Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. decembra 2021, 14:09
Čas čítania 0:40
Martin Adam Pavlík TASR

Rusko v blízkosti ukrajinských hraníc nacvičovalo odrazenie leteckého útoku

Rusko v blízkosti ukrajinských hraníc nacvičovalo odrazenie leteckého útoku
Zdroj: FOTO TASR/AP
POLITIKA RUSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou neutícha.

Len minulý týždeň sme informovali, že viac ako 10 000 ruských vojakov ukončilo mesiac trvajúce cvičenie v blízkosti ukrajinských hraníc. Manévre ruskej armády spôsobovali v posledných týždňoch vážne diplomatické znepokojenie. Odohrávali sa vo viacerých regiónoch, vrátane Rostovskej oblasti, Kubáňa či Krymu, anektovaného v roku 2014. 

V pondelok 27. decembra však podľa agentúry Reuters informoval ruský Západný vojenský okruh, že ruská armáda podnikla ďalšie vojenské cvičenie, ktorého cieľom bol nácvik odrazenia rozsiahleho leteckého útoku potenciálneho nepriateľa. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov


Na manévroch sa zúčastnilo okolo 1 000 vojakov. Niektorí sa po skončení cvičenia začali už vracať na svoje trvalé základne, uviedla agentúra Interfax. Nácvik obrany proti vzdušnému úderu sa uskutočnil práve v čase rastúceho napätia na hraniciach s Ukrajinou.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z toho, že v tejto oblasti rozmiestnilo až 100 000 vojakov. Moskva tvrdí, že sa obáva o svoju bezpečnosť pre údajnú snahu Severoatlantickej aliancie (NATO) rozmiestňovať zbrane v krajinách susediacich s Ruskom.

Kremeľ od NATO žiada bezpečnostné záruky. Severoatlantická aliancia by sa mala podľa Moskvy zaviazať, že neprijme žiadne ďalšie východoeurópske krajiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia