Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2021 o 10:21
Čas čítania 0:43
Adam Novosad TASR

Poznáme prvé dáta zo sčítania ľudu: Slovensko má 5 449 270 obyvateľov, ktorí rýchlo starnú a väčšina býva v mestách

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Sčítanie ľudu prebiehalo v prvej polovici tohto roka a Štatistický úrad SR teraz zverejňuje prvé dáta.

Už poznáme prvé dáta, ktoré štát zozbieral počas sčítania ľudu. Sčítanie prebiehalo v prvej polovici tohto roka a zisťovali nielen informácie o obyvateľoch, ale aj o domoch a bytoch. Sčítanie zistilo, že Slovensko má aktuálne 5 449 270 obyvateľov.

Zaujímavosťou je, že až 98,9 percenta všetkých obyvateľov má slovenskú štátnu príslušnosť, čo je oproti ostatným krajinám Európy veľmi homogénne zloženie populácie podľa štátnej príslušnosti. Slovenské obyvateľstvo tvorí 49 percent mužov a 51 percent žien.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Až 53,2 percenta obyvateľov Slovenska žije v mestách, na vidieku žije 46,8 percenta ľudí. Dohromady máme v krajine viac ako 1,2 milióna domov, zatiaľ čo bytov je minimálne 2,2 milióna. Viac ako tretinu všetkých bytov tvoria trojizbové byty, dvojizbové predstavujú približne pätinu z nich.

Sčítanie potvrdilo trend starnutia slovenskej populácie. Za posledných desať rokov narástol počet ľudí nad 65 rokov z takmer 13 percent až na 17,1 percenta v roku 2021. 

Odporúčané
Navštívili sme Príkru, dedinu s 11 obyvateľmi: donedávna nemali ani internet, obecný úrad si zriadili v plechovej búde (Reportáž) Navštívili sme Príkru, dedinu s 11 obyvateľmi: donedávna nemali ani internet, obecný úrad si zriadili v plechovej búde (Reportáž) 7. septembra 2024 o 12:30

Podiel obyvateľov v predproduktívnom veku (od nula do 14 rokov) tvorí 16 percent, v produktívnom veku (od 15 do 64 rokov) 67 percent a podiel obyvateľov v postproduktívnom veku (viac ako 65 rokov) predstavuje 17 percent.

Domov
Zdieľať
Diskusia