Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2021, 14:03
Čas čítania 1:02
Ema Stanovská

Západ Slovenska čaká snehová kalamita. Meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa pred snežením

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Pod ťarchou snehu sa môžu lámať konáre a prerušené zrejme budú aj dodávky elektrickej energie, upozorňujú meteorológovia.

Na štvrtok vydali meteorológovia SHMÚ pre západ Slovenska výstrahu 2. stupňa pred snežením. Týka sa Bratislavského, Trnavského a Trenčianskeho kraja. Platí od skorého rána na celý deň. Má fúkať, preto sa môžu tvoriť snehové záveje. Snežiť má na celom západnom a strednom Slovensku. 

mapa
Zdroj: SHMÚ

Portál iMeteo informuje, že zatiaľ čo v oblasti západného Slovenska bude výdatne snežiť, na východe krajiny sa zväčša očakáva dážď. Zatiaľ čo v Bratislave napadne až 20 cm snehu, v Košiciach spadne 10 mm zrážok vo forme dažďa. 

Na západe Slovenska sa už od rána očakáva výdatné sneženie. „Slovensko totiž čaká zatiaľ najvýdatnejšia snehová nádielka v doterajšom priebehu zimy, ktorá prinesie množstvo nového a ťažkého snehu,“ píšu meteorológovia. V okolí Tribeča, Štiavnických vrchov a Vtáčnika by mohlo napadnúť až 30 cm snehu.

Upršaný východ

V priebehu dopoludnia sa zrážky dostanú aj nad stredné Slovensko a tu to začne byť so skupenstvom problematické. Na východe Podunajskej nížiny by malo začať spočiatku pršať, avšak už vo štvrtok popoludní začne dážď prechádzať pomerne rýchlo do sneženia.

Odporúčané
Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy 18. marca 2023, 9:30

Pršať začne aj na juhu stredného Slovenska, no v týchto regiónoch by sa dážď na sneh príliš meniť nemal. Stane sa tak len v západnej časti Banskobystrického kraja. Zrážky v priebehu zajtrajšieho večera dorazia aj na východné Slovensko. Na celom východnom Slovensku s výnimkou hôr začne pršať, pričom na sneženie sa zrážky zmenia len na Gemeri a Spiši.

Meteorológovia tiež upozorňujú, že na západe Slovenska sa treba pripraviť na poriadne komplikácie v doprave. Sneh, ktorý bude ťažký, môže spôsobovať aj ďalšie problémy. Prerušené môžu byť dodávky elektrickej energie a pod ťarchou snehu sa môžu lámať konáre.

Domov
Zdieľať
Diskusia