Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2022 o 10:34
Čas čítania 1:17
Adam Novosad

Minister Lengvarský povedal, kedy by sa Slovensko malo vrátiť k bežnému životu. Väčšie rušenie opatrení príde v marci

NEWS KORONAVÍRUS VLADIMÍR LENGVARSKÝ
Uložiť Uložené

Minister zdravotníctva očakáva, že návrat k bežnému životu by mohol prísť koncom marca.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dnes pred rokovaním vlády povedal, kedy by sa Slovensko malo vrátiť do normálu.

Lengvarský očakáva, že súčasný vývoj epidemickej situácie, šírenie variantu omikron a vplyv na spoločnosť aj zdravotnícky systém umožnia krajine vrátiť sa do režimu umožňujúceho ľuďom žiť bežný život už koncom marca. 

O mesiac a pol by sa mohlo začať výraznejšie rušenie koronavírusových opatrení. Tento návrh v utorok prediskutovali experti na zasadnutí konzília odborníkov, na ktorom sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger.

Eduard Heger.
Eduard Heger. Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Zatiaľ však nie je jasné, či sa budú postupne rušiť všetky opatrenia po vzore Veľkej Británie, Írska či Dánska alebo sa naďalej budeme riadiť upraveným covid automatom. V Dánsku momentálne zaznamenávajú rekordné prírastky nových prípadov, ale od februára koronavírus vďaka vysokej zaočkovanosti nepovažujú za chorobu s veľmi negatívnym vplyvom na spoločnosť a otvorené zostávajú bary aj nočné kluby.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

Predseda vlády Eduard Heger pred rokovaním vlády novinárom potvrdil slová ministra Lengvarského. Podľa premiéra sa bude môcť o upustení od opatrení rozprávať v tej chvíli, keď príde k väčšiemu poklesu infikovaných a situácia sa zastabilizuje. 

Aktuálny návrh vyzerá tak, že prevádzky by sa po zrušení opatrení mali otvoriť pre každého bez ohľadu na to, či je zaočkovaný alebo po prekonaní koronavírusu, nespomína sa ani vyžadovanie negatívneho testu. V niektorých podnikoch a miestach podľa Hegera môže zostať v platnosti povinné nosenie respirátora.

lengvarský
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Veľmi podobný plán na najbližšie týždne predstavilo aj Poľsko. Minister zdravotníctva Adam Niedzielski oznámil, že poľská vláda by v ideálnom prípade chcela zrušiť pandemické opatrenia už v marci.

„Ak tempo, ktorým prípady infekcií klesajú, bude naďalej rovnaké, je reálny výhľad, že v marci obmedzenia zrušíme,“ povedal Niedzielski pre poľský denník Fakt. Minister spresnil, že nosenie rúšok či respirátorov bude skôr odporúčaním než povinnosťou a že prioritou je návrat k prezenčnému vyučovaniu v školách.

Poľsko v súčasnosti vyžaduje od ľudí, aby v uzatvorených verejných priestoroch nosili rúško, a obmedzený je aj počet nezaočkovaných ľudí, ktorí môžu vstúpiť do reštaurácií a iných prevádzok. Tieto nariadenia sa však často prísne nekontrolujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia