Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2022, 14:33
Čas čítania 0:42
Daniel Mikolášik TASR

Slovensko navrhlo, aby Európska únia úplne zakázala medzinárodné transakcie v rubľoch

NEWS EDUARD HEGER EURÓPSKA ÚNIA RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Návrh sankcií odovzdal Eduard Heger vo Versailles predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej.

Európska únia by mala podľa Slovenska úplne zakázať medzinárodné transakcie v rubľoch, zakázať verejným dôchodkovým fondom držať ruské aktíva a odrezať všetky ruské aj bieloruské banky od medzibankového platobného systému SWIFT.


Vyplýva to z návrhu sankcií, ktoré predseda vlády Slovenskej republiky Eduard Heger odovzdal vo Versailles predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. TASR o tom informoval Úrad vlády Slovenskej republiky s tým, že ide o iba časť zoznamu navrhovaných sankcií.

Slovenský premiér Eduard Heger  prichádza na druhý deň summitu Európskej únie na zámku Versailles, západne od Paríža 11. marca 2022, kde európski lídri diskutujú o situácii na Ukrajine.
Slovenský premiér Eduard Heger prichádza na druhý deň summitu Európskej únie na zámku Versailles, západne od Paríža 11. marca 2022, kde európski lídri diskutujú o situácii na Ukrajine. Zdroj: TASR/AP


Slovenská vláda ďalej navrhla uvalenie reštrikčných opatrení na najväčšie ruské štátne spoločnosti, ktoré sú pre Moskvu kľúčové pri obchodovaní s komoditami ako zlato, diamanty, titán či hliník.


Rovnaké sankcie by mali hroziť všetkým členom Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), ak sa rozhodnú pomôcť Rusku v jeho vojnovej invázii na Ukrajine, píše sa v návrhu.


Brusel by mal zároveň Kremľu pohroziť uvalením embarga na dodávky ropy a zemného plynu a podniknúť viditeľné a rozhodné kroky na zbavenie sa závislosti od ruských energií. Slovensko zároveň navrhlo vyzvať veľké nadnárodné spoločnosti, aby sľúbili, že po vojne zatvoria svoje továrne v Rusku. Návrh opisuje aj prísnejšie sankcie voči ruským oligarchom a elitám.

Európski lídri počas druhého dňa neformálneho summitu Európskej únie na zámku Versailles, západne od Paríža 11. marca 2022, kde diskutujú o situácii na Ukrajine.
Európski lídri počas druhého dňa neformálneho summitu Európskej únie na zámku Versailles, západne od Paríža 11. marca 2022, kde diskutujú o situácii na Ukrajine. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia