Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2022, 12:50
Čas čítania 2:03
Ivan Koribanič

Nejasná odpoveď Ruska USA, navýšenie počtu vojakov na hranici s Ukrajinou a odchod rodín amerických pracovníkov z Bieloruska

Nejasná odpoveď Ruska USA, navýšenie počtu vojakov na hranici s Ukrajinou a odchod rodín amerických pracovníkov z Bieloruska
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA BIELORUSKO RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT USA
Uložiť Uložené

Situácia medzi Ruskom a USA je v poslednom čase nejasná. Aj preto sa USA rozhodli stiahnuť rodiny amerických pracovníkov z Bieloruska.

Viaceré svetové médiá prišli so správou, že Rusko zaslalo USA písomnú odpoveď na ich návrh. Ten sa týkal upokojenia a vyriešenia napätia na hraniciach s Ukrajinou. Moskva tak vraj odpovedala na washingtonský list z minulého týždňa, píše CBC.


Kompetentné osoby síce ruské odpovede nezverejnili, no dodali, že chcú s Ruskom rokovať za zatvorenými dverami. Verejná komunikácia by vraj bola neproduktívna a nepomohla by znížiť napätie.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo 17. decembra 2021 návrhy dohôd o bezpečnostných zárukách, ktoré Moskva očakáva od Washingtonu a NATO.

Obe dohody – so Spojenými štátmi a s členmi Aliancie – zahŕňajú okrem iného prísľub nerozširovania NATO ďalej na východ vrátane odmietnutia prijatia Ukrajiny do Aliancie, ako aj zavedenie obmedzení týkajúcich sa nasadenia útočných zbraní, najmä jadrových. Spojené štáty a NATO odovzdali svoje odpovede na návrhy Ruska 26. januára. 

Niekoľko hodín po tom, čo USA vydali stanovisko o prijatí odpovede, prišla z Ruska správa, ktorá má toto tvrdenie vyvrátiť. „Nezodpovedá to skutočnosti,“ povedal námestník ministra zahraničných vecí Alexander Gruško, píše ria.ru.

Ďalej dodal, že Rusko svoju odpoveď ešte USA nezaslalo, iba ju pripravuje. Podľa Gruška poslal ruský minister zahraničných vecí Lavrov do USA iba súhrn chápania princípu nedeliteľnej bezpečnosti.

Rusko posilnilo svoju armádu na hranici s Ukrajinou

Podľa amerického ministerstva obrany Rusko počas uplynulého víkendu posilnilo svoje vojská na hraniciach s Ukrajinou. „V priebehu víkendu boli rozmiestnené v Bielorusku a na hraniciach s Ukrajinou ďalšie ruské pozemné jednotky,“ povedal hovorca Pentagónu John Kirby.

Rusko však neposilňuje len pozemné sily. Podľa Kirbyho USA registrujú aj zvýšenú aktivitu ruských námorných síl v Stredomorí a Atlantickom oceáne. Zároveň však dodáva, že nejde o „nič nepriateľské“.

Ukrajinský vojak trénuje použitie raketovej munície (SMAW-D) na vojenskej tréningovej základni Javoriv pri Ľvove.
Ukrajinský vojak trénuje použitie raketovej munície (SMAW-D) na vojenskej tréningovej základni Javoriv pri Ľvove. Zdroj: TASR/AP


Kirby ďalej povedal, že ak by mali USA svojimi vojakmi posilniť členské štáty NATO, pravdepodobne by to boli americkí vojaci, ktorí už sú v Európe. Stále je však otvorená aj možnosť, že by do Európy poslali z USA ďalších vojakov.

Aj mimo krízových časov sú v Európe desaťtisíce amerických vojakov. V pondelok USA uviedli 8 500 vojakov do stavu zvýšenej pohotovosti. Bidenovo stanovisko je, že nemá ísť o provokáciu, ale iba o uistenie spojencov. Amerických vojakov ani sily NATO nemá v pláne poslať na Ukrajinu.

Jednou z požiadaviek Washingtonu je, aby Rusko stiahlo z ukrajinských hraníc približne 100-tisíc vojakov.

Odchod rodín amerických pracovníkov z Bieloruska

USA sa pre narastajúce obavy v súvislosti s možnou ruskou inváziou na Ukrajinu rozhodli stiahnuť rodinných príslušníkov amerických vládnych zamestnancov v Bielorusku. Tých vyzvali, aby z krajiny odišli, píše France24.

Spojené štáty ďalej apelujú na svojich občanov, aby do krajiny necestovali. „Vzhľadom na nárast nezvyčajných a znepokojivých ruských vojenských aktivít v blízkosti hraníc s Ukrajinou by si občania USA, ktorí sa nachádzajú v Bielorusku alebo zvažujú, že tam vycestujú, mali uvedomiť, že situácia je nepredvídateľná a v regióne panuje zvýšené napätie,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

Ľudia cestujú v autobuse 30. januára 2022 v ukrajinskom meste Charkov.
Ľudia cestujú v autobuse 30. januára 2022 v ukrajinskom meste Charkov. Zdroj: TASR/AP


Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová v pondelok obvinila Moskvu, že v priebehu niekoľkých týždňov plánuje rozmiestniť neďaleko bieloruskej hranice s Ukrajinou až 30-tisíc ruských vojakov. Už v súčasnosti je podľa USA v Bielorusku zhruba 5-tisíc ruských vojakov.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia tieto obvinenia odmietol. Nijaký ruský predstaviteľ sa podľa jeho slov nevyhrážal Ukrajine napadnutím. Vojenské jednotky sú v Bielorusku na účely spoločných cvičení, dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia