Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. decembra 2021, 16:30
Čas čítania 6:01
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov roka 2021

10 najlepších filmov roka 2021
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE FILMY, SERIÁLY A HRY ROKA 2021 TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Vybrali sme to najlepšie, čo sme tento rok mohli vidieť v kinách a na streamovacích platformách.

Do konca roka uvidíme už len jeden chválený film a tým je Lost Daughter na Netflixe, okrem toho máme všetko uzatvorené. V uplynulých 12 mesiacoch sme videli desiatky filmov, no musíme poznamenať, že tento rok bol o čosi slabší ako tie predošlé. Jednoznačne za to môže covid, ktorý odložil veľké množstvo snímok na rok 2022.

Zároveň platí, že do tohto výberu nemôžeme zaradiť decembrové kinopremiéry ako Spider-Man: No Way Home, West Side Story, Benedetta, Matrix a podobne, keďže sa nedajú pozrieť v kinách a ani na streamovacích platformách (HBO Max na Slovensku dostupné nie je).

Základným pravidlom účasti v rebríčku bol fakt, že snímka mala premiéru na streamovacích službách alebo v kinách v tomto roku. A tak sa môže stať, že sa do rebríčka dostane aj počin, ktorý mal oficiálnu premiéru v roku 2020, ale k nám sa dostal až v roku 2021. Vynechali sme aj dokumenty. 

Odporúčané
10 najlepších hier roka 2021 10 najlepších hier roka 2021 27. decembra 2021, 14:30

10. The Green Knight

Úplne chápeme tvoj počiatočný „hnev“, že sa sem tento art dostal. Zelený rytier je skrz-naskrz artovým filmom s pomalými zábermi, nie úplne jasným dejom a bez (takmer) akejkoľvek akcie. V kine sme pri jeho sledovaní sedeli úplne sami. Avšak aj artové filmy dokážu byť skvelé a to je presne príklad novinky od režiséra Davida Loweryho. 

Jeho Green Knight je opojným dielom s nádherným vizuálom a so silnými rozprávačskými prostriedkami. V niektorých častiach síce trochu drhne, ale vynahradí ti to famózne finále, odzbrojujúci vizuál a celkové vyznenie snímky. V centre diania je rytier Gawain. Ten jedného dňa zotne hlavu mohutnému Zelenému rytierovi, ktorý mu však sľúbi, že mu to o rok vráti. Snímka následne sleduje Gawainovu dobrovoľnú cestu za smrťou. 

Najlepšie filmy 2021
Zdroj: A24

9. Wrath of Man

Guy Ritchie natočil ďalšiu „stathamovku“. Jason Statham v nej hrá naštvaného profesionálneho zabijaka, ktorý sa chce pomstiť vrahom svojho syna. Urobí všetko pre to, aby ich našiel a zlikvidoval. Kašle pritom na peniaze a čokoľvek iné. Ide mu o jediné – dostať sa k lupičom obrnených vozidiel, ktoré títo zlodeji prepadávajú, a dúfať, že sa s nimi dostane do styku.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Wrath of Man je vynikajúci akčný triler. Ak máš rád drsné, brutálne filmy pripomínajúce 80. a 90. roky, Wrath of Man ti veľmi sadne. Ritchie si vybral aj veľmi úderný soundtrack a fajn hercov, pričom zvolil dosť vysoké tempo, takže sa ani sekundu nenudíš. Jedinú väčšiu výčitku sme smerovali k Stathamovej postave, ktorá je príliš tichá, nezaujímavá a akási prázdna. 

Wrath of Man
Zdroj: Miramax

8. The Trip

Nečakaný hit od Netflixu a režiséra Tommyho Wirkolu (Dead Snow, Hansel and Gretel: Witch Hunters) nás neskutočne pobavil. Bol oveľa lepšou a vtipnejšou komédiou než napríklad Venom 2 či Don’t Look Up. Dej sa odohráva v nádhernom škandinávskom prostredí. V jeho centre sú manželia, medzi ktorými to škrípe a snažia sa to napraviť na víkendovej chate.

Bohužiaľ pre obidvoch, ich víkend sa zvrtne neuveriteľným spôsobom a oni sa stanú svedkami a aktérmi násilných činov. Dej ťa zakaždým dokáže prekvapiť niečím novým a nemá problém vyvolať v tebe voči postavám ako súcit, tak aj znechutenie.

Je však kľúčové, aby si o filme nič viac nevedel a nesmieš si pozrieť ani trailer. Ak máš rád krvavé vyvražďovačky, ktoré dokážu byť vtipné, nápadité, originálne a skvelo zahrané, The Trip ti spríjemní večer ako máloktorý iný tohtoročný film.

Najlepšie filmy 2021
Zdroj: Netflix


7. A Quiet Place: Part II

Dvojke Tichého miesta sa najviac vyčíta, že neprišla s niečím novým a v podstate ide o Tiché miesto 1,5. Túto kritiku však nepodporujeme. Jednotka je svojím technickým spracovaním geniálny film s množstvom kreatívnych a originálnych nápadov. To všetko pod pevnou režisérskou víziou Johna Krasinského.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

Dvojka na to nadväzuje zase raz úžasnými hereckými výkonmi a precíznou prácou so zvukom, ktorý sám osebe dokáže vytvoriť napínavejšie scény než väčšina ostatných hororov a trilerov v rámci celej svojej stopáže. Nie je potrebné, aby každý diel revolucionizoval žáner a prichádzal s ešte premyslenejšími postupmi.

Tiché miesto 2 funguje skvelo ako klasické pokračovanie, ktoré však mohlo viac rozšíriť svet okolo príšer. Aj tak sa nám dvojka nesmierne páčila, a to hlavne vďaka famóznemu finále, ktoré bolo majstrovsky zostrihané a postaralo sa o to, že sme takmer nedýchali. Film, ktorý umocní zážitok až v kine, ti vrelo odporúčame.

A Quiet Place 2
Zdroj: Paramount Pictures


6. Malignant

Prvú polhodinu sme absolútne nechápali, na čo sa pozeráme. Vážne režisér James Wan stratil všetku súdnosť a kvality, ktoré ho v hororovom žánri zdobili? Nie, James Wan natočil pravdepodobne najodvážnejší a najoriginálnejší hollywoodsky horor 21. storočia. Aspoň si na nič takéto úderné nespomíname. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108242 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia