Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. marca 2022, 14:30
Čas čítania 5:24
Tímea Krauszová

Prvá prehliadka u urológa: bude to bolieť, treba sa pred vyšetrením oholiť alebo vyprázdniť? Lekár vysvetľuje, ako sa pripraviť

Prvá prehliadka u urológa: bude to bolieť, treba sa pred vyšetrením oholiť alebo vyprázdniť? Lekár vysvetľuje, ako sa pripraviť
Zdroj: Marián Pinčiar
ZDRAVIE SEXUALITA ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Urológ Ján Švihra nám opísal krok za krokom, čo svojim pacientom pri prehliadke robí. Netreba sa nás báť, hovorí s úsmevom. Prevencia ti môže zachrániť život.

V roku 2020 šlo na preventívnu prehliadku k urológovi podľa NCZI necelých 50-tisíc ľudí. To nie je ani pätina mužov nad 50 rokov, ktorým krátke vyšetrenie môže zachrániť život. K urológovi však chodia aj mladší ľudia – muži aj ženy –, ktorí s ním riešia rôzne zdravotné problémy. 

Ak je gynekológ lekár pre ženy, je urológ lekár pre mužov? Lekár Ján Švihra pre Refresher hovorí, že to je len mýtus. On sám je urológom a pracuje so ženami aj s mužmi. „Gynekológ sa stará o ženské pohlavné zdravie. Urológ sa nestará len o mužské pohlavné zdravie, ale aj o celý urotrakt, teda obličky, močovody, močový mechúr a močovú trubicu. Tie predsa majú obidve pohlavia,“ vysvetlil s úsmevom.

Odporúčané
Prvá prehliadka u gynekologičky: bude to bolieť a mám sa oholiť? Lekárka prezradila, ako sa pripraviť tak, aby to nebolo trápne Prvá prehliadka u gynekologičky: bude to bolieť a mám sa oholiť? Lekárka prezradila, ako sa pripraviť tak, aby to nebolo trápne 16. februára 2022, 14:30

V Refresheri sa venujeme témam reprodukčného zdravia a hovoríme o ňom s odborníkmi. Kladieme im aj citlivé a tabuizované otázky, aby sme lepšie rozumeli, ako sa o svoje telo starať a čo robiť, ak niečo nefunguje. Ak si chceš prečítať ďalšie články o sexuálnom zdraví, klikni sem a dostaneš upozornenie vždy, keď taký obsah na webe pribudne. Viac podobných článkov môžeme robiť len s tvojou podporou, pridaj sa do klubu Refresher+.

Urológ Ján Švihra.
Urológ Ján Švihra. Zdroj: Marián Pinčiar

Ako sa pripraviť na prehliadku?

Nijako špeciálne sa na preventívku pripravovať netreba, hovorí urológ. Netreba sa oholiť alebo sa špeciálne obliecť, no muži by mali rátať s tým, že sa budú musieť vyzliecť od pása nadol. Základná hygiena ti úplne stačí, podľa lekára nie je dôležité sa vydrhnúť. Keďže sa pri preventívke odoberá zvyčajne moč aj krv, odporúča sa napiť, no netreba to preháňať – vzorky by mali byť také, aké sú aj počas bežného dňa.

V úvode ti lekár položí niekoľko otázok a potom prejde k vyšetreniu. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111858 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa ťa bude urológ pýtať (na ktoré otázky si treba pripraviť odpovede).
  • Ako sa máš na prehliadky pripraviť fyzicky (čo ti bude robiť a či máš ísť pred vyšetrením na záchod).
  • Čo dokáže pravidelná prehliadka odhaliť.
  • S akými problémami chodia k urológovi ženy.
  • Ako predchádzať rakovine, ale aj bežným zápalom močového mechúra.
Domov
Zdieľať
Diskusia