Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2022, 16:42
Čas čítania 1:05
Tímea Krauszová TASR

Slovenské vysoké školy dostanú 1,8 milióna eur na študentov z Ukrajiny. Peniaze prerozdelí ministerstvo školstva

NEWS ŠKOLSTVO VOJNA NA UKRAJINE VYSOKÉ ŠKOLY
Uložiť Uložené

Okrem toho vyčlenilo ministerstvo ďalšie dva milióny na jazykové kurzy.

Ministerstvo školstva prerozdelí vysokým školám 1,8 milióna eur na študentov z Ukrajiny. Vysokoškoláci utekajúci pred vojnou tak budú môcť dokončiť svoje štúdium na Slovensku. Rezort im chce pomôcť aj uhrádzaním jazykových kurzov, na ktoré vyčlenil vyše dva milióny eur.

Môžu u nás doštudovať

Štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis vraví, že školy si môžu náklady dať uhradiť aj spätne od začiatku invázie, teda od 24. februára. „Rezort školstva vyčlenil 1,875 milióna eur na podporu prijímania študentov zasiahnutých konfliktom. Na každého študenta tak vysoká škola dostane až 2 500 eur a prijať bude môcť 1 000 študentov, ktorí chcú v štúdiu pokračovať na Slovensku.“

Kvôli uľahčeniu pobytu aj štúdia vyčlenilo ministerstvo peniaze aj na jazykové kurzy pre ukrajinských študentov. „V rámci rozvojových projektov je vyčlenených ešte dva a štvrť milióna eur na podporu centier jazykovej prípravy a poradenských služieb. Touto cestou dávame ukrajinským študentom možnosť čo najrýchlejšie a najplynulejšie sa zapojiť do výučby,“ doplnil Paulis.

Odporúčané
Maturanti môžu získať 9 000 eur, ak zostanú študovať na Slovensku. Presvedčí ich novinka ministerstva školstva? Maturanti môžu získať 9 000 eur, ak zostanú študovať na Slovensku. Presvedčí ich novinka ministerstva školstva? 14. marca 2022, 17:30

Ministerstvo komunikuje s vysokými školami a s krízovým štábom, keďže zrejme budú potrebné aj ďalšie formy podpory. Potrebné sú aj zmeny v zákonoch. Prvá z nich je už zahrnutá v novele vysokoškolského zákona. „Rieši napríklad to, akým spôsobom možno prijímať študentov, keď nemajú so sebou potrebné dokumenty, napríklad maturitný doklad, a takisto zahrnie do sociálnych štipendií aj študentov zasiahnutých konfliktom.“

Týmto študentom budú zároveň odpustené poplatky za anglické študijné programy. Ak prídu na akademickú mobilitu, nebudú musieť predkladať doklady o doterajšom dosiahnutom vzdelaní. Overenie a zaradenie študentov je na každej vysokej škole.

V parlamente momentálne riešia aj zákon o uznávaní dokladov, upraviť by mali aj Fond na podporu vzdelávania, ktorý by mal zahrnúť aj ľudí zasiahnutých ozbrojeným konfliktom.

Domov
Zdieľať
Diskusia