Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2021, 12:12
Čas čítania 0:40
Adam Novosad

Slovenskí politici čelia hackerským útokom, upozorňujú tajné služby. Podozrivé PDF s ruským textom už dostal minister Naď

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Ministerstvo obrany nechcelo špecifikovať, kto by mohol za útokmi stáť.

Minister obrany Jaroslav Naď sa minulý víkend stal obeťou útoku, pri ktorom sa mu neznámy aktér snažil preniknúť do súkromnej e-mailovej schránky. Podľa informácií zahraničných tajných služieb, ale aj Vojenského spravodajstva a Národného bezpečnostného úradu SR ide o koordinovanú útočnú kampaň, informuje Živé.sk.

Naď na Facebooku zverejnil fotografiu zaznamenávajúcu zablokovaný pokus o prihlásenie do služby Gmail zo zariadenia Macbook s moskovskou IP adresou. Nutne to však nemusí znamenať, že išlo o útok prichádzajúci z Ruska.

jaroslav naď
Zdroj: Jaroslav Naď/TASR

Do schránky mu chcel útočník preniknúť sofistikovaným spôsobom, pretože mu najskôr poslal e-mail s PDF prílohou obsahujúcou text v ruskom jazyku.

„Predpokladáme, že ide o riadenú aktivitu,“ vysvetlilo ministerstvo obrany so slovami, že podobné problémy ako minister Naď zaznamenali viacerí politici.

Naď používa na ochranu svojho Gmailu dvojfaktorovú identifikáciu a pokus o prihlásenie bol zblokovaný, ale zatiaľ nie je jasné, či sa Googlu podarilo zablokovať preniknutie do schránky alebo mohlo dôjsť k nabúraniu zabezpečenia.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Ministerstvo obrany z útoku neobvinilo ani neupodozrieva žiadneho konkrétneho aktéra, ale vychádza z dostupných informácií zo zahraničných aj slovenských spravodajských služieb.

Domov
Zdieľať
Diskusia