Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2021, 14:52
Čas čítania 0:55
Martin Adam Pavlík

Nadácia Zastavme korupciu podáva podnet na generálnu prokuratúru v kauze nahrávok z chaty

Nadácia Zastavme korupciu podáva podnet na generálnu prokuratúru v kauze nahrávok z chaty
Zdroj: TASR/Martin Baumann
POLITIKA FICO A KALIŇÁK NA CHATE
Uložiť Uložené

Nadácia skonštatovala, že niektorí predstavitelia krajskej prokuratúry sa verejnosti nemusia javiť ako nestranní.

Nadácia Zastavme korupciu (NZK) podáva na generálnu prokuratúru podnet, aby opravila postup krajského prokurátora v Nitre, ktorý zrušil rozhodnutie o začatí trestného stíhania vo veci pytliactva, píše denník Pravda.

V októbri začali médiami kolovať videá, na ktorých sú na poľovníckej chate zachytení predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico a člen predsedníctva Smeru-SD Robert Kaliňák s advokátmi obvineného exprezidenta polície či s oligarchom Miroslavom Bödörom.

Ako sme informovali v novembri, medializované odposluchy z poľovníckej chaty po zrušení trestného stíhania krajským prokurátorom v Nitre z dôvodu nezákonnosti však nie je možné použiť ako dôkaz v žiadnom trestnom konaní. Uviedol to na sociálnej sieti generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Vznik medializovaných odposluchov z poľovníckej chaty údajne umožnila nesprávna právna kvalifikácia. Vyplýva to z uznesenia o zastavení trestného stíhania pre jeho nezákonnosť, ktoré poskytla nitrianska krajská prokuratúra.

Odporúčané
Fico, Kaliňák a Bödör starší sa stretávali v chate v obci Čifáre, domáci o nich vedeli dlho (Reportáž) Fico, Kaliňák a Bödör starší sa stretávali v chate v obci Čifáre, domáci o nich vedeli dlho (Reportáž) 27. októbra 2021, 16:00

Podľa denníka Pravda Nadácia Zastavme korupciu skonštatovala, že niektorí predstavitelia krajskej prokuratúry sa verejnosti nemusia javiť ako nestranní. Tlačovú správu denníku poskytla hovorkyňa NZK Lucia Pazičová.

„Podobné konania posudzujú ako spáchanie trestného činu týrania závažnejším spôsobom. Nadácia k podaniu na generálnu prokuratúru pripojila spisové značky 15 takýchto rozhodnutí súdov, ktoré sú v rozpore s právnym názorom krajského prokurátora,“ zdôrazňuje nadácia. 

Nadácia zároveň podáva podnet podľa paragrafu 363 Trestného poriadku a žiada zrušiť uznesenie krajského prokurátora. Používanie paragrafu 363 NZK v prípade stopnutých trestných konaní kritizuje. V tomto prípade však podľa nej môže prispieť k obnoveniu vyšetrovania v sledovanej kauze.

Domov
Zdieľať
Diskusia