Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2022, 19:35
Čas čítania 0:49
Eduard Starkbauer

Michal Šimečka sa stal prvým slovenským podpredsedom Európskeho parlamentu

NEWS EURÓPSKY PARLAMENT
Uložiť Uložené

Europoslanec za Progresívne Slovensko bude pozíciu zastávať do roku 2024.

Okrem novej predsedníčky Európskeho parlamentu, ktorou sa ešte ráno stala maltská politička a bývalá právnička Roberta Metsolová z Európskej ľudovej strany, si dnes europoslanci zvolili aj 14 nových podpredsedov. V druhom kole voľby sa jedným z nich stal aj Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska, ktorý pôsobí vo frakcii Renew Europe.

Michalovi Šimečkovi chýbalo pri voľbe v prvom kole 15 hlasov. V druhom však za neho zahlasovalo 494 europoslancov, čo predstavovalo nadpolovičnú väčšinu. Slovák pritom získal vôbec najviac hlasov spomedzi 9 ostávajúcich kandidátov. Z frakcie Renew Europe, ktorej je spolu s ostatnými členmi PS Šimečka členom, zvolili aj ďalšie dve kandidátky, Nemku Nicolu Beerovú a Češku Ditu Charanzovú.

Michal Šimečka na Facebooku neskrýval zadosťučinenie a napísal: „Za seba vám viem sľúbiť, že budem naďalej nielen hlasom Slovenska v Bruseli, ale budem stále prinášať aj európske témy na Slovensko a bojovať tu doma za záujmy našich občanov. Som presvedčený, že z pozície podpredsedu europarlamentu bude môj hlas na obranu kľúčových hodnôt liberálneho, sociálne spravodlivého a zeleného Slovenska počuť ešte silnejšie.“

Odporúčané
EÚ chce návrat k vymeniteľným batériám v smartfónoch. Je to dobrý nápad? EÚ chce návrat k vymeniteľným batériám v smartfónoch. Je to dobrý nápad? 28. decembra 2022, 10:30

Európsky parlament má 14 podpredsedov, ktorí sa v prípade neprítomnosti predsedu striedajú pri vedení plenárneho zasadnutia a zároveň reprezentujú parlament na oficiálnych podujatiach. Historicky prvý slovenský podpredseda Európskeho parlamentu bude vo funkcii do konca mandátu súčasného europarlamentu v júli 2024.

Domov
Zdieľať
Diskusia