Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2021, 16:43
Čas čítania 1:25
Viktor Kniš TASR

VIDEO: Zamestnanci Borisa Johnsona vtipkujú o vianočnej párty počas prísneho lockdownu, rieši ich polícia

NEWS BORIS JOHNSON
Uložiť Uložené

Predmetným videom sa zaoberá aj polícia, ktorá v decembri 2020 v Londýne prerušovala vianočné večierky a organizátorom ukladala pokuty vo výške 10-tisíc libier.

Britský premiér Boris Johnson si vyslúžil ostrú kritiku pre video, na ktorom predstavitelia jeho kancelárie vtipkujú o vianočnej párty, čo sa údajne uskutočnila v čase prísnych proticovidových obmedzení. Informovala o tom stanica Sky News.


Videozáznam zverejnený stanicou ITV New podľa britských médií zachytáva, ako vysokopostavení zamestnanci Downing Street nacvičujú tlačovú konferenciu. Záznam bol vraj vyhotovený 22. decembra 2020 – štyri dni po údajnej oslave.


„Práve som na Twitteri videl správy, že v piatok večer sa na Downing Street konal vianočný večierok. Je vám táto informácia známa?“ pýta sa na videu jeden z Johnsonových poradcov vtedajšej tlačovej tajomníčky Allegry Strattonovej.
„Ja som šla domov,“ odpovedá Strattonová na skúšobnú otázku, potom sa zasmeje a povie: „Počkať, počkať.“


„Premiér by schválil konanie vianočnej oslavy?“ pokračuje poradca. Strattonová sa opäť zasmeje a spýta sa: „Čo mám odpovedať?“


„Toto nahrávajú. Tento vymyslený večierok bol obchodné stretnutie... a (ľudia) nedodržiavali predpísané odstupy,“ pokračuje smejúca sa Strattonová.


Video vyvolalo pohoršenie a vlnu kritiky médií i politikov – líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer a vedúci predstaviteľ Škótskej národnej strany (SNP) v britskom parlamente Ian Blackford vyzvali Johnsona, aby odstúpil. Johnsona kritizovali aj viacerí konzervatívni poslanci vrátane Rogera Gala, ktorý uviedol, že v prípade potvrdenia obvinení by mal premiér rezignovať.


Minister zdravotníctva Sajid Javid po zverejnení videa zrušil svoje plánované mediálne výstupy.

Britský premiér Boris Johnson sa v stredu na úvod tradičnej hodiny otázok v parlamente ospravedlnil za správanie svojich zamestnancov. 


Tiež som sa rozzúril, keď som to video videl. Ospravedlňujem sa za pohoršenie, ktoré spôsobilo po celej krajine,“ povedal Johnson. Konanie samotného večierka však poprel. „Bol som informovaný, že k žiadnemu porušeniu protiepidemických pravidiel nedošlo,“ povedal a dodal, že celý incident nariadil prešetriť.

Boris Johnson | Veľká Británia
Zdroj: Getty Images/Daniel Leal-Olivas


Predmetným videom sa zaoberá aj polícia, ktorá v decembri 2020 v Londýne prerušovala vianočné večierky a organizátorom ukladala pokuty vo výške 10-tisíc libier.


„Sme si vedomí záberov... súvisiacich s údajným porušením predpisov o ochrane zdravia vo vládnej budove v decembri 2020,“ uviedla metropolitná polícia.


„Porušenia covidových predpisov spravidla spätne nevyšetrujeme, tieto zábery však vezmeme do úvahy pri rozhodovaní,“ dodala polícia. „Žiaden vianočný večierok sa nekonal. Proticovidové pravidlá boli vždy dodržané,“ reagoval hovorca Downing Street na kontroverzný videozáznam a s ním súvisiace mediálne správy.

Domov
Zdieľať
Diskusia