Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2022, 17:23
Čas čítania 12:39
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Putin zakazuje Instagram, Rusi údajne uniesli ukrajinského starostu stotisícového mesta

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme dôležité informácie v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

• Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 78 detí a vyše sto ďalších utrpelo zranenie. Informovala o tom ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová.

• Ruské nálety v piatok skoro ráno zasiahli mestá Dnipro, Luck a Ivano-Frankivsk.

• Pred vojnou na Ukrajine ušlo už 2,5 milióna ľudí, tvrdí OSN.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
mapa
Zdroj: REFRESHER


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


21:58 – Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok odmietol potvrdiť správy o údajnom stretnutí bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR prevzala túto správu od agentúry DPA.


„Nemám žiadne informácie o Schröderovi. Nemôžem vám nič povedať,“ povedal Peskov pre ruskú agentúru Interfax.

21:39 – Medzinárodný trestný tribunál v Haagu v piatok varoval bojujúce strany na Ukrajine, že útoky na civilné obyvateľstvo sú trestným činom. Vyhlásil to v súvislosti so stupňujúcimi sa útokmi ruských vojakov na ukrajinské mestá. 


„Ak sú útoky úmyselne namierené proti civilnému obyvateľstvu, ide o trestný čin. Ak sú útoky úmyselne namierené proti civilným objektom, ide tiež o trestný čin,“ vyhlásil hlavný prokurátor Karim Khan. Bojujúcim stranám dôrazne odporučil, aby v obývaných oblastiach nepoužívali ťažké zbrane. Opakovane naliehal, že aj ruská invázia na Ukrajinu sa má riadiť zásadami medzinárodného humanitárneho práva. (tasr) 

20:52 – Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že Rusko má v pláne spáchať v tzv. vylúčenej zóne jadrovej elektrárne v Černobyli teroristický čin, z ktorého sa následne pokúsi obviniť Ukrajinu. Informovala o tom v piatok agentúra CNN.


Americká spravodajská televízia poznamenala, že ide o ďalšie zo série tvrdení ukrajinských úradov o rizikách, ktoré hrozia jadrovej infraštruktúre na Ukrajine. Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany v piatok na svojej stránke na Facebooku uviedla, že podľa dostupných informácií prípravu teroristického útoku v jadrovej elektrárni v Černobyli nariadil ruský prezident Vladimir Putin. (tasr) 

20:31 – OSN tvrdí, že má dôkazy, že ruská armáda používa na ostreľovanie rezidenčných oblastí kazetovú muníciu. 

19:44 – Ukrajinské Centrum pre strategickú komunikáciu oznámilo, že Bielorusko by v piatok večer mohlo spustiť inváziu na Ukrajinu. Informoval o tom spravodajský web Sky News.


Podľa predbežných dát, ktoré má zmienené analytické centrum k dispozícii, by mohli bieloruské jednotky napadnúť Ukrajinu v piatok po 21.00 h miestneho času (20.00 h SEČ).

19:40 – Ak by sa NATO zapojilo do konfliktu s Ruskom, vypukla by tretia svetová vojna, upozornil v príhovore americký prezident Joe Biden. Povedal tiež, že NATO a Spojené štáty by nemali prekročiť hranicu a dať tak Putinovi dôvod na vyvolanie ešte väčšieho konfliktu. Reagoval tým na stupňujúce sa výzvy Ukrajiny, ktorá žiada Západ o pomoc. 

19:13 – Youtube pokračuje v obmedzovaní ruskej propagandy na svojich serveroch. Po novom bude blokovať kanály, ktoré platí Kremeľ. Bude odstraňovať obsah o vojne na Ukrajine, ktorý porušuje pravidlá komunity.

18:38  Ukrajinskí predstavitelia obvinili Rusko, že v piatok popoludní z ukrajinského vzdušného priestoru ostreľovalo obce na bieloruskom území. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.


Velenie ukrajinských leteckých síl podľa agentúry Reuters označilo celý manéver za provokáciu, ktorej cieľom je zatiahnuť ozbrojené sily Bieloruskej republiky do vojny s Ukrajinou.

18:17  Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval v piatok Rusko pred uvalením ďalších tvrdých ekonomických sankcií, ak bude Kremeľ pokračovať vo vojenskej invázii na Ukrajine.

Šéf Elyzejského paláca podľa agentúry DPA odmietol žiadosť Ukrajiny o prijatie do Európskej únie v zrýchlenom procese. „Mohli by sme mať mimoriadne opatrenia pre krajinu, ktorá je vo vojne bez rešpektovania kritérií? Odpoveď je nie,“ zdôvodnil. Dodal však, že rozumie emocionálnej odozve i očakávaniam Ukrajiny.


Zároveň podľa stanice Sky News poznamenal: „Posolstvo, aké sme ako prvé vyslali ukrajinskému obyvateľstvu, je, že naša Európa je pre nich otvorená. Ich boj za slobodu a demokraciu, za hodnoty, ktoré sú spoločné pre nás všetkých, ukázal, že Ukrajina je skutočne členom našej európskej rodiny.“ (tasr)

17:45 – Veľká väčšina Ukrajincov – 92 percent – je presvedčená, že ich krajina bude schopná odraziť ruskú inváziu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky ukrajinskej agentúry Rating, ktorý bol zverejnených v piatok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. (tasr)

17:14  Ukrajina tvrdí, že jej vojaci v uplynulých hodinách zabili ďalšieho ruského veliteľa. Podľa spravodajských webov Sky News a BBC by malo ísť o generálmajora Andreja Kolesnikova, veliteľa 29. armády Východného vojenského okruhu.


Sky News doplnila, že túto správu zverejnenú ukrajinskou tlačovou agentúrou Interfax sa jej zatiaľ nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov. Stanica BBC, ktorej sa informáciu zatiaľ taktiež nepodarilo overiť, dodala, že Kremeľ ju nateraz nekomentoval.


Stanica Sky News pripomenula, že to nie je prvý prípad od začiatku ruskej invázie, čo Ukrajina tvrdí, že zabila ruského generála. V utorok bol v bojoch pri meste Charkov na východe Ukrajiny údajne zabitý generálmajor Vitalij Gerasimov. (tasr)

17:11 – Rusko zablokuje prístup k sociálnej sieti Instagram. Informáciu zverejnil tamojší cenzúrny úrad Roskomnadzor. Uviedol, že tak vyhovie žiadosti ruskej prokuratúry. Stalo sa tak potom, čo spoločnosť Meta, pod ktorú patria Facebook a Instagram, uviedla, že nebude mazať príspevky vyzývajúce na násilie voči ruským okupantom a Vladimirovi Putinovi. (bbc)

17:05 – Ruskí okupanti údajne uniesli starostu mesta Melitopol. Ide o druhé najväčšie mesto v Záporožskej oblasti s približne 150-tisíc obyvateľmi. 

Denník Kyiv Independent priniesol informáciu, odvolávajúc sa na zástupcu náčelníka generálneho štábu prezidenta Volodymyra Zelenského Kyryla Tymošenka.

16:31 – Viac než 200 000 ľudí čaká na útek z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré je pod neustálym ostreľovaním a bombardovaním zo strany ruskej armády. 


„Odrezali mesto zo všetkých strán,“ povedal námestník starostu Mariopola Serhij Orlov pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ARD. Rusi do mesta nepúšťajú vozidlá s humanitárnou pomocou. Niekoľko pokusov o vytvorenie humanitárnych koridorov doteraz zlyhalo, pripomína DPA. (tasr)

16:28 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu telefonoval s prezidentom USA Joeom Bidenom. Tvrdí, že ho informoval o aktuálnej situácii na bojisku a bombardovaní civilistov, zároveň sa dohodli na ďalších sankciách proti Rusku. 

15:41 – Rusko vypálilo na ukrajinské mestá a dediny od začiatku vojny už 328 riadených striel s plochou dráhou letu. Povedal to v piatok hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj, na ktorého sa odvolávajú agentúra Reuters a stanica Sky News.

„Tento krvavý zločin režimu Putina je jasným porušením medzinárodného humanitárneho práva,“ vyhlásil Zalužnyj.


Rusko odmieta útoky na civilistov. V piatok však Moskva zaútočila okrem tvrdo bombardovaných miest Charkov a Mariupol aj na Luck, Ivano-Frankivsk a Dnipro, uvádza Sky News. (tasr)

15:14 – Spoločnosť Maxar zverejnila niekoľko satelitných snímok, ktoré zachytávajú pohľad na Černobyľskú jadrovú elektráreň. Na fotkách vidno niekoľko obrnených transportérov rozmiestnených na území elektrárne.

14:31 – Bezpečnostní experti v leteckom priemysle sa čoraz viac obávajú, že rakety zem – vzduch na Ukrajine by mohli skončiť v nesprávnych rukách, informovala vo štvrtok stanica BBC.


Podľa nej Británia patrí medzi niekoľko západných krajín, ktoré ukrajinským silám dodávajú sofistikované rakety odpaľované z pleca, aby im pomohli odolávať ruskej invázii. Avšak bezpečnostní analytici leteckých spoločností sa obávajú, že časť arzenálu krajiny by sa mohla nakoniec objaviť na čiernom trhu.

Odporúčané
Rakety zem – vzduch na Ukrajine by mohli skončiť v nesprávnych rukách. Analytici sa obávajú, že skončia na čiernom trhu Rakety zem – vzduch na Ukrajine by mohli skončiť v nesprávnych rukách. Analytici sa obávajú, že skončia na čiernom trhu 11. marca 2022, 12:50

14:22 – Refresher sa rozprával s mladým lekárom Dmytrom, ktorý síce pracoval na Slovensku, no pred tromi rokmi sa vrátil na Ukrajinu a dnes dennodenne pomáha blízko bojovej línie.
 

Keď vojská Vladimira Putina 24. februára 2022 skoro ráno agresívne zaútočili na Ukrajinu, Dmytra to neprekvapilo. Svojim kamarátom už niekoľko mesiacov predtým radil, aby si kúpili batohy prvej pomoci a začali sa pripravovať či už kondične, alebo psychicky. On sám zanechal zlozvyky. Ako lekár vraj ani chvíľu nepremýšľal nad tým, že by zo svojej krajiny odišiel, práve naopak, od vypuknutia ruskej agresie každý deň pomáha s výcvikom ďalších vojenských medikov, ktorých Ukrajina súrne potrebuje. 

Dmytro každý deň počíta, koľko detí už Putinova vojna zabila. K včerajšiemu dňu ich je 52 a Rusi naďalej bombardujú detské nemocnice, škôlky a rezidenčné budovy.

Odporúčané
Dmytro učí vojnovú medicínu 200 kilometrov od bojovej línie: Vedel som, že vojna príde, mesiace som sa pripravoval (Rozhovor) Dmytro učí vojnovú medicínu 200 kilometrov od bojovej línie: Vedel som, že vojna príde, mesiace som sa pripravoval (Rozhovor) 11. marca 2022, 9:30

14:09 – Britská vláda v piatok uviedla, že by mohla zhabať byt nachádzajúci sa v luxusnej londýnskej štvrti, ktorý zaplatila v hotovosti žena spájaná s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Tento krok by britská vláda mohla podniknúť na základe nového sankčného režimu, ktorý vstúpi do platnosti budúci týždeň. (tasr)

13:42 – Kremeľ v piatok oznámil, že Rusko ukončí v krajine činnosť spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne médiá Facebook, Instagram a Whatsapp, ak sa ukáže ako pravdivá správa tlačovej agentúry Reuters, že spoločnosť povolí používateľom v niektorých krajinách zverejňovať príspevky vyzývajúce na násilie voči Rusom a ruským vojakom.


„Nechceme uveriť správe Reutersu – je jednoducho príliš ťažké tomu uveriť,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. (tasr) 

13:28 – Prezident Volodymyr Zelenskyj pokračuje v pravidelnom zverejňovaní videí, v ktorých odsudzuje ruskú agresiu a zároveň motivuje Ukrajincov, ktorých presviedča o tom, že sa nemieni vzdať. Tvrdí, že aj keď nie je možné predpovedať kedy, Ukrajina túto vojnu určite vyhrá. Momentálne potrebuje ukrajinská armáda čas, trpezlivosť, múdrosť a energiu, aby svoju prácu robila čo najlepšie. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

13:13Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg opätovne vylúčil bezletovú zónu nad Ukrajinou. „Našou zodpovednosťou je zabrániť, aby tento konflikt eskaloval za hranice Ukrajiny a stal sa plnohodnotnou vojnou medzi Ruskom a NATO,“ povedal Stoltenberg v rozhovore pre AFP v čase konania diplomatického fóra v tureckej Antalyi.

Šéf NATO zároveň upozornil, že bezletová zóna nad Ukrajinou by s najväčšou pravdepodobnosťou viedla k úplnej vojne medzi NATO a Ruskom, ktorá by spôsobila oveľa viac utrpenia, oveľa viac smrti a ničenia.


Bezletová zóna nad Ukrajinou by podľa Stoltenberga znamenala, že Aliancia by musela vyradiť ruské systémy protivzdušnej obrany nielen na Ukrajine, ale aj okolo Bieloruska a Ruska. (tasr)

12:44 – Jadrové výskumné centrum v meste Charkov na východe Ukrajiny je údajne znova pod paľbou ruských síl, oznámil v piatok pred poludním Ukrajinský štátny úrad jadrového dozoru. Citovala ho tlačová agentúra DPA.


Zariadenie je bez elektriny a na budove sú povrchové škody. Úrad sa teraz pokúša presnejšie stanoviť, aké môžu byť následky tohto poškodenia. (tasr) 

12:10 – Sieť reštaurácií Domino’s síce zastavila investície v Rusku, 188 reštaurácií však bude aj naďalej fungovať bez obmedzení. Čoraz viac prevádzok s rýchlym občerstvením na rozdiel od pizzerií Domino’s odchádza z ruského trhu. Toto rozhodnutie už oznámili McDonald’s, KFC a ďalšie reťazce. 

12:07 – Facebook dočasne zmierni pravidlá a povolí príspevky vyzývajúce na násilie voči ruským vojakom. Týka sa to aj Slovenska. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí.

 „V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu sme dočasne povolili formy politického prejavu, ktoré by za normálnych okolností porušovali naše pravidlá, ako napríklad násilné prejavy ako ‚smrť ruským útočníkom‘,“ uviedla vo vyhlásení spoločnosť Meta Platforms. (tasr) 

11:32 – Dva a pol milióna ľudí ušlo z Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára, uviedla v piatok Organizácia Spojených národov.

11:29  Ruský prezident Vladimir Putin požiadal v piatok ministra obrany Sergeja Šojgua, aby pripravil plány na možné posilnenie západnej hranice Ruska v reakcii na rozmiestňovanie jednotiek Severoatlantickej aliancie (NATO) vo východnej Európe. 


„Pokiaľ ide o posilnenie našich západných hraníc v dôsledku opatrení prijatých krajinami NATO... toto treba zvážiť samostatne. Žiadam vás, aby ste pripravili správu,“ povedal Putin Šojguovi počas virtuálneho zasadnutia Rady bezpečnosti Ruskej federácie, ktorý naživo prenášala ruská štátna televízia.

