Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2022, 19:22
Čas čítania 18:46
Adam Novosad

ZÁZNAM: Vojna na Ukrajine: Slovensko sa chce čo najskôr zbaviť stíhačiek MiG-29 aj ruských „technikov“, potvrdil minister Naď

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme dôležité informácie v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

• USA zakážu import ruskej ropy aj plynu, oznámil prezident Joe Biden. Chcú tak uštedriť rozhodujúci úder Vladimirovi Putinovi.

• Poľsko okamžite USA odovzdá všetky svoje stíhačky MiG-29, aby tieto bojové lietadlá mohli byť darované ukrajinskej armáde na boj proti Rusku.


• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
mapa, rusko, ukrajina
Zdroj: ISW/REFRESHER


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


22:00 – Švédsko a Fínsko sa v prípade vojenského útoku budú spoliehať na klauzulu o spoločnej obrane Európskej únie. V utorok to oznámila švédska premiérka Magdalena Anderssonová.


Anderssonová dva dni pred samitom lídrov krajín EÚ vo francúzskom Versailles informovala, že Švédsko a Fínsko napísali spoločný list, v ktorom pripomenuli členským štátom deklaráciu EÚ o solidarite v článku 42 Lisabonskej zmluvy.

Tá vyžaduje, „aby štáty EÚ podporili štát čeliaci ozbrojenému útoku a pomohli mu všetkými možnými prostriedkami“, dodala švédska premiérka. (tasr)

21:47 – Minister obrany Jaroslav Naď po telefonáte s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom zopakoval, že Slovensko sa chce čo najrýchlejšie zbaviť stíhačiek MiG-29.

„Budúcnosť nadzvukového letectva SR: opakujem záujem rezortu obrany zbaviť sa v čo najkratšom čase ruských strojov MiG-29 a ruských ,technikov‘ zo Sliača. Som však minister obrany Slovenskej republiky a je mojou primárnou povinnosťou zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru našej krajiny. Nateraz za migy nemáme náhradu, no robíme všetko pre to, aby sme procesy urýchlili,“ uviedol minister.

jaroslav naď, rusko, usa, stíhačky
Zdroj: Facebook/Jaroslav Naď

21:37 – Starbucks oznámil, že v Rusku prerušuje všetky obchodné aktivity.

21:35 – Ruské ozbrojené sily od začiatku konfliktu na Ukrajine zničili takmer 900 ukrajinských tankov a iných obrnených vozidiel. V utorok to uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí a dodalo, že sa im podarilo zostreliť aj 84 dronov. 


Ruské ministerstvo tvrdí, že po skončení dohodnutého „tichého režimu“ v okolí mesta Mariupol, ktorý bol zavedený v utorok, tam boje obnovili proruské jednotky zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky. (tasr)

21:20 – Slovenský premiér Eduard Heger v utorok po samite krajín Vyšehradskej skupiny (V4) a Spojeného kráľovstva v Londýne vyhlásil, že je potrebné posilniť celú Európu, nielen východné krídlo NATO.

Podľa neho sa na tom zhodli účastníci rokovania. Zároveň privítal plán Európskej komisie na zníženie energetickej závislosti od Ruska, informuje TASR na základe premiérových príspevkov na sociálnej sieti Twitter.

„My, lídri krajín V4 a Spojené kráľovstvo, spoločne odsudzujeme ruskú inváziu na Ukrajinu… Kroky Ruska predstavujú hrubé porušenie medzinárodného práva a Charty OSN a podkopávajú európsku bezpečnosť a stabilitu,“ píše sa v spoločnom stanovisku premiérov Slovenska, Británie, Česka, Maďarska a Poľska.

21:05 – „S účinnosťou od 10.00 h moskovského času (8.00 SEČ) 9. marca 2022 vyhlasuje Ruská federácia režim pokoja a pripravenosť poskytnúť humanitárne koridory,“ vyhlásil v utorok večer odbor ruského ministerstva obrany poverený humanitárnymi záležitosťami na Ukrajine.


Rusko zároveň navrhlo Ukrajine, že do 3.00 h moskovského času (1.00 h SEČ) sa môžu dohodnúť na trasách humanitárnych koridorov a čase ich otvorenia. (tasr)

20:53 – Útoky ruskej armády na ukrajinské mesto Charkov si za uplynulých 24 hodín vyžiadali najmenej 27 civilných obetí, uviedol v utorok predstaviteľ miestnej polície Serhij Bolvinov.


Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára zomrelo v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny už 170 civilistov vrátane piatich detí, spresnil Bolvinov. (tasr)

20:40 – Rusko oznámilo, že od stredy rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie, počas ktorého má prebehnúť evakuácia civilistov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany.

20:25 – Slovenské ozbrojené sily hodnotia aktuálnu situáciu vo vojne na Ukrajine. Rusko podľa nich postupuje pomaly, pretože ukrajinskí obrancovia na seba dokážu viazať veľké množstvo ruských vojakov a zlyháva aj logistika.

V dňoch 7. a 8. marca 2022 sa ruské ozbrojené sily snažili na kyjevskom, černihovskom, sumskom a charkivskom smere konsolidovať svoje pozície, realizovať logistické operácie, preskupovať a dopĺňať vojská na predpokladaných smeroch postupu. Výraznú prekážku v postupe predstavujú mestá Černihiv, Sumy a Charkov.

Napriek už takmer dvojtýždňovému obliehaniu a delostreleckému, raketometnému ostreľovaniu, leteckému bombardovaniu a útokom diaľkových zbraňových systémov, ktoré zasahujú okrem vojenských cieľov i civilnú infraštruktúru a objekty, sa tieto mesta nevzdali, naopak, ich obrancovia viažu množstvo síl ruských vojenských jednotiek, ktoré nie je možné použiť inde. (tasr)

20:15 – Európska komisia v utorok počas pracovného výjazdu do Štrasburgu predložila plán podpory, ktorú EÚ poskytuje ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine, ako aj krajinám EÚ, ktoré ukrajinských utečencov prijímajú. 


Komisia konštatovala, že vzhľadom na nevyprovokovanú a neodôvodnenú vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu má európska solidarita podobu priamej humanitárnej pomoci, mimoriadnej pomoci v oblasti civilnej ochrany, podpory na hraniciach, ako aj poskytnutia jasného právneho postavenia, ktoré osobám utekajúcim pred vojnou umožňuje získať okamžitú ochranu v EÚ. (tasr)

19:58 – Poľsko oznámilo, že Spojeným štátom americkým odovzdá všetky svoje stíhačky MiG-29. 

Bojové lietadlá odovzdá USA na nemeckej základni Rammstein. Po tomto kroku by s najväčšou pravdepodobnosťou malo prísť odovzdanie stíhačiek z rúk USA do rúk ukrajinskej armády. Poliaci za to od Američanov žiadajú použité stíhačky „rovnakej operačnej schopnosti“.

Poľská vláda v rovnakom vyhlásení vyzvala ostatných členov NATO, ktorí vlastnia stíhačky MiG-29, aby urobili rovnaký krok. Medzi týmito krajinami je aj Slovensko.

Ilustračná fotografia lietadla MiG-29.
Ilustračná fotografia lietadla MiG-29. Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky

19:50 – Ferrari a Lamborghini prestávajú predávať a vyrábať autá pre ruský trh. 

19:45 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhlásilo, že Rusko a Spojené štáty by sa mali vrátiť k princípu pokojného spolunažívania z čias studenej vojny.


Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že je otvorené čestnému dialógu s USA založenému na vzájomnom rešpekte. Ministerstvo vyjadrilo nádej na obnovenie normálnych vzťahov medzi Ruskom a USA. (tasr)

19:20 – Spoločnosť Unilever združujúca viacero populárnych značiek oznámila, že prerušuje vývoz svojich produktov do Ruska a dovoz výrobkov aj materiálov z krajiny.

19:13 – Už aj McDonald’s oznámil, že v Rusku dočasne zatvorí svojich 850 reštaurácií. Naďalej plánuje vyplácať mzdu svojim viac ako 62-tisíc ruským zamestnancom.

19:10 – Milión dolárov za ruské vojenské lietadlo, 500-tisíc za helikoptéru. Takto znie ponuka ukrajinskej štátnej zbrojovky Ukroboronprom, ktorou cieli na ruských pilotov v pokušení dezertovať z ruskej armády a privyrobiť si.

19:05 – Ukrajinské spravodajské služby podľa reportéra Iľju Ponomarenka z denníka The Kyiv Independent tvrdia, že v mieste bojov s ruskou armádou už nachádzajú aj vojenské identifikačné štítky, ktoré používajú ruskí žoldnieri zo skupiny vagnerovcov.

