Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2022, 17:30
Čas čítania 2:24
Tímea Krauszová

Kto je nová maďarská prezidentka Katalin Nováková? Upratuje, podporuje mladé rodiny a „chráni deti“ homofóbnymi zákonmi

Kto je nová maďarská prezidentka Katalin Nováková? Upratuje, podporuje mladé rodiny a „chráni deti“ homofóbnymi zákonmi
Zdroj: TASR/DUNA/MTI-Szilárd Koszticsák
POLITIKA KATALIN NOVÁK MAĎARSKO
Uložiť Uložené

Naši južní susedia majú novú prezidentku. Má blízky vzťah s Viktorom Orbánom.

Prezidentkou Maďarska v nadchádzajúcom päťročnom období bude nominantka vládneho bloku Fidesz-KDNP Katalin Nováková, rozhodli vo štvrtok v Budapešti poslanci Národného zhromaždenia. V tajnom hlasovaní ju podporilo 137 poslancov.

Nováková má blízky vzťah s premiérom Viktorom Orbánom a zvolili ju len niekoľko týždňov pred parlamentnými voľbami. Podľa analytikov ju Fidesz v kandidatúre podporoval práve preto, aby v prípade, že Orbán už neuspeje, ostal pri moci aj niekto spriaznený s týmto hnutím. Jej meno sa zároveň spája s kontroverznými homofóbnymi názormi a so spochybňovaním opodstatnenia emancipácie a feminizmu, pripomína France24.

Novozvolená maďarská prezidentka Katalin Nováková.
Novozvolená maďarská prezidentka Katalin Nováková. Zdroj: TASR/DUNA/MTI-Szilárd Koszticsák

Tvrdí, že len chráni deti

Nováková bola tvárou viacerých zákonov, ktoré sa týkali daňových úľav alebo podpory pre mladých ľudí v snahe zvýšiť pôrodnosť a počet detí, ktoré chcú páry mať. Konzervatívnu političku často kritizujú pre jej ostré názory na to, ako (ak vôbec) by sa malo v maďarskej spoločnosti hovoriť o LGBT komunite. V apríli sa v krajine uskutoční aj referendum o znemožnení zmeny pohlavia pre transrodových ľudí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia