Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2022, 9:30
Čas čítania 5:18
Viktor Kniš

Dmytro učí vojnovú medicínu 200 kilometrov od bojovej línie: Vedel som, že vojna príde, mesiace som sa pripravoval (Rozhovor)

Dmytro učí vojnovú medicínu 200 kilometrov od bojovej línie: Vedel som, že vojna príde, mesiace som sa pripravoval (Rozhovor)
Zdroj: TASR/AP
REFRESHER KONFLIKT NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Refresher sa rozprával s mladým lekárom Dmytrom, ktorý síce pracoval na Slovensku, no pred tromi rokmi sa vrátil na Ukrajinu a dnes dennodenne pomáha blízko bojovej línie.

Keď vojská Vladimira Putina 24. februára 2022 skoro ráno agresívne zaútočili na Ukrajinu, Dmytra to neprekvapilo. Svojim kamarátom už niekoľko mesiacov predtým radil, aby si kúpili ruksaky prvej pomoci a začali sa pripravovať či už kondične, alebo psychicky. On sám zanechal zlozvyky. Ako lekár vraj ani chvíľu nepremýšľal nad tým, že by zo svojej krajiny odišiel, práve naopak, od vypuknutia ruskej agresie každý deň pomáha s výcvikom ďalších vojenských medikov, ktorých Ukrajina súrne potrebuje. 

Dmytro na Facebooku upozorňuje, že pre Ukrajinu je momentálne veľmi dôležitá adresná pomoc. Zverejňuje zoznam toho, čo potrebuje na svoju obranu. Ako vojnový medik si napríklad musí kevlarovú vestu zakúpiť z vlastných peňazí. Turecký výrobca ho nedávno informoval, že si za kus pýta 1 450 dolárov. Dmytro v najnovšom statuse oznamuje, že vojna sa blíži už aj na západ Ukrajiny, kde sa momentálne nachádza.
Dmytro na Facebooku upozorňuje, že pre Ukrajinu je momentálne veľmi dôležitá adresná pomoc. Zverejňuje zoznam toho, čo potrebuje na svoju obranu. Ako vojnový medik si napríklad musí kevlarovú vestu zakúpiť z vlastných peňazí. Turecký výrobca ho nedávno informoval, že si za kus pýta 1 450 dolárov. Dmytro v najnovšom statuse oznamuje, že vojna sa blíži už aj na západ Ukrajiny, kde sa momentálne nachádza. Zdroj: Facebook/Dmytro

Refresher sa o rozhovor s Dmytrom pokúšal už niekoľko dní. Aj keď sme boli dohodnutí, viackrát nás prerušili sirény signalizujúce nálet ruských stíhačiek. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Dmytro pôsobí v meste neďaleko Ľvova približne 200 až 300 kilometrov od bojovej línie a je pripravený na to, že ho kedykoľvek môžu povolať. Záleží mu na tom, aby si aj západný svet uvedomil, že v dôsledku nedostatočnej pomoci každý deň zomierajú civilisti. 

Dmytro každý deň počíta, koľko detí už Putinova vojna zabila. K včerajšiemu dňu ich je 52 a Rusi naďalej bombardujú detské nemocnice, škôlky a rezidenčné budovy.

Prečo si sa vrátil zo Slovenska na Ukrajinu? 

Na Slovensko som si prišiel potvrdiť diplom z medicíny, ktorú som vyštudoval na Ukrajine. Učil som sa jazyk, praxoval som a plánoval som, že sa stanem zubným lekárom. Späť som odišiel vzhľadom na tragédiu v rodine. Vrátil som sa pred viac ako tromi rokmi. 

Žena na fotografii aj jej dieťa zomreli.
Žena na fotografii aj jej dieťa zomreli. Zdroj: TASR/AP

Čo sa dialo na Ukrajine predtým, ako na vás Rusi zaútočili? 

Vojna na Ukrajine trvá už osem rokov, takáto invázia ruských vojsk nebola prekvapením. Ja osobne som sa začal pripravovať už pred tromi mesiacmi, pretože som cítil, že situácia eskaluje.

Ty si mi už hovoril, že si vojnu očakával.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111629 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa začal Dmytro pripravovať na vojnu a čo radil svojim kamarátom.
  • Prečo sa nebojí jadrových zbraní.
  • Akú pomoc Západu ešte očakáva.
  • Ako vníma prezidenta Zelenského.
  • Či je pripravený bojovať.
  • Ako môžu Slováci efektívne pomôcť, čo robiť a čo nerobiť. 
Domov
Zdieľať
Diskusia