Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2021 o 14:17
Čas čítania 0:37
Ivan Koribanič

VIDEO: Pri pobreží Kalifornie sa vedcom podarilo nájsť vzácnu rybu. Jej priesvitnú hlavu dopĺňajú zvláštne, dohora pozerajúce oči

VIDEO: Pri pobreží Kalifornie sa vedcom podarilo nájsť vzácnu rybu. Jej priesvitnú hlavu dopĺňajú zvláštne, dohora pozerajúce oči
Zdroj: Monterey Bay Aquarium Research Institute
ZAUJÍMAVOSTI BARRELEYE FISH MORIA A OCEÁNY
Uložiť Uložené

Za celú históriu sa vedcom podarilo túto rybu nájsť iba 9-krát. Dôvodom je, že jej prirodzeným prostredím je dno oceánov.

Pri pobreží Kalifornie sa vedcom podarilo natočiť vzácnu rybu. V rámci 5 600 ponorov, ktoré absolvovali, a 27 600 hodín záznamu sa im rybu Opisthoproctidae, ako znie jej odborný názov, podarilo zachytiť iba 9-krát. Tento druh ryby prvýkrát objavili v roku 1939, informuje Newsweek.

Ide o rybu s priehľadnou hlavou a veľkými nazeleno žiariacimi očami. Jej pohľad smeruje dohora. Účelom takto položených očí je, že na dne dokáže táto ryba lepšie vidieť svoju potravu, poväčšine malé kôrovce. Priehlbinky na prednej časti, ktoré by za normálnych okolností pripomínali miesto na uloženie očí, slúžia ako čuchové orgány.



Vedcom sa rybu podarilo nájsť počas stmievania približne 2 000 až 2 600 stôp pod hladinou. Výsledkom je 54-sekundové video. Veľkosť ryby je priemerne 6 palcov. Ich výskyt je po celom svete – od vôd Japonska až po Kaliforniu. Tieto ryby s označením Barreleye sú väčšinou nehybné a hľadia nahor. Na rozdiel od iných podmorských rýb, takzvaných morských čertov, neprodukuje tento druh rýb žiadne svetlo.

Domov
Zdieľať
Diskusia