Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2021, 10:39
Čas čítania 0:46
Adam Novosad

Dve dávky omikron nezastavia, varuje epidemiológ Pavelka. Vysvetľuje, kto si po tretej dávke bude môcť povedať, že je za vodou

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Expert vysvetľuje, prečo by sa mali treťou dávkou dať zaočkovať aj ľudia po prekonaní koronavírusu.

Očkovanie treťou dávkou bude s mutujúcim koronavírusom a prichádzajúcim variantom omikron nevyhnutnosťou. Takéto konštatovanie vyslovil pre TV Noviny epidemiológ Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz pri Ministerstve zdravotníctva SR.

Svetová zdravotnícka organizácia vo svojej správe uviedla, že omikron spôsobuje imunitný únik v organizme a je charakteristický zvýšenou prenosnosťou. Podľa Pavelku to pri koronavírusoch nie je nič nezvyčajné. „Preto sa môžeme nakaziť nádchou každý rok. Imunitný systém zabudne, že sa nádchou nakazil minulý rok a rok predtým,“ vysvetľuje epidemiológ.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Roman Hanc

Doterajšie štúdie hovoria, že vďaka dodatočnej tretej dávke sa človek pred symptomatickým priebehom omikronu chráni na 75 percent. Booster však zabezpečuje až 96-percentnú ochranu pred ťažkým priebehom a smrťou. „Možno sa nakazíme aj po tretej dávke, ale budeme mať len zvýšenú teplotu či bolesť hlavy. Do nemocnice nepôjdeme,“ uviedol Pavelka.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Epidemiológ už teraz vidí, že na základe dát z Izraela, kde sa už očkuje štvrtou dávkou, môžeme očakávať sezónne preočkovanie proti koronavírusu podobne ako pri chrípke.

Vôbec najlepšie chránení budú podľa Pavelku tí, ktorí ochorenie covid-19 prekonali a dali sa vzápätí zaočkovať treťou dávkou. „Prekonanie ochorenia a boosterová dávka bude zlatý štandard ochrany. Takáto osoba bude mať pokojné svedomie, že je za vodou,“ uzatvára odborník.

Domov
Zdieľať
Diskusia