11:14 – Vojnový inštitút zverejnil interaktívnu pohyblivú mapu, ktorá zachytáva, ako sa ruské vojská pohybovali a ako postupne ovládli niektoré územia na Ukrajine. 

10:54  Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyjadril súhlas s tým, aby sa do bojov na Ukrajine pridali na strane Ruska aj dobrovoľníci zo zahraničia. Šéf Kremľa okrem toho schválil návrh na odovzdanie ukoristených západných raketových systémov proruským separatistom v Doneckej a Luhanskej oblasti.


„Ak uvidíte ľudí, ktorí prejavia záujem dobrovoľne, nie za peniaze, pomôcť ľudom žijúcim v Donbase, tak je nutné im ísť naproti a pomôcť im dostať sa do bojovej zóny,“ cituje agentúra AFP z vyjadrenia Putina počas rokovania Rady bezpečnosti Ruskej federácie.


Ruský minister obrany Sergej Šojgu počas rokovania totiž uviedol, že Rusko vie o viac ako 16 000 žiadostiach prevažne z krajín Blízkeho východu. (tasr)

10:34 – Nad hlavným mestom Kyjev práve lieta duch lietadla An-225 Mriya, ktoré Rusi zostrelili ešte v prvom týždni vojny. Podľa Flight Radaru má označenie FCKPUTIN, ale nie je jasné, či ide o dielo hackerov alebo niekoho iného.

10:08 – Ministerstvo obrany Ukrajiny zverejnilo aktuálne dáta o zničenej vojenskej technike Ruska. Tieto dáta nie je možné nezávisle overiť. 

9:43 – Obyvatelia uväznení v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol obliehanom ruskými jednotkami požiadali v piatok o pomoc, keď sa ich rodinní príslušníci zúfalo pokúšali s nimi skontaktovať v čase výpadku komunikačných sietí. Informovala o tom agentúra AFP.


Mariupol je bez vody, plynu a elektriny a od 2. marca nefungujú komunikácie. Niekoľko úsekov slabého telefónneho signálu zostáva pre väčšinu obyvateľov jediným spôsobom, ako podať správy, pripojenie je však nespoľahlivé.


V aplikácii Telegram, ktorá slúži na prijímanie a odosielanie správ, sa objavili kanály, kde priatelia a príbuzní uviaznutých obyvateľov Mariupola zverejňujú fotografie a informácie o svojich blízkych v nádeji, že by o ich osude mohli niečo vedieť ostatní, píše AFP. (tasr)

9:10 – Polícia zverejnila dojímavý príbeh psíka utečenca. Spolu s ľuďmi z Ukrajiny sa dostal cez slovenskú hranicu do bezpečia. Jeho záchrancovia sa potom snažili dostať sa repatriačným letom do Indie. 

„Keď sme vás minulý týždeň informovali prostredníctvom fotografií o tomto psíkovi, ktorý odletel s Indmi do ich domovskej krajiny repatriačným letom na palube vojenského lietadla, tak sme nepoznali jeho príbeh,“ informuje polícia.

„Až dodatočne sme zistili, že Indovia našli psíka pri úteku z Kyjeva potulovať sa len tak na ulici. Zobrali si ho, prešli s ním peši naše hranice a teraz je už v Indii,“ píše polícia na svojom Facebooku. 

vojna na Ukrajine, Rusko
Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

9:02 – Bieloruský diktátor Alexandr Lukašenko prišiel dnes ráno do Moskvy. Lukašenko je dlhodobo spojencom Vladimira Putina, ruské vojská často útočia na Ukrajinu práve z jeho územia. 

8:59 – Slovenský premiér Eduard Heger vyhlásil, že pre Slovensko je dôležité, aby malo z Ukrajiny bezpečného a prosperujúceho suseda.


