Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. februára 2022, 20:52
Čas čítania 0:48
Eduard Starkbauer

Igor Matovič predstavil návrh príspevku na ubytovanie. Dostanú ho všetci, čo ubytujú ukrajinských utečencov

NEWS IGOR MATOVIČ VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Občania, ktorí ubytujú ľudí utekajúcich pred vojnou, majú dostať mesačný príspevok 200 eur za dospelého a 100 eur za každé dieťa. Okrem toho predstavil pre Ukrajincov aj status dočasného útočiska.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom predstavil návrh vládnej pomoci obyvateľom pomáhajúcim ukrajinským utečencom, ktorí sa rozhodnú ostať na území Slovenska. Podľa návrhu bude mať každá domácnosť, ktorá utečencov z Ukrajiny dočasne ubytuje, nárok na mesačný príspevok 100 eur na dieťa a 200 eur na dospelého, ktorý sa nebude zdaňovať. „Všetci dúfame, že to potrvá čo najkratšie, ale ak bude potrebné poskytovať im pomoc celý rok, tak to budeme robiť.

Igor Matovič
Zdroj: snímka obrazovky, Facebook/Igor Matovič

Igor Matovič na hraničnom priechode najprv povedal, že podľa jeho návrhu získajú všetci Ukrajinci prekročením hraníc status „dočasného útočiska“. Má z neho vyplývať okrem tolerovaného pobytu aj pracovné povolenie spojené s povinným zdravotným poistením a nárokom na dávku v hmotnej núdzi.

O konaní tlačovej konferencie informoval len dve hodiny pred jej konaním na svojom Facebooku.

Na improvizovanej tlačovej konferencii povedal, že návrh na koaličnej rade schválili všetci jej členovia. Pripúšťa však ešte prípadné úpravy. Zákon už podľa jeho slov podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Bývalý predseda vlády očakáva definitívne schválenie návrhu prostredníctvom nariadenia, ktoré ma prijať vláda počas pondelkového mimoriadneho rokovania. Na záver tlačovej konferencie vyjadril hrdosť na pomáhajúcich Slovákov a vieru v urýchlenie vybavovania ľudí na priechode, ktorí podľa neho čakajú na ukrajinskej strane hranice neprimerane dlho.

Domov
Zdieľať
Diskusia