Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2022, 18:09
Čas čítania 1:03
Ivan Koribanič

Farári si od veriacich začali pýtať milodary v bankovkách. Dôchodcovia majú výčitky, že prispievajú málo

Farári si od veriacich začali pýtať milodary v bankovkách. Dôchodcovia majú výčitky, že prispievajú málo
Zdroj: Unsplash / Thomas Vitali
NEWS CIRKEV SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Dôvodom takejto reakcie cirkvi má byť pandémia, ktorá na istý čas zatvorila kostoly. Farnosti preto prišli o značné príjmy.

Veriaci z Považia sa v poslednom čase stretávajú s výzvami od farárov, aby prehodnotili výšku svojich milodarov. Dôvodom má byť dlhá odstávka bohoslužieb v súvislosti s pandémiou, upozornil denník SME.

Viacero ľudí sa na médiá obrátilo so sťažnosťami, že ich starší rodinní príslušníci prichádzajú z kostolov v zlom psychickom rozpoložení. Starší ľudia sú totiž podľa slov jedného z respondentov vychovaní v duchu „pán farár má vždy pravdu“.

Podobnú skúsenosť má aj vnučka jedného z veriacich. „Dedo prišiel po nedeľnej bohoslužbe rozladený a vravel, že im farár vyčítal, že dávajú nízke milodary. Vraj mali dlho zatvorené, a tak by to potrebovali teraz dohnať.“ Podľa jej slov farár veriacich vyzval, aby na milodary použili namiesto mincí bankovky.

Zlú skúsenosť potvrdil aj samotný starý otec. „Mám nízky dôchodok a zvykol som dávať tak, aby som vyšiel celý mesiac. No toto ma mrzí, že neviem darovať viacej. Ak by som dal každú nedeľu 5 alebo 10 eur, musel by som pýtať od mladých a to nechcem. Aj tak mi už dosť pomáhajú, aj keď majú dosť svojich starostí.“

Okrem toho sa redakcii denníka SME ozvalo ďalších 16 príbuzných starších ľudí, ktorí mali podobné skúsenosti.

K celej veci sa vyjadril aj hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík. Podľa jeho slov je problematika otázkou internej komunikácie cirkvi. „Štátom poskytnuté financie postačujú na platy kňazov, ktoré musí diecéza každoročne dopĺňať, aby boli nad hranicou životného minima.“

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Ďalej podľa neho štát prispieva na chod ústredia. „Na všetko ostatné sa skladajú veriaci vo farnostiach. V konečnom dôsledku sa budeme zakrývať takou perinou, na akú budeme mať. Ak to bude potrebné, budeme sa musieť uskromniť, čo sa možno nebude páčiť všetkým,“ uzavrel.

Domov
Zdieľať
Diskusia