Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2021, 20:30
Čas čítania 3:39
Dominik Vetrák

5 otázok a odpovedí, ktoré máme po skončení Matrix Resurrections. Čo sa to vlastne v tom šialenom filme stalo?

FILMY A SERIÁLY MATRIX 4
Uložiť Uložené

Lana Wachowski odpovedá na niektoré otázky, ktoré máme už od prvého traileru na Matrix 4. Zároveň máme po jeho pozretí pár ďalších otázok.

Režisérka Lana Wachowski natočila jeden z najoriginálnejších a najodvážnejších hollywoodskych pokračovaní 21. storočia. Matrix Resurrections je dobrý film, aj keď sčasti ide o sklamanie. Vizuál, technická úroveň a akčná zložka sú oproti ktorémukoľvek dielu pôvodnej trilógie veľmi pozadu. Občas to vyzerá tak, že štvorka Matrixu vznikla 20 rokov pred trilógiou a nie naopak.

Avšak dej filmu a niektoré myšlienky v ňom sú skvelo podané a páčila sa nám aj romantická dejová línia, ktorá vlastne vyústila do toho, že Matrix bez Nea a Trinity nemôže dobre fungovať. V tomto článku si odpovieme na niektoré otázky, ktoré sme všetci mali už pri ohlásení snímky. A riešiť budeme aj to, čo bolo načrtnuté vo filme, hoci to nebolo úplne jasné. Samozrejme, priprav sa na spoilery.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2021 10 najlepších filmov roka 2021 28. decembra 2021, 16:30

1. Ako a prečo oživili Nea a Trinity?

Je to jednoduché. Trinity zomrela pri nehode, Neo sa zase obetoval, aby medzi ľuďmi a strojmi dohodol mier. Stroje však rýchlo začali zisťovať, že bez týchto dvoch nedokážu vyprodukovať zďaleka toľko energie. V spojení s tým, že sa viac ľudí začalo odpájať od Matrixu, vznikol nedostatok energie pre stroje. Tie spolu začali bojovať, čo malo za následok, že sa v priebehu rokov našli stroje, ktoré chceli s ľuďmi spolunažívať. 

Stroje však stále potrebovali energiu, a tak hľadali riešenia, ako sa k nej čo najefektívnejšie dostať. S nápadom oživiť Nea a Trinity nakoniec prišiel analytik (Neil Patrick Harris), ktorý mohol robiť odvážne rozhodnutia, keďže jeho nápady znamenali rekordné zisky energie. Neo a Trinity totiž spoločne dokázali vyprodukovať šialené množstvo energie. Museli však obaja žiť a museli o sebe vedieť.

Preto dal analytik Trinity manžela a deti. Bola to poistka proti tomu, aby začala žiť s Neom, v dôsledku čoho by sa im mohla vrátiť „pamäť“ a zase by sa vzbúrili voči strojom. Analytik tak ovládal obidvoch a držal ich na uzde, no zároveň pre nich vytvoril situáciu, v ktorej sa obaja priťahovali a podvedome vytvárali kvantum energie.  

Matrix
Zdroj: Warner Bros.

2. Čo sa stalo s mestom ľudí Zion a s Morfeom?

Po vypuknutí občianskej vojny medzi strojmi došlo aj na ľudí. Paradoxne, mier medzi strojmi a ľuďmi znamenal vytvorenie konfliktov vo vlastných radoch. Keď už nemali spoločného nepriateľa, začali hľadať rozdiely medzi sebou. Zion sa ideovo menil na dva tábory. Morfeus a spol. chceli naďalej pokračovať v situácii, aká nastala po obetovaní Nea. Neveril, že ich ešte niečo ohrozí, no zároveň neveril, že stroje môžu byť riešením ich budúcnosti.

Odporúčané
Čo sa to, dopekla, deje v traileri na Matrix 4? Vráti sa mladý Morfeus a nový Agent Smith a ako je možné, že žijú Neo a Trinity? Čo sa to, dopekla, deje v traileri na Matrix 4? Vráti sa mladý Morfeus a nový Agent Smith a ako je možné, že žijú Neo a Trinity? 10. septembra 2021, 13:30

Na druhej strane tu bola Niobe, ktorá videla v spolunažívaní strojov a ľudí cestu. Vo filme naznačuje, že Zion a Morfeus padli, no nepoznáme žiadne konkrétne detaily. Dá sa predpokladať, že Io, nové ľudské mesto, je vybudované „na troskách“ Zionu. Bohužiaľ, nie je presne uvedené, či je Zion zničený a dokonca na 100 % nevieme ani to, či Morfeus skutočne zomrel. 

Matrix
Zdroj: Warner Bros.

3. Prečo je v novom Matrixe aj agent Smith, keď bol nepriateľom aj pre stroje?

Agent Smith sa v priebehu trilógie Matrixu stal nepriateľom agentov, a teda aj samotných strojov, nehovoriac o tom, aké nebezpečenstvo predstavoval pre ľudí. Prečo je teda aj v novej verzii Matrixu, a to hneď pri Neovi (Thomasovi Andersonovi)? 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108255 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa stalo s agentom Smithom a prečo ho stroje vrátili medzi živých.
  • Prečo má Trinity rovnaké schopnosti ako vyvolený Neo.
  • Prečo vyzerali Smith a Morfeus úplne inak ako v pôvodnej trilógii.
  • Kto sú boti a čo sa stalo s veštkyňou.
Domov
Zdieľať
Diskusia