Vyvážená strava je vec, pri ktorej by si nemal robiť kompromisy.
Vedel si o tom, že minulý rok bol Medzinárodný rok ovocia a zeleniny? Vyhlásilo ho Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov. Zdravá a vyvážená strava je veľmi podstatná, pozitívne ovplyvňuje fyzické aj psychické zdravie. Odporúčaným krokom pri zmene jedálnička je zjesť denne aspoň 400 – 500 gramov ovocia a zeleniny, ale keďže nie je celkom praktické nosiť so sebou všade váhu, predstav si to ako 5 porcií. Jedna porcia predstavuje napríklad menšie jablko alebo tri veľké lyžice varenej zeleniny.
V Kauflande nájdeš širokú ponuku čerstvého ovocia a zeleniny. Počas celého roka majú dostupných až 320 druhov, takže svoj zdravý nákup vybavíš na jednom mieste rýchlo a pohodlne. Zákazníkov sa snažia inšpirovať k zdravšiemu stravovaniu, preto dokonca v bratislavskej predajni na Trnavskej ceste na jeden deň vymenili obvyklé sladkosti pri pokladniach za slovenské jablká.
Čo by malo byť obsahom vyváženej stravy?
Stravovať sa v duchu zdravej výživy rozhodne neznamená jesť výlučne ovocie a zeleninu. Naopak, tvoj tanier by mal obsahovať čo najviac prirodzených surovín v podobe strukovín, orechov, kvalitných mliečnych výrobkov a mäsa. V Kauflande nájdeš 100 % slovenské bravčové, hovädzie a sezónne jahňacie mäso, čo znamená, že celý proces od narodenia cez chov, spracovanie až po distribúciu prebehol na Slovensku.
Ak máš tú možnosť, kvôli ekologickej budúcnosti našej planéty a vlastnému zdraviu preferuj nákup kvalitných potravín s označením bio. Tie nemusia byť vždy veľmi drahé a zároveň si môžeš byť istý, že boli vypestované alebo vyrobené v súlade s podmienkami ekologického poľnohospodárstva. V ponuke Kauflandu nájdeš až 455 výrobkov s týmto označením, približne tretina z nich má symbol K-bio.
Aby si mal lepší prehľad o potravinách, ktoré vkladáš do svojho nákupného košíka, Kaufland ako jeden z prvých na Slovensku dobrovoľne používa označenie Nutri-Score. Farebné logo na prednej strane obalu ti na pohľad poradí, čo je pre teba nutrične výhodnejšie a čo menej.
Menej soli a tuku v potravinách, viac zdravej stravy v jedálňach
Kaufland prijal záväzok znížiť obsah soli, cukru a tukov v potravinách, zameriava sa na úpravu zloženia výrobkov v rámci vlastných značiek, chce ponúknuť zdravšiu alternatívu. „Ako zodpovedná spoločnosť sa zaujímame a zasadzujeme za zdravú výživu, preto našim zákazníkom ponúkame čoraz viac zdravých a čerstvých potravín. Zároveň podnikáme množstvo krokov v oblasti vzdelávania detí, aby si svoj zdravý vzťah k strave budovali už od najútlejšieho veku,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca Kauflandu Slovensko.
Pre školákov vytvorili projekt Čerstvé hlavičky, vďaka ktorému si deti dopĺňajú energiu každý týždeň ovocím a zeleninou a majú možnosť ochutnať aj exotické druhy ovocia. V minulom roku projekt získal záštitu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.
V oblasti zdravej výživy spolupracuje s občianskym združením Skutočne zdravá škola. Podporuje OZ v aktivitách zameraných na zmenu stravovacích návykov u detí a okrem iného pomohol s realizáciou prvého celoslovenského prieskumu o vzťahu školákov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu.