ruskej zlatej mládeže a ich sociálne siete plné luxusných áut, značkového oblečenia či miliónových nehnuteľností.

V Refresheri ťa informujeme o všetkých dôležitých aktualitách v súvislosti s vojnou na Ukrajine a zároveň poukazujeme na jej širšie politické a medzinárodné súvislosti. Ak nechceš, aby ti čokoľvek uniklo, prihlás sa na odber správ o vojne na Ukrajine. Podporiť vznik podobných článkov môžeš prostredníctvom klubu Refresher+.

Odporúčané
Najbohatší Rus, šéfkuchár, facebookový investor či bývalý basketbalista. Zoznám sa s Putinovými oligarchami Najbohatší Rus, šéfkuchár, facebookový investor či bývalý basketbalista. Zoznám sa s Putinovými oligarchami 4. marca 2022, 12:30

Sofia Abramovičová

Sofia je dcérou rusko-izraelského oligarchu židovského pôvodu Romana Abramoviča, ktorý je známy predovšetkým ako majiteľ londýnskeho futbalového klubu FC Chelsea a hlavný vlastník súkromnej investičnej spoločnosti Millhouse LLC. Po rozpade Sovietskeho zväzu zbohatol na rope a hliníku.

Počas jeho pôsobenia Chelsea päťkrát vyhrala anglickú ligu Premier League a v rokoch 2012 a 2021 získala titul Ligy majstrov. V roku 2021 magazín Forbes vyčíslil jeho majetok na 14,5 miliardy dolárov, čím ho zaradil na 142. miesto v rebríčku najbohatších mužov sveta. Zároveň sa stal 2. najbohatším Izraelčanom, 11. najbohatším Rusom a nekompromisne najbohatším Portugalcom. Občianstvo má totiž v každom z týchto štátov.

Roman Abramovič
Zdroj: Getty Images/Mikhail Svetlov

Sofia má 27 rokov a je jedným zo siedmich Abramovičových detí. Spoločne s rodičmi, bratom Arkadijom a so sestrou Annou sa presťahovali z Ruska do Londýna ešte v roku 2003, keď jej otec kúpil londýnsky klub. Aktuálne žije na preskáčku v luxusnom dome v Londýne a vo vidieckom sídle v západnom Sussexe, ktorého hodnota je podľa The Times viac ako 21 miliónov eur.

Odporúčané
Naozaj Rusi otrávili Romana Abramoviča na mierových rokovaniach alebo blafuje? Putinovi odovzdal vlastnoručný odkaz od Zelenského Naozaj Rusi otrávili Romana Abramoviča na mierových rokovaniach alebo blafuje? Putinovi odovzdal vlastnoručný odkaz od Zelenského 29. marca 2022, 8:30

Odmala chodila na prestížne súkromné školy, ktoré ju stáli v priemere 47 000 eur ročne. Donedávna navštevovala prestížnu univerzitu Royal Holloway, University of London, kde študovala manažment a marketing. Medzi jej najväčšie záľuby patrí jazdectvo, ktorému sa venuje od detstva.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SA (@sofiaabramovich97)

Pravidelne chodí na prestížne jazdecké súťaže po celom svete, v decembri 2013 dokonca získala prvé miesto v parkúrovom jazdectve na Olympia London International Horse Show, čo je jedna z najväčších britských jazdeckých súťaží. Jej aktuálny kôň, na ktorom jazdí, stál približne 600-tisíc eur, píše Mirror.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SA (@sofiaabramovich97)

Podľa jej sociálnych sietí si užíva luxusný život plnými dúškami. Na jej Instagrame nájdeš fotografie z lukratívnych dovolenkových destinácií (Ibiza, Maldivy) či z lyžovania v Alpách, z výletov na luxusných jachtách a zo súkromných tryskáčov. Do školy jazdila na nepriestrelnom Range Roveri s ochrankou za chrbtom, niekedy ju vozili dokonca helikoptérou.

Sofia po vypuknutí ruskej invázie dala jasne najavo, na ktorej strane v rámci konfliktu stojí. Na svojom dnes už takmer 80-tisícovom instagramovom profile zdieľala fotografiu s preškrtnutou podobizňou Vladimira Putina a s citátom, ktorý tvrdí, že nie Rusko, ale Putin chce vojnu s Ukrajinou. „Najväčšou a najúspešnejšou lžou kremeľskej propagandy je, že väčšina Rusov stojí za Putinom,“ píše sa v príspevku.

Sofia Abramovič
Zdroj: Instagram/@sofiaabramovich97

Jelizaveta Peskovová

Jelizaveta, ktorú volajú aj Lisa, je dcérou hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. Ten je jedným z najbližších ľudí ruského prezidenta Vladimira Putina. Taktiež patrí medzi najviac mediálne viditeľných predstaviteľov Kremľa, ktorý tvrdo obhajuje rozhodnutie Moskvy o ruskej invázii na Ukrajinu a zároveň ostro kritizuje Spojené štáty a západných spojencov.

Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov. Zdroj: TASR/AP

Peskov musel v roku 2016 vysvetľovať, prečo rok predtým oficiálne zarobil štvornásobne viac ako ruský prezident Putin. Hovorca Kremľa vtedy tvrdil, že v rámci jeho príjmu z roku 2015 vo výške 36,7 milióna rubľov (v tom čase v prepočte približne 500 000 eur) nefiguruje len jeho oficiálny plat, ale aj položka dedičstva, ktoré mu zanechal jeho otec po smrti, informovalo BBC.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Peskovova manželka a známa ruská krasokorčuliarka Tatiana Navková v tom istom roku v daňovom priznaní uviedla ešte vyšší príjem, a to 89 miliónov rubľov (v tom čase v prepočte približne 1,2 milióna eur). Západní analytici však hovoria o tom, že rodina disponuje veľkým nepriznaným bohatstvom, podobne ako Putin.

Rodine patria mnohé lukratívne nehnuteľnosti, dokonca aj v USA, luxusné autá a Peskov sa neraz na verejnosti ukázal aj s luxusnými švajčiarskymi hodinkami Richard Mille v hodnote približne 560 000 eur. Hoci sa Peskov snaží rodinné bohatstvo pred zrakom verejnosti čo najviac utajiť, jeho 24-ročná Lisa je pravý opak.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Elizaveta Dmitrievna (@lisa_peskova)

Mladá Jelizaveta totiž na svojom Instagrame, na ktorom má aktuálne vyše 250-tisíc sledovateľov, pravidelne prezentuje svoj prepychový život plný drahého oblečenia od luxusných módnych domov, dovoleniek v exotike či VIP žúrov. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 112381 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia