Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2021, 11:36
Čas čítania 2:41
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: A Boy Called Christmas

RECENZIA: A Boy Called Christmas
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY A BOY CALLED CHRISTMAS FILMY 2021 NETFLIX NETFLIX FILMY NETFLIX FILMY 2021 NOVÉ FILMY VIANOCE
Uložiť Uložené

Oplatí sa pozrieť si najnovšiu britskú rozprávku o Vianociach?

Najkrajšie sviatky roka sa blížia a nám to každodenne pripomína výzdoba na oknách či plotoch domov, svietiace stromčeky, ale aj ponuka filmov.

Streamovací gigant Netflix už tiež nasadol na „vianočnú vlnu“ a ty sa preto vďaka nemu môžeš nechať uniesť do magického sveta elfov, víl, sobov a kúziel.

Najnovšia britská rozprávka s názvom A Boy Called Christmas v réžii Gila Kenana je na Netflixe momentálne jednotkou v rámci sledovanosti na Slovensku. My sme sa preto pozreli na to, či sa ju skutočne oplatí vidieť a či prináša niečo nové, alebo či sa nič nestane, ak ju zo svojich večerných plánov vynecháš a vyberieš si radšej niečo zábavnejšie a kvalitnejšie.

Výprava za elfmi

Ide o adaptáciu knihy Matta Haiga a o scenár sa postaral Ol Parker spolu s režisérom Gilom Kenanom (o jeho scenáristických zručnostiach sa dozvieme viac v januári, keďže je aj spoluautorom filmu Krotitelia duchov: Dedičstvo).

A Boy Called Christmas
Zdroj: Netflix


Príbeh sa zameriava na mladého dobrosrdečného Nikolasa (Henry Lawfull), ktorého otec Joel (Michiel Huisman) sa vydáva na výpravu do dedinky Elfhelm, aby odtiaľ spolu s ďalšími mužmi priniesol dôkaz o tom, že elfovia existujú, a vďaka tomu aj nádej do ich mesta. 


Nikolasa má za ten čas strážiť jeho zlomyseľná a škodoradostná teta Carlotta (Kristen Wiig), s ktorou si vôbec nerozumie. Vydesený jej čoraz viac znepokojivým správaním sa preto čoskoro vydáva aj on na neľahkú cestu naprieč snehovými závejmi a mrazmi spolu s hovoriacim myšiakom menom Miika, aby našiel otca.

Žánrový chameleón

Štyridsaťpäťročný Gil Kenan je žánrový chameleón. Nerobí mu problém nakrútiť temný horor Poltergeist (2015) a potom milú rozprávku o Vianociach. S fantazijnými rozprávkami však už má skúsenosti (V tom dome straší, Mesto Ember). A Boy Called Christmas je vyslovene určená deťom, no zabavia sa pri nej aj dospelí. 

A Boy Called Christmas
Zdroj: Netflix


Z rozprávok sa predsa nedá vyrásť, či áno? Odpoveď už necháme na vás. V každom prípade, ide o milý, sympatický a celkom podarený film pre celú rodinu, teda pre všetky generácie. Dá sa pri ňom zabaviť, zároveň je v správnych momentoch dojemný a miestami aj skutočne napínavý.

Skvelí herci a vizuál vyrážajúci dych

Stále sa v ňom niečo deje, drží si preto divákovu pozornosť na maximum a len s výnimkou samotného záveru nestráca tempo. Dej je napodiv celkom nepredvídateľný, stále prichádzajú nové, zaujímavé postavy, ktoré posúvajú príbeh vpred. Uvidíš teda viacero skvelých a oceňovaných hercov, akými sú napríklad Toby Jones, Maggie Smith, Sally Hawkins či Jim Broadbent.

Navyše práve s postavou Nikolasa sa divák okamžite stotožní. Len 15-ročný Henry Lawfull predvádza skvelý výkon najmä v tých najemotívnejších momentoch, keď to bolo najviac potrebné. Tou najväčšou devízou filmu je