Odporúčané
Kto sú vagnerovci, ktorých vraj Putin poslal zavraždiť prezidenta Zelenského? Šéfuje im neonacista, pravidlá vojny ich nezaujímajú Kto sú vagnerovci, ktorých vraj Putin poslal zavraždiť prezidenta Zelenského? Šéfuje im neonacista, pravidlá vojny ich nezaujímajú 7. marca 2022, 16:30

18:55 – Ruský prezident Vladimir Putin nikdy nedosiahne víťazstvo vo vojne s Ukrajinou, pretože nad ňou nikdy nedokáže získať plnú kontrolu. Vyhlásil to v utorok americký prezident Joe Biden.


„Rusko môže vojensky postupovať za strašnú cenu, avšak jedno je isté – Ukrajina nebude pre Putina nikdy víťazstvom,“ povedal americký prezident. „Putin možno dokáže dobyť nejaké mesto, ale nikdy nedokáže ovládnuť celú krajinu,“ zdôraznil.

biden,
Zdroj: TASR/AP

18:43 – Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes prehovoril k poslancom britského parlamentu. Vo svojom prejave potvrdil, že Ukrajina bude bojovať až do samého konca bez toho, aby sa jej ozbrojené zložky vzdávali. Parafrázoval dokonca legendárny prejav Winstona Churchilla.

18:38 – Americký prezident Joe Biden oznámil, že USA zakážu všetok import ropy aj plynu z Ruska. Podľa Bidena tak chce USA uštedriť rozhodujúci úder Vladimirovi Putinovi.

 

18:35 – Švédska premiérka Magdalena Anderssonová v utorok vyhlásila, že žiadosť jej krajiny o vstup do Severoatlantickej aliancie by mohla destabilizovať súčasnú bezpečnostnú situáciu v Európe. 


„Ak by sa Švédsko v súčasnej situácii rozhodlo poslať žiadosť o vstup do NATO, ešte viac by to destabilizovalo túto oblasť Európy a zvýšilo napätie,“ povedala Anderssonová pre médiá.
Minulý týždeň publikoval švédsky denník Aftonbladet prieskum, v ktorom sa 51 percent opýtaných Švédov vyjadrilo v prospech členstva ich krajiny v NATO. (tasr)

18:30 – Ruská armáda priviezla na územie Ukrajiny obrnený vlak. Tieto zábery pochádzajú z oblasti pri meste Melitopol, ale tieto správy nie je možné nezávisle overiť.

18:25 – Británia ponúkla Slovensku tisícku svojich vojakov, ktorí majú pomáhať pri humanitárnych aktivitách v súvislosti s prílevom utečencov z Ukrajiny.

TASR o tom informuje na základe tweetu slovenského premiéra Eduarda Hegera po jeho utorkovom stretnutí so šéfom britskej vlády Borisom Johnsonom v Londýne.


Heger ponuku Británie privítal a zdôraznil podporu oboch krajín ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. 

18:05 – Premenilo Rusko písmeno Z na nový hákový kríž? Vysvetľujeme, čo znamená vojnový symbol namaľovaný na ruských tankoch na Ukrajine.

ukrajina, rusko písmeno z
Zdroj: Ozbrojené sily Ukrajiny

Po internete kolujú fotografie písmena Z, ktoré ruskí vojaci vyskladali z insígnií vlajok zabitých ukrajinských vojakov, civilisti si na podporu režimu lepia Z na svoje autá v Moskve, Petrohrade či európskych mestách.

Samotné Rusko spravilo zo symbolu Z súčasť svojej propagandistickej mašinérie, prostredníctvom ktorej najnovšie šíri videá stoviek mladých ľudí pochodujúcich s písmenom Z na podporu Putina a vojny na Ukrajine. Stvoril Putin naozaj novú svastiku?

Odporúčané
Premenilo Rusko písmeno Z na nový hákový kríž? Vysvetľujeme, čo znamená vojnový symbol namaľovaný na ruských tankoch na Ukrajine Premenilo Rusko písmeno Z na nový hákový kríž? Vysvetľujeme, čo znamená vojnový symbol namaľovaný na ruských tankoch na Ukrajine 8. marca 2022, 12:30

17:55 – Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns v utorok vyhlásil, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých už 2 000 až 4 000 ruských vojakov. 

Burns varoval, že Ukrajinu čaká „niekoľko škaredých týždňov“, keďže Rusko pokračuje vo svojej „brutálnej a nevyprovokovanej“ invázii. Uvedený počet obetí na ruskej strane potvrdil aj generál Scott Berrier, riaditeľ americkej Obrannej spravodajskej agentúry spadajúcej pod Pentagón. (tasr)

rusko, ukrajina,
Zdroj: TASR/AP

17:30 – Pri bojoch s ruskými jednotkami od 24. februára prišlo doteraz o život 13 vojačiek ukrajinských vzdušných síl. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien to uviedla ukrajinská armáda. 


