Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2022, 9:14
Čas čítania 0:33
Jakub Paulík TASR

Na Tongu zničenú výbuchom sopky a cunami letí humanitárna pomoc. Musia si však dávať pozor, aby nepriniesli koronavírus

Na Tongu zničenú výbuchom sopky a cunami letí humanitárna pomoc. Musia si však dávať pozor, aby nepriniesli koronavírus
Zdroj: Satellite image ©2022 Maxar Technologies/TASR/AP
NEWS HUNGA TONGA SOPKA
Uložiť Uložené

Ostrovný štát sa dokázal ochrániť pred koronavírusom, zničila ho však sopka a cunami.

Po sobotnom výbuchu podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai zomreli v štáte Tonga traja ľudia a vlny cunami zničili množstvo domov. Vo štvrtok z Nového Zélandu preto do krajiny vyslali prvú humanitárnu pomoc. 

Zásoby vody, súpravy na zhotovenie dočasných prístreškov, hygienické potreby a komunikačné vybavenie však budú musieť odovzdať bezkontaktne, aby na Tongu nepriniesli koronavírus.

V krajine totiž od začiatku pandémie doposiaľ zaznamenali iba jediný prípad ochorenia covid-19. Zanesenie koronavírusu cudzincami by však mohlo spôsobiť veľké problémy. Humanitárnu pomoc na Tongu čoskoro pošle aj Austrália.

Hovorca generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov Stéphane Dujarric tvrdí, že cunami a výbuch sopky ovplyvnili vyše 80 % obyvateľov, teda zhruba 84 000 ľudí.

Vláda informovala, že erupcia sopky si vyžiadala tri životy a cunami na niektorých miestach dosiahlo výšku až 15 metrov. V štáte hlásia rozsiahle záplavy a na niektorých odľahlejších ostrovoch silné vlny „zničili takmer každý dom“.

Domov
Zdieľať
Diskusia