Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Kaufland
28. februára 2022, 8:05
Čas čítania 2:01
Sponzorovaný obsah

Vieš, ktorý obchod predáva až 320 druhov ovocia a zeleniny? Zdravý nákup tu vybavíš rýchlo

ZDRAVIE ZDRAVÉ STRAVOVANIE
Uložiť Uložené

Vyvážená strava je vec, pri ktorej by si nemal robiť kompromisy.

Vedel si o tom, že minulý rok bol Medzinárodný rok ovocia a zeleniny? Vyhlásilo ho Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov. Zdravá a vyvážená strava je veľmi podstatná, pozitívne ovplyvňuje fyzické aj psychické zdravie. Odporúčaným krokom pri zmene jedálnička je zjesť denne aspoň 400 – 500 gramov ovocia a zeleniny, ale keďže nie je celkom praktické nosiť so sebou všade váhu, predstav si to ako 5 porcií. Jedna porcia predstavuje napríklad menšie jablko alebo tri veľké lyžice varenej zeleniny. 

Ovocie a zelenina sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov. Dostatočná konzumácia pomáha znížiť ochorenia, akými sú nadváha, obezita, vysoký krvný tlak a cholesterol.

V Kauflande nájdeš širokú ponuku čerstvého ovocia a zeleniny. Počas celého roka majú dostupných až 320 druhov, takže svoj zdravý nákup vybavíš na jednom mieste rýchlo a pohodlne. Zákazníkov sa snažia inšpirovať k zdravšiemu stravovaniu, preto dokonca v bratislavskej predajni na Trnavskej ceste na jeden deň vymenili obvyklé sladkosti pri pokladniach za slovenské jablká.

Čo by malo byť obsahom vyváženej stravy? 

Stravovať sa v duchu zdravej výživy rozhodne neznamená jesť výlučne ovocie a zeleninu. Naopak, tvoj tanier by mal obsahovať čo najviac prirodzených surovín v podobe strukovín, orechov, kvalitných mliečnych výrobkov a mäsa. V Kauflande nájdeš 100 % slovenské bravčové, hovädzie a sezónne jahňacie mäso, čo znamená, že celý proces od narodenia cez chov, spracovanie až po distribúciu prebehol na Slovensku. 

Mäso obsahuje veľa dôležitých živín vrátane bielkovín, vitamínov skupiny B, zinku, selénu a železa, preto v primeranom množstve predstavuje prínos pre ľudské zdravie. 

Ak máš tú možnosť, kvôli ekologickej budúcnosti našej planéty a vlastnému zdraviu preferuj nákup kvalitných potravín s označením bio. Tie nemusia byť vždy veľmi drahé a zároveň si môžeš byť istý, že boli vypestované alebo vyrobené v súlade s podmienkami ekologického poľnohospodárstva. V ponuke Kauflandu nájdeš až 455 výrobkov s týmto označením, približne tretina z nich má symbol K-bio.

Aby si mal lepší prehľad o potravinách, ktoré vkladáš do svojho nákupného košíka, Kaufland ako jeden z prvých na Slovensku dobrovoľne používa označenie Nutri-Score. Farebné logo na prednej strane obalu ti na pohľad poradí, čo je pre teba nutrične výhodnejšie a čo menej.

Menej soli a tuku v potravinách, viac zdravej stravy v jedálňach

Kaufland prijal záväzok znížiť obsah soli, cukru a tukov v potravinách, zameriava sa na úpravu zloženia výrobkov v rámci vlastných značiek, chce ponúknuť zdravšiu alternatívu. „Ako zodpovedná spoločnosť sa zaujímame a zasadzujeme za zdravú výživu, preto našim zákazníkom ponúkame čoraz viac zdravých a čerstvých potravín. Zároveň podnikáme množstvo krokov v oblasti vzdelávania detí, aby si svoj zdravý vzťah k strave budovali už od najútlejšieho veku,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca Kauflandu Slovensko.

Pre školákov vytvorili projekt Čerstvé hlavičky, vďaka ktorému si deti dopĺňajú energiu každý týždeň ovocím a zeleninou a majú možnosť ochutnať aj exotické druhy ovocia. V minulom roku projekt získal záštitu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. 

V oblasti zdravej výživy spolupracuje s občianskym združením Skutočne zdravá škola. Podporuje OZ v aktivitách zameraných na zmenu stravovacích návykov u detí a okrem iného pomohol s realizáciou prvého celoslovenského prieskumu o vzťahu školákov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu.

Domov
Zdieľať
Diskusia