Podľa generálporučíka Mykolu Oleščuka 7000 vojačiek ukrajinských vzdušných síl oslavuje MDŽ „nie s kvetmi, ale so zbraňou v ruke“. (tasr)

17:15 – Takto postupujú ruské jednotky na území Ukrajiny. Britské ministerstvo obrany krátko popoludní zverejnilo svoju pravidelnú mapu, ktorá monitoruje okupované územia aj postup ruskej armády naprieč ukrajinským územím.

rusko,
Zdroj: Britské ministerstvo obrany

17:05 – V utorok, keď si svet pripomína Medzinárodný deň žien, v sídle Európskeho parlamentu v Štrasburgu vystúpila ukrajinská spisovateľka a aktivistka Oksana Zabužková, ktorá hovorila o ťažkej situácii svojich spoluobčanov vo vojne rozpútanej Ruskou federáciou.


Zabužková, ktorá po vypuknutí vojny odišla z Ukrajiny len s príručnou batožinou, pred poslancami zdôraznila, že vo svojich knihách je zvyknutá dávať ženám priestor a bojovať za ich práva, avšak teraz sa po prvýkrát musí zastať práva žien na samotný život.

„Môžem len obdivovať moje spoluobčianky, ktoré bojujú po boku svojich mužov, riadia distribúciu zásob v našich obliehaných mestách a rodia v protileteckých krytoch pod dohľadom lekárov pripojených cez internet. Problém je v tom, že Putinove bomby nezastaví sila nášho ducha,“ uviedla spisovateľka. (tasr)

16:55 – Medzi ruskými vojakmi pri meste Mariupol na juhu Ukrajinu aktuálne pôsobí reportér čínskej televízie Phoenix. Podľa reportérky Melissy Chanovej sa televízia zameriava nielen na domáci čínsky trh, ale aj na čínsku diaspóru žijúcu v zahraničí.

16:45 – Španielska prokuratúra v utorok oznámila, že spustila vyšetrovanie možných „závažných porušení medzinárodného humanitárneho práva“ zo strany Ruska na Ukrajine. 


Cieľom vyšetrovania je určiť kriminálnu povahu ruskej invázie na Ukrajinu, uviedla španielska prokuratúra vo vyhlásení. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo nemecká spolková prokuratúra v Karlsruhe začala vyšetrovanie podozrení z vojnových zločinov, ktorých sa od začiatku invázie na Ukrajinu mohli dopustiť ruskí vojaci. (tasr)

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

16:35 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval v utorok s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o jeho snahách konať ako mediátor medzi Kyjevom a Moskvou. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Poďakoval som sa (Bennettovi) za sprostredkovateľské úsilie Izraela. Rozprávali sme sa o spôsoboch, ako ukončiť vojnu a násilie,“ napísal Zelenskyj na Twitteri. (tasr)

16:15 – Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok slovne odsúdila Rusko za zatknutie takmer 13 000 ľudí za účasť na nenásilných protestoch proti invázii na Ukrajine. Takisto upozornila, že kritika vlády v Rusku je veľmi výrazne obmedzená. (tasr)

15:55 – Poslanec lotyšského parlamentu Juris Jurašs (46) sa pridal k bojom proti ruským silám na Ukrajine. V utorok to oznámila Nová konzervatívna strana (JKP), ktorej je Jurašs členom.

„Je na Ukrajine. Pridal sa k bojovníkom za slobodu na Ukrajine. Bolo to jeho osobné rozhodnutie a ja ho plne rešpektujem,“ povedal pre Reuters Jánis Bordáns, minister spravodlivosti a predseda JKP, ktorá je súčasťou vládnej koalície.

Z bezpečnostných dôvodov odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti. Jurašs je šéfom lotyšského parlamentného výboru pre právne záležitosti. (tasr)

15:35 – Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok vyhlásil, že je nevyhnutné, aby sa európske krajiny prestali spoliehať na ruské energetické zdroje, najmä keď pokračuje vojna na Ukrajine. 


Šéf americkej diplomacie počas tlačovej konferencie s estónskou premiérkou Kajou Kallasovou v Talline uviedol, že sa mnohým európskym krajinám naskytla nielen „zásadná príležitosť, ale i nevyhnutnosť konečne sa zbaviť závislosti od ruských energetických zdrojov. Rusko ich totiž používa ako zbraň“. (tasr)

15:20 – Únikový koridor dohodnutý s ruskou armádou z východoukrajinského mesta Sumy do centrálnejšie položeného mesta Poltava funguje. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA.


Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve zverejnilo v utorok na Twitteri video, ktoré zachytáva civilistov s batožinou sediacich v mikrobusoch, zásobených množstvom fľaškovej vody. K štartujúcej kolóne sa pridali aj autá.


Sumy sa nachádzajú iba približne 30 kilometrov od ruskej hranice. Na mesto celé dni útočili ruskí vojaci. Stredoukrajinské mesto Poltava leží približne o 170 kilometrov ďalej a južnejšie a zatiaľ bolo od priamych bojov ušetrené. (tasr)

14:50 – Počet útokov na nemocnice, sanitky a iné zdravotnícke zariadenia na Ukrajine sa v uplynulých dňoch rapídne zvýšil, uviedla v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Varovala, že Ukrajine dochádzajú životne dôležité zdravotnícke zásoby.


WHO ešte v pondelok potvrdila, že pri 16 útokoch na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine, ku ktorým prišlo do 3. marca, zahynulo najmenej deväť ľudí. Organizácia však neuviedla, kto bol za útoky zodpovedný.

„Budeme naďalej toto číslo aktualizovať. Tento počet stúpol za uplynulých niekoľko dní pomerne rapídne,“ uviedla Catherine Smallwoodová z európskej pobočky WHO. (tasr)

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Oleksandr Ratushniak

14:35 – Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v utorok zverejnil nové odhady počtu civilných obetí a škôd spôsobených ruskou inváziou. Informovala o tom agentúra AP s tým, že tieto údaje nie je možné nezávisle overiť.


Reznikov povedal, že ruské vojenské akcie už pripravili o život vyše 400 civilistov a ďalších 800 zranili. Medzi obeťami invázie je podľa ministra aj 38 detí. Ďalších 70 detí podľa neho utrpelo zranenia. „Tieto údaje sú určite neúplné,“ uviedol minister počas videobrífingu. (tasr)

14:20 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok uviedol, že existujú dôveryhodné správy o tom, že sa Rusko na Ukrajine zameriava na civilistov, pričom zdôraznil potrebu zamedziť rozšíreniu tohto konfliktu do iných krajín.


„Máme zodpovednosť zaistiť, že tento konflikt nebude eskalovať a nerozšíri sa za Ukrajinu,“ uviedol Stoltenberg počas tlačovej konferencie s lotyšským prezidentom Egilom Levitsom.
Šéf Severoatlantickej aliancie znova zopakoval, že NATO bude chrániť a brániť každý centimeter spojeneckého územia. (tasr)

14:05 – Ruské jednotky sa podľa analýzy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) pripravujú na útok na Kyjev, ktorý by sa mohol odohrať už v najbližších dňoch. V utorok na to upozornil britský denník The Guardian.


„Ruské sily sa sústreďujú na východnom, severozápadnom a západnom okraji Kyjeva a pripravujú sa na útok na hlavné mesto v najbližších 24 až 96 hodinách. Rusi si pripravujú zásoby a posily a zároveň podnikajú delostrelecké, letecké a raketové útoky, aby oslabili obranu a zastrašili obrancov," uvádza sa vo voľne dostupnej analýze. (tasr)

13:35 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril ochotu viesť rozhovory o štatúte separatistických regiónov na východe krajiny a čiernomorského polostrova Krym anektovaného Ruskom.

Dal jasne najavo, že neustúpi požiadavkám Moskvy na uznanie nezávislosti dvojice samozvaných ľudových republík (Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky), ako ani ruskej vlády nad Krymom. (tasr)

13:20 – Ukrajinská armáda zverejnila video z 28. februára, na ktorom podľa nej ruské jednotky vo vojenskej technike opakovane vystrelili na civilné auto. Vo vozidle sedel starší pár. Obidvaja členovia posádky boli na mieste mŕtvi.

13:00 – Ukrajina v utorok oznámila, že počas invázie zahynulo vyše 12 000 ruských vojakov. Aktuálnu informáciu priniesla na webe britská stanica Sky News.


Oznam vydala Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny. Podľa nej Rusko stratilo 12 000 vojakov, čo znamená, že boli zabití. V pondelok bol tento údaj 11 000.


Zničených bolo viac ako 300 tankov a 1 036 obrnených bojových vozidiel, dodala služba.
Rusko neaktualizovalo svoj odhad strát od minulej stredy – vtedy prvýkrát priznalo, že zahynulo 498 ruských vojakov. (tasr)

12:45 – Mladá Ukrajinka Ksenia Tabaka píše pre čitateľov Refresheru tento zápisník počas toho, ako vo vlaku uniká pred bombardovaním Charkova.

Odišli sme domov. Naši „susedia“ z metra nás objímali a priali nám šťastnú cestu. Mali sme so sebou len jedlo, deky a matrace, čo nám dali dobrovoľníci, ktorí tam pracujú. Zobrali sme so sebou moju mačku, doklady a nejaké čisté oblečenie. 

Prvý problém bola cesta autom na vlakovú stanicu. Vždy keď som povedala taxikárom, že potrebujeme ísť do štvrte Peremoha, všetci (dokonca aj vodiči prezývaní „kamikadze“) tam odmietali ísť. Úplne im rozumiem, keďže som v pozadí polovice telefonátov počula streľbu.

Odporúčané
Zápisník Ksenie z Ukrajiny #4: Blízko stanice sme počuli streľbu. Vo vlaku sme si všetci ľahli na zem. Potom sme sa ocitli v pasci Zápisník Ksenie z Ukrajiny #4: Blízko stanice sme počuli streľbu. Vo vlaku sme si všetci ľahli na zem. Potom sme sa ocitli v pasci 7. marca 2022, 19:30

12:35 – Ruské rodiny sa pokúšajú na špeciálnej infolinke zriadenej ukrajinskou armádou zistiť bližšie informácie o svojich otcoch, bratoch či známych, ktorí bojujú na Ukrajine. V samotnom Rusku od kompetentných úradov dostávajú iba minimum informácií.

12:30 – Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj v utorok opäť vyzval Rusov, aby protestovali proti invázii na Ukrajinu, ktorú nariadil šéf Kremľa Vladimir Putin.


Navaľnyj, ktorý si odpykáva dva a pol roka väzenia za údajnú spreneveru, využil svoj profil na sociálnej sieti Twitter. Uviedol tam, že „doma narastá hnev proti konfliktu“. (tasr)

Odsúdený Navaľnyj.
Odsúdený Navaľnyj. Zdroj: TASR/AP

12:15 – Ukrajina v utorok predpoludním obvinila Rusko z porušenia prímeria a z ostreľovania humanitárneho koridoru, ktorého cieľom je umožniť civilistom opustiť obliehané prístavné mesto Mariupol na juhu krajiny.

Informovala o tom agentúra AFP. Správu nebolo možné nezávisle overiť.


„Nepriateľ začal útok smerujúci presne k humanitárnemu koridoru,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany na Facebooku a dodalo, že ruská armáda „nenechala deti, ženy a starších ľudí opustiť mesto“. (tasr)

11:55 – Najmenej 21 ľudí vrátane dvoch detí zahynulo v noci na utorok pri ruských leteckých útokoch na mesto Sumy ležiace na severovýchode Ukrajiny.

Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na informácie od ukrajinských úradov, ktoré bezprostredne nedokázala overiť z iných zdrojov.


Gubernátor ukrajinskej Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj uviedol, že „v nerovnom boji s ruskou armádou“ zahynuli štyria ukrajinskí vojaci. (tasr)

11:40 – Premiér Eduard Heger blahoželá ženám k MDŽ prostredníctvom ukrajinských vojačiek a žien, ktoré zostali brániť vlasť.

„Tých 32-tisíc bojujúcich žien predstavuje asi pätnásť percent celkového vojenského personálu Ukrajiny. Ruskému agresorovi čelia političky, kráľovné krásy, účtovníčky, zdravotné sestry, učiteľky, vojačky a mnoho iných. Ostali po boku ukrajinských mužov, bojujú, zachraňujú a pomáhajú, ako len môžu. Je to hrdinstvo,“ uviedol na Facebooku.

11:25 – V Mariupole zomrelo malé dieťa na dehydratáciu prvýkrát za posledné dekády, zrejme prvýkrát od nacistickej invázie na Ukrajinu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Hlava štátu opäť vyzvala západné krajiny, aby nad Ukrajinou zaviedli bezletovú zónu.

11:15 – Ukrajina začala v utorok s evakuáciou civilistov z mesta Sumy, ktoré leží na východe krajiny, ako i z mesta Irpiň nachádzajúceho sa neďaleko Kyjeva. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov.


Evakuácia sa začala po tom, ako sa ruskí a ukrajinskí predstavitelia dohodli na vytvorení humanitárnych koridorov, ktoré umožnia civilistom opustiť mestá obliehané ruskými vojakmi.


