Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
18. marca 2022, 19:30
Čas čítania 1:50
Dominik Vetrák

Gran Turismo 7 sa nedalo hrať 30 hodín. Hráči nadávajú na šialene predražené mikrotransakcie, bez ktorých nezískaš luxusné autá

TECH GRAN TURISMO 7
Uložiť Uložené

Hráči sú frustrovaní.

V našej recenzii na exkluzívnu pretekársku hru Gran Turismo 7 na Playstation 4 a Playstation 5 sme spomínali, že recenzenti nemali pred vydaním hry prístup k mikrotransakciám (obsah hry platený za reálne peniaze). Nemohli teda zistiť, ako sú nastavené. Vývojári zo štúdia Polyphony Digital a vedenie Playstationu pravdepodobne vedeli, že ak by k nim mali recenzenti prístup, udelili by jej horšie hodnotenia. 

Odporúčané
RECENZIA: Gran Turismo 7 (PS5) RECENZIA: Gran Turismo 7 (PS5) 2. marca 2022, 12:30

Napríklad 2 milióny kreditov stoja na Playstation Store 20 eur, v hre sú však aj autá za viac ako 3 milióny kreditov. Za zbierku viacerých luxusných áut tak hráči zaplatia aj stovky eur. Auto, ktoré v predošlej hre zo série Gran Turismo s podtitulom Sport stálo 5 eur, teraz stojí 5- až 6-násobne viac.

Kredity môžu hráči získať aj súťažením v samotnej hre. Odmeny za dokončenie pretekov sú však nízke. Zdá sa tak, že tvorcovia hry alebo riaditelia v Playstatione chcú, aby hráči kupovali predražené mikrotransakcie. 

Gran Turismo 7
Zdroj: Playstation/Polyphony Digital

Už nákup troch najluxusnejších áut stojí viac ako celá hra Elden Ring či Horizon: Forbidden West. Menej luxusné autá sa dajú získať rýchlejšie a nestoja tak veľa, no ak ich chceš viac, opäť musíš opakovať tie isté preteky.

Navyše ak chceš jazdiť online v režime šport a pretekať s inými hráčmi v turnajoch, vždy je podmienkou, že musíš vlastniť také alebo onaké vozidlo. Mal by si si ho aj vylepšiť, pretože ostatní jazdci to spravili a ty im so základnou výbavou auta nebudeš stačiť.

Aj vylepšenia sú však drahé. My sme napríklad po prejdení základnej časti hry minuli viac peňazí na tuning áut ako na ich kupovanie. 

Gran Turismo 7
Zdroj: Playstation/Polyphony Digital

Pretekárska séria hier Gran Turismo zdobila konzoly Playstation od úplného začiatku a milujú ju milióny hráčov. Je však možné, že pre toto správanie tvorcov možno prehodnotia prístup a vzťah k sérii.

Odporúčané
KVÍZ: Dokázal by si zvládnuť gamerský kvíz bez chyby? Otestuj svoje znalosti z herných noviniek KVÍZ: Dokázal by si zvládnuť gamerský kvíz bez chyby? Otestuj svoje znalosti z herných noviniek 15. decembra 2022, 14:00

Nasvedčuje tomu aj takzvaný review bombing. Ide o situáciu, keď sa hráčom kroky tvorcov nepozdávajú a začnú hre udeľovať nízke hodnotenia. Na stránke Metacritic, ktorá združuje recenzie od najlepších recenzentov na svete, už kleslo hodnotenie hráčov na 3,8/10. Priemerné hodnotenie recenzentov, ktorí o mikrotransakciách nevedeli, je pritom takmer 9/10.

Gran Turismo 7 mikrotransakcie
Zdroj: Metacritic

Tvorcovia navyše pred tromi dňami vydali aktualizáciu, ktorá síce zvýšila odmeny za pretekanie v dvoch pretekoch, no znížila ich pre šestnásť ďalších, takže hráči zarobia ešte menej. 

Najnovšia aktualizácia zo včera zase spôsobila pád serverov. Lenže Gran Turismo 7 je hra, ktorá si vyžaduje neustále internetové pripojenie (nevieme, z akého dôvodu). Preto si 30 hodín nikto vlastne nemohol hru ani zahrať, a to ani jej singleplayerovú kampaň. V súčasnosti už je hra hrateľná.

Domov
Zdieľať
Diskusia