Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. januára 2022, 16:30
Čas čítania 0:52
Ema Stanovská TASR

Prezidentka podporuje obrannú dohodu s USA. Americká strana však musí podpísať „interpretačnú doložku“

NEWS OBRANNÁ DOHODA S USA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako SR zmluvu vykladá. S ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR, preto sa neobráti na Ústavný súd SR.

Súčasťou podpisu s americkou stranou by malo byť vyhlásenie, že dohoda nie je rozhodnutím o amerických základniach a neumožňuje ani prítomnosť jadrových zbraní.

Americká strana však tzv. interpretačnú doložku nemusí podpísať. Teoreticky je možné, že by doložku USA odmietli. „Ak by k tomu došlo, nemáme záujem o podpis zmluvy, pretože doložka obsahuje interpretačné vyhlásenie o tom, ako SR zmluvu vníma,“ vyhlásila Zuzana Čaputová.

Čaputová
Zdroj: TASR/Martin Baumann


Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odsúhlasila minulý týždeň vláda. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia prezidentky ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou.

Odporúčané
Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať 22. apríla 2023, 9:00

Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR.


Opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Viacerí bývalí politici i mimoparlamentný Hlas-SD vyzvali hlavu štátu, aby sa s obrannou zmluvou obrátila na Ústavný súd SR.

Domov
Zdieľať
Diskusia