Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2022, 14:08
Čas čítania 1:56
Martin Adam Pavlík

Streamovacia platforma DAFilms.sk zverejňuje výber dôležitých dokumentov o Ukrajine

Streamovacia platforma DAFilms.sk zverejňuje výber dôležitých dokumentov o Ukrajine
Zdroj: DAFilms.sk
FILMY A SERIÁLY DAFILMS.SK RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Prehratím filmov podporíš filmárov vo vojnových zónach.

Špeciálny online program s výberom dokumentárnych filmov o Ukrajine si môžeš prehrať na streamovacej platforme DAFilms.sk. Kurátori portálu zostavili program, ktorý ukazuje súčasnú Ukrajinu, spoločenské dianie posledných rokov a politické intervencie zo strany Ruska.

Prehratím filmu navyše podporíš dobrú vec. Portál totiž svoj finančný podiel z prehratia venuje na podporu ukrajinských dokumentaristov, ktorí práve teraz natáčajú ruskú agresiu v Kyjeve, Odese, Charkove a v ďalších vojnových zónach.

V tejto chvíli si môžeš vybrať z dvanástich dokumentárnych filmov, ktoré zachytávajú dianie na Ukrajine z obdobia spred ruskej invázie. Súčasťou výberu je aj slovenský titul Mir vam od fotografa a kameramana Juraja Mravca z roku 2016.

Snímka z filmu Mir vam.
Snímka z filmu Mir vam. Zdroj: DAFilms.sk


Vo výbere nájdeš aj film Svedkovia Putinovi, ktorý sa v posledných dňoch stal najsledovanejším titulom portálu. Uznávaný režisér Vitalij Manskij v ňom približuje vzostup Vladimira Putina a jeho dlhodobé snahy o rozširovanie ruského impéria.

Pohľad z druhej strany ponúka ukrajinská režisérka dlhodobo žijúca v Česku Anna Kryvenko. Vo svojom filme Môj neznámy vojak odkrýva, aké je to byť v úlohe okupanta v cudzej krajine. Filmy, ktorými diváci môžu podporiť ukrajinských dokumentaristov, sú označené žlto-modrým krúžkom a budú postupne pribúdať. 

„Od samotného vzniku DAFilms a festivalovej siete Doc Alliance je pre našu službu kľúčová spolupráca s festivalmi a samotnými filmármi. Sme preto radi, že spoločne s kyjevským festivalom Docudays môžeme s našimi divákmi podporiť dokumentárnych filmárov na Ukrajine, ktorí momentálne natáčajú v miestach konfliktov,“ povedala Diana Tabakov, výkonná riaditeľka a kurátorka DAFilms.

„Veríme, že popri humanitárnej a finančnej podpore je tiež dôležité prinášať autentické príbehy a overené informácie z týchto kritických okamihov novodobej histórie Európy,“ dodala Tabakov.

Snímka z filmu Chlapec z vojny.
Snímka z filmu Chlapec z vojny. Zdroj: DAFilms.sk


Z každého prehratia filmu v tomto špeciálnom programe venuje streamovací portál 40 % zo zisku na podporu dokumentaristov pôsobiacich a zaznamenávajúcich ruskú agresiu na Ukrajine. Zvyšných 60 % z jednotlivých streamov je určených pre majiteľov práv.

Vybraná suma bude prevedená na verejnú zbierku festivalu Docudays, ktorá priamo na mieste spolupracuje s filmármi, ktorí práve teraz natáčajú v miestach invázie. Finančné zdroje budú použité na technické vybavenie, zázemie a základné potreby pri natáčaní.


Docudays je rešpektovaný medzinárodný festival dokumentárnych filmov o ľudských právach, ktorý sa každoročne koná v marci v Kyjeve. Streamovací portál DAFilms s ním dlhodobo spolupracuje a uvádza online filmy z festivalového programu.

Snímka z filmu Nebojte sa, dvere sa otvoria.
Snímka z filmu Nebojte sa, dvere sa otvoria. Zdroj: DAFilms.sk:


„Od vypuknutia bojov sme s našimi ukrajinskými priateľmi a kolegami v úzkom kontakte. Festivalový tím pôsobí na rôznych miestach Ukrajiny a prejavuje mimoriadnu odvahu a odhodlanie, s ktorým koordinujú tamojších filmárov. Súcitíme s nimi v tomto neľahkom čase a aj naďalej ich budeme podporovať,“ dodáva Tabakov.


Okrem filmov ukrajinského špeciálu pripravili kurátori aj výber titulov, ktoré objasňujú okolnosti Putinovho vzostupu. Filmy ako Občan Chodorkovskij či Provinčné mestečko E prinášajú unikátne svedectvá dokumentaristov, ktorí nás nechávajú nahliadnuť nielen do Putinovej mysle, ale aj na vývoj Ruska v posledných 30 rokoch.

Oba programové špeciály Podporte Ukrajinu s DAFilms.sk aj V labyrinte ruskej propagandy sú plánované ako dlhodobý online program, do ktorého budú kurátori portálu pridávať ďalšie filmy. Všetky snímky je možné pozrieť v rámci predplatného alebo zakúpením jednotlivých streamov.

Domov
Zdieľať
Diskusia