Na samite počas celej diskusie podľa Hegera panovala veľmi silná jednota všetkých lídrov členských krajín v tom, že Ukrajina je súčasťou európskej rodiny. Premiér pripomenul, že za Slovensko priniesol rozpracovaný návrh, ako pomôcť Ukrajine postaviť sa po vojne na nohy a stať sa plnohodnotným členským štátom. S týmto návrhom bude podľa jeho slov teraz pracovať Európska komisia.


Premiér spresnil, že plán pozostáva z dvoch bodov. „Pomôcť im s reformami a poskytnúť im dostatočnú aj finančnú injekciu. Druhá časť je práve príprava toho časového plánu, akčného plánu, kde budú mať aj prístup k jednotlivým inštitúciám,“ povedal Heger.

8:10 – Americká spoločnosť Meta Platforms vo štvrtok oznámila, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá a umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí. (tasr)

8:01 – Podľa miestnej vodohospodárskej spoločnosti v meste Černihiv zbombardovali Rusi vodovodné siete. Civilisti preto nemajú prístup k pitnej vode, oprava bude trvať niekoľko hodín.

7:48  Ruské ministerstvo obrany umožní ukrajinskému tímu opravárov prístup k elektrickému vedeniu v okolí jadrovej elektrárne Černobyľ. Informuje o tom TASR na základe štvrtkovej správy britskej stanice Sky News.


Objavili sa totiž vážne obavy o stave Černobyľa na severe Ukrajiny, ako aj o Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu.


Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu vyjadrila znepokojenie nad prerušeným procesom zhromažďovania údajov. Tvrdí, že nemá vyšetrovaciu kapacitu na to, aby porozumela, čo sa stalo. Rusku aj Ukrajine však ponúka podrobné riešenia na ochranu jadrových zariadení. (tasr)

7:34 Útoky na západné mestá Ukrajiny už potvrdilo aj Rusko. Predstavitelia rezortu obrany Moskvy sa nechali počuť, že ich vysoko presné útoky na veľké vzdialenosti zasiahli dve vojenské letiská v mestách na západe Ukrajiny. (tasr)

7:22 – Ruské nálety v piatok skoro ráno zasiahli mestá Dnipro, Luck a Ivano-Frankivsk. Mesto Ivano-Frankivsk sa nachádza len približne 200 kilometrov vzdušnou čiarou od slovenskej hranice. 

7:10 – Spoločnosť The Walt Disney Company pozastavila svoje komerčné aktivity v Rusku (bbc)

6:57 – Kolóna ruských vojenských vozidiel pri Kyjeve sa presúva do blízkych oblastí, čo môže signalizovať obnovený tlak na ukrajinskú metropolu, uviedla v piatok stanica BBC s odvolaním sa na satelitné snímky, ktoré zverejnila americká spoločnosť Maxar Technologies.

Podľa tejto spoločnosti sa časti konvoja, ktorý bol naposledy videný severozápadne od letiska Antonov, presunuli do pozícií v okolitých mestách.

Snímky zároveň ukazujú, že ďalšie časti konvoja na severe zaujali delostrelecké pozície pri obci Lubianka.

Predstaviteľ americkej obrany vo štvrtok uviedol, že ruské sily sa za posledných 24 hodín posunuli o päť kilometrov bližšie ku Kyjevu. (tasr)

6:30 – Ukrajina oznámila, že ruské ozbrojené sily ostreľovali jadrové výskumné zariadenie v meste Charkov, pričom Moskvu obvinila z jadrového terorizmu. 


Štátna inšpekcia jadrového dozoru Ukrajiny podľa BBC uviedla, že výskumné zariadenie prišlo o elektrickú energiu a utrpelo povrchové škody počas ostreľovania, ku ktorému došlo vo štvrtok večer.

Neboli hlásené žiadne zranenia ani úmrtia. Rusko sa k ostreľovaniu bezprostredne nevyjadrilo, dodala BBC. (tasr, bbc) 

Domov
Zdieľať
Diskusia