„Do 9.30 h miestneho času (8.30 h SEČ) bolo evakuovaných vyše 150 ľudí, pričom (evakuačné) aktivity pokračujú,“ uviedol guvernér Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba. (tasr)

10:55 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že sa neskrýva a nikoho sa nebojí. Prezradil aj miesto, kde sa v Kyjeve nachádza. V utorok ráno o tom na svojom webe informovala britská televízna stanica Sky News.


Zelenskyj vo videoodkaze z prezidentskej kancelárie na kyjevskej Bankovej ulici povedal, že tam spolu so svojím tímom zostane tak dlho, ako bude treba.


„Som stále tu,“ povedal vo videu. „Som stále v Kyjeve. Na Bankovej ulici. Neskrývam sa. A nebojím sa nikoho. Budem tu tak dlho, ako bude treba, aby sme našu vlasteneckú vojnu vyhrali,“ dodal so vzdorom.

10:40 – Liga za duševné zdravie spúšťa bezplatnú telefonickú linku dôvery v ukrajinskom jazyku. Tím ukrajinských psychiatrov a psychológov bude poskytovať pomoc denne od 13.00 do 21.00 h. Ukrajinská verzia Linky dôvery Nezábudka bude dostupná od utorka od 13.00 h na telefónnom čísle 0800 222 450.

10:30 – Na psychologickú poradňu sa dovoláte na čísle 111, odkázal ruským diplomatom ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycia, ktorý v rukách držal vyjadrenie ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova. 

Ruské ministerstvo včera v príspevku citovalo Lavrova, podľa ktorého na Ukrajine prebieha „špeciálna vojenská operácia“ z dôvodu, aby zastavila vypuknutie vojny na Ukrajine. 

10:25 – Nálet ruskej armády na mesto Sumy si dnes v skorých ranných hodinách podľa ukrajinskej armády vyžiadal viac ako 10 obetí, medzi ktorými boli aj deti. Takto vyzerajú zábery zbombardovaných budov v meste.

10:15 – Boje na Ukrajine stále viac sťažujú pomoc zraneným, pretože zásobovanie tamojších nemocníc zdravotníckym materiálom je horšie ako pred začiatkom bojov.

Pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF to uviedol generálny riaditeľ humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc Christian Katzer.


„V súčasnosti je situácia v mnohých oblastiach Ukrajiny stále taká neprehľadná, že sa v nej naozaj nedá orientovať a efektívne fungovať,“ uviedol Katzer. Podľa neho napríklad v meste Odesa skolabovali dodávky potravín. (tasr)

ukrajina
Zdroj: TASR/AP

9:55 – Invázia na Ukrajine neprebieha pre Rusov nejako zvlášť dobre, povedal v utorok britský minister obrany Ben Wallace.


Pre televíznu stanicu Sky News zdôraznil, že dosiaľ najväčšou jednotlivou obeťou sú zrejme ruskí vojaci, ktorých podľa ministra „nechali v úzkych strašní lídri, strašné vedenie“.


Wallace uviedol, že teraz musíme čakať, či Kremeľ prizná tieto obrovské straty. Minister dodal, že Rusko je „čoraz zúfalejšie“, pretože začína mať „skutočné logistické problémy“, pričom konvoj obrnených vozidiel neďaleko Kyjeva je stále uviaznutý na mieste a nehýbe sa. (tasr)

9:40 – Analytik o Ukrajine: Tretia svetová vojna na 98 % nenastane. Ak však NATO zavedie bezletovú zónu, mohlo by k nej dôjsť, hovorí v našom rozhovore Pavel Havlíček z centra AMO.

„Znamenalo by to letecké súboje s ruským letectvom. Západ by ich dokázal vyhrať, no musel by sa potýkať aj s protileteckou obranou. A znamenalo by to plnohodnotný vojenský konflikt,“ vysvetľuje Havlíček na margo bezletovej zóny nad Ukrajinou.

Odporúčané
Analytik o Ukrajine: Tretia svetová vojna na 98 % nenastane. Ak však NATO zavedie bezletovú zónu, mohlo by k nej dôjsť Analytik o Ukrajine: Tretia svetová vojna na 98 % nenastane. Ak však NATO zavedie bezletovú zónu, mohlo by k nej dôjsť 7. marca 2022, 18:30

9:35 – Civilisti budú môcť v utorok začať odchádzať z obliehaného ukrajinského mesta Sumy po tom, ako sa tam na základe dohody s Ruskom otvoria humanitárne koridory. Oznámila to ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková. 


„Je dohodnuté, že prvý konvoj začne odchádzať z mesta Sumy o 10.00 h miestneho času. Konvoj budú nasledovať miestni obyvatelia vo svojich osobných vozidlách,“ uviedla Vereščuková v príhovore, ktorý bol odvysielaný v televízii. (tasr)

9:10 – Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, ktorý v roku 2014 po protestoch utiekol do Ruska, vyzval prezidenta Zelenského, aby „za každú cenu zastavil krviprelievanie“. 

Minulý týždeň sa objavili informácie, že Rusi presunuli Janukovyča do bieloruského Minska, aby bol v prípade potreby pripravený byť znovu vyhlásený za ukrajinského prezidenta po dobytí Kyjeva. Tieto správy nebolo možné nezávisle overiť. 

8:40 – Rusko sa stalo najviac sankcionovanou krajinou na svete a predbehlo tak Irán a Sýriu, na ktoré bolo do ruskej invázie na Ukrajinu uvalených najviac sankcií. Vyplýva to z údajov portálu Castellum.ai, ktorý počet uvalených sankcií sleduje.


Podľa portálu Castellum.ai bolo na Rusko pred 22. februárom, teda pred začiatkom vojenskej invázie na Ukrajinu, uvalených 2 754 sankcií.

V dňoch po tom, ako Rusko 24. februára Ukrajinu napadlo, pribudlo ďalších 2 778 sankčných opatrení voči Moskve. V súčasnosti je tak na Rusko celkovo uvalených vyše 5 500 sankcií. Rusko tak predbehlo Irán, ktorý s 3 616 sankciami tomuto rebríčku doposiaľ dominoval. (tasr)

7:50 – Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že na Ukrajinu nepošle brancov ani záložníkov. Takzvanú „špeciálnu vojenskú operáciu“, ako Moskva označuje svoju agresiu voči Ukrajine, podľa Putina vedú profesionálni vojaci, informovala agentúra AFP.


„Odvedení branci sa nepodieľajú ani sa nebudú podieľať na bojoch. Nedôjde ani k ďalšiemu povolaniu záložníkov,“ vyhlásil Putin v televíznom prejave pri príležitosti Medzinárodného dňa žien. (tasr)

7:00 – Ruské zložky sa podľa ukrajinskej armády v posledných desiatkach hodín pripravujú na útok na Kyjev. Útočiť na ukrajinské hlavné mesto by mali nielen elitné jednotky ruskej armády, ale aj čečenskí kadyrovovci a žoldnieri z Vagnerovej skupiny.

6:40 – Najmenej desať ľudí vrátane detí zahynulo v noci na utorok pri ruských leteckých útokoch na mesto Sumy ležiace na severovýchode Ukrajiny. 

Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na informácie ukrajinských úradov. Tieto správy nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. „Žiaľbohu, medzi zabitými sú aj deti,“ uviedol vo videu na Facebooku gubernátor ukrajinskej Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj.


Podľa jeho vyjadrenia na Sumy a okolité predmestia zaútočili v pondelok po 23.00 h miestneho času ruské vojenské lietadlá. O život pri nich prišlo viac než 10 ľudí, uviedol. (tasr)

rusko, ukrajina,
Zdroj: TASR/AP

6:20 – Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že v blízkosti Charkova zahynul ruský generálmajor Vitalij Gerasimov. Túto správu zatiaľ nie je možné nezávislé overiť.

V prípade potvrdenia tejto správy by išlo už o druhého ruského generála, ktorý bol zabitý od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Minulý týždeň bola potvrdená smrť ruského generálmajora Andreja Suchoveckého, ktorý velil 7. výsadkovej divízii a zahynul 28. februára údajne rukou ukrajinského ostreľovača, píše denník The Guardian.


Podľa rezortu obrany v Kyjeve generálmajor Vitalij Gerasimov prišiel o život počas bojov neďaleko východoukrajinského Charkova. Podľa ukrajinského ministerstva bol Gerasimov náčelníkom štábu a prvým zástupcom veliteľa 41. armády ruského Centrálneho vojenského okruhu.


Tajná služba ukrajinského rezortu obrany uviedla, že Vitalij Gerasimov v minulosti bojoval v Sýrii aj v druhej čečenskej vojne. Bol tiež vyznamenaný za podiel pri „navrátení Krymu“ Ruskej federácii, teda na anexii tohto ukrajinského polostrova z roku 2014.

Späť
Zdieľať
Diskusia