Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. decembra 2021, 15:40
Čas čítania 0:54
Adam Novosad

Max Verstappen sa stal majstrom sveta v F1 v neuveriteľnom závere pretekov v Abú Zabí

Max Verstappen sa stal majstrom sveta v F1 v neuveriteľnom závere pretekov v Abú Zabí
Zdroj: TASR/AP Francois Mori
NEWS
Uložiť Uložené

Holanďanovi sa podarilo zvíťaziť v posledných pretekoch sezóny.

Max Verstappen zvíťazil v posledných pretekoch sezóny v Abú Zabí a stal sa majstrom sveta v F1. Hneď na začiatku pretekov sa Lewisovi Hamiltonovi podarilo predrať na prvé miesto, ktoré napokon iba na chvíľu prepustil Sergiovi Pérezovi, ale v závere prišiel safety car, Verstappen vymenil pneumatiky a v poslednom kole sa mu podarilo Hamiltona predbehnúť.

V úvode pretekov sa Hamilton dostal pred Verstappena a pomaly začínal budovať svoj náskok. V Mercedese zvolili stratégiu, na základe ktorej Brit štartoval na stredne tvrdých pneumatikách, zatiaľ čo Holanďan vyštartoval na mäkkej zmesi. Keď Verstappen po 15 kolách zamieril do boxov, Hamilton sa u mechanikov objavil hneď o kolo neskôr a akúkoľvek hrozbu pokryl.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Formula 1

Hamiltonovi narobil problémy Pérez, ktorý ho zdržal, keď mu pripadla prvá pozícia po príchode Brita do boxov, ale po dvoch kolách vzrušujúceho súboja sa vrátil na čelo pretekov. Nič nenasvedčovalo tomu, že by mal Verstappen rýchlosť svojho súpera dobehnúť, ale zlom prišiel v momente, keď havaroval Nicholas Latifi a na trať vyšiel safety car.

Verstappen stihol vymeniť opotrebované pneumatiky za čerstvú najrýchlejšiu mäkkú zmes, lenže Hamiltonovi sa prezuť nepodarilo. Vo chvíli, keď safety car zašiel naspäť do boxov a Verstappen už s minimálnym rozstupom dýchal Hamiltonovi na krk, všetko nasvedčovalo tomu, že s čerstvou súpravou pneumatík nebude mať problém súpera predbehnúť.

Prvé miesto si od Verstappena vzal v poslednom kole a stal sa majstrom sveta F1 v roku 2021.

Domov
Zdieľať
Diskusia