Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2021, 14:38
Čas čítania 1:16
Jakub Paulík TASR

Lockdown sa na Slovensku zrejme predĺži, školy sa musia zatvoriť, hovorí poslanec zo Sme rodina

POLITIKA KORONAVÍRUS OČKOVANIE VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Povinné očkovanie však vraj nikdy nepodporia.

Poslanec Miloš Svrček zo Sme rodina sa v relácii Sobotné dialógy na RTVS vyjadril k aktuálnej pandemickej situácii. Predpokladá, že ak sa počty prípadov koronavírusu nezmiernia, aktuálny lockdown sa ešte predĺži. 

Súčasná podoba lockdownu je podľa Svrčeka nedostatočná a mobilita sa obmedzila len minimálne. 

„Neviem, aké má minister údaje, ale myslím si, že by sme mali ísť určite do toho, aby sa to aplikovalo. Mali by sme pristúpiť k takýmto krokom,“ odpovedal na otázku, či sa bude lockdown predlžovať. 

Podľa Svrčeka treba tlačiť aj na zatváranie škôl. Problém vidí v premiešavaní kolektívov pre nedostatok učiteľov. Je mi ľúto, že minister školstva preberá úlohu epidemiológov, ktorí jasne komunikujú potrebu zatvárať školy,“ dodal.

Myslí si tiež, že by bolo vhodné, aby Slovensko vzhľadom na preplnené lôžka využilo pomoc zo zahraničia. 

S predĺžením lockdownu súhlasil aj Richard Raši z Hlasu-SD. Lockdown mal navyše podľa neho trvať 3 týždne spoločne so zavretím škôl. „Po takomto lockdowne by sa situácia mohla uvoľniť, aby mohli byť Vianoce v pokoji. Nerozumiem, ako sa mohlo stať, že jedna strana využila právo veta a že to bolo akceptované,“ uviedol Raši.

Odporúčané
V Dánsku tancujú ľudia telo na telo, doteraz nemali nikde rúška. Boli sme sa pozrieť v krajine, kde covid už akoby neexistoval V Dánsku tancujú ľudia telo na telo, doteraz nemali nikde rúška. Boli sme sa pozrieť v krajine, kde covid už akoby neexistoval 3. decembra 2021, 12:30

Prísnejší lockdown a zavreté školy by od začiatku podporil aj Svrček. Na druhej strane však za stranu Sme rodina odmietol zavedenie povinného očkovania. Strana si podľa neho nevie predstaviť jeho aplikovanie a vymáhanie. Nikdy ho vraj nepodporia. Raši ho odmietol s tvrdením, že Slovensko je aktuálne na povinné očkovanie príliš polarizované.

Svrček by bol za to, aby sa uvoľnili niektoré opatrenia aspoň pre zaočkovaných a prekonaných, s čím však Raši nesúhlasí. V debate riešili aj návrh ministra financií Igora Matoviča na 500-eurové poukazy pre zaočkovaných dôchodcov a 100 eur na energie aj pre nezaočkovaných.

„Každé jedno euro chceme cieliť tak, aby sa pomohlo seniorom s jedlom, energiami a stimulovať zároveň aj očkovanie. Zároveň by bola možná aj prenosnosť tohto bonusu i na iného člena rodiny,“ tvrdí Svrček. Raši však tvrdí, že poukazy sú rýchlym a nedotiahnutým riešením.

Domov
Zdieľať
Diskusia