Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. decembra 2021, 13:22
Čas čítania 1:16
Adam Novosad

Prečítaj si 7 odporúčaní, ktoré experti vymysleli pre Slovákov, aby v čase omikronu prežili bezpečné a šťastné Vianoce

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE VIANOCE
Uložiť Uložené

Počas vianočných sviatkov by si mal dodržiavať zopár základných pravidiel a odporúčaní.

Vianočné sviatky sa nezadržateľne blížia, ale v čase pandémie sa nezaobídu bez opatrení a krokov, ktoré by za bežných okolností mohol človek vynechať.

Iniciatíva Veda pomáha spoločne s konzíliom odborníkov preto vydali 7 prehľadných odporúčaní, ktorými chcú Slovákom pomôcť, aby si sviatky užili a zároveň ochránili svoje zdravie.

Najdôležitejším odporúčaním zostáva očkovanie. „Ani ono pri variante omikron nedokáže dostatočne chrániť pred nakazením, vedecké štúdie však potvrdzujú, že vakcína aj naďalej predstavuje najlepšiu ochranu pred vážnym priebehom ochorenia, najmä po zaočkovaní tromi dávkami,“ píše sa v prvom bode.

Druhým odporúčaním je respirátor. „Vďaka dobre nasadenému respirátoru môžeme výrazne znížiť vírusovú nálož, ktorej sme vystavení pri stretnutí s infikovanou osobou,“ upozorňuje ministerstvo zdravotníctva v statuse. Dodáva, že vo vlne omikronu bude ťažké sa dlhodobo chrániť pred infekciou.

Vianoce
Zdroj: Unsplash/Mourad Saadi/volně k užití

Tretím odporúčaním sú malé skupiny. „Pomôže, ak sa počas vianočných sviatkov a počas stúpania pandemickej vlny budeme bez rúška alebo respirátora stretávať len s malou skupinou ľudí (ideálne do 6 osôb),“ uvádza status. V prípade príznakov sa treba izolovať, kým neodznejú.

Odporúčané
KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? 26. decembra 2023, 12:00

Štvrtým odporúčaním je testovanie. „Po úzkom kontakte s nakazenou osobou odporúčame čo najviac obmedziť svoje kontakty a urobiť si domáci test aspoň každý druhý deň v priebehu jedného týždňa bez ohľadu na to, či ste zaočkovaní alebo nie,“ uvádza sa v odporúčaniach.

Piatym odporúčaním je korigovať návštevy zo zahraničia. „Ak prichádzajú z oblasti vysokého výskytu variantu omikron, zvážme, či je návšteva nevyhnutná. Poprosme návštevníkov, aby sa dali otestovať tesne pred cestou na Slovensko, a to aj vtedy, ak sú kompletne zaočkovaní,“ hovorí status.

Na snímke primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Tomáš Šulík vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.
Na snímke primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Tomáš Šulík vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Šiestym odporúčaním je podpora imunity. „Počas zimy je potrebné udržiavať si imunitu na čo najlepšej úrovni, pravidelne chodiť von, športovať a dbať na správnu životosprávu a vyváženú stravu,“ znie rada odborníkov.

Záverečným, siedmym odporúčaním je pohoda. „Oddýchnime si od záplavy údajov a strávme sviatočné chvíle so svojimi blízkymi a pri svojich záľubách,“ zakončujú experti vianočné odporúčania.

Domov
Zdieľať
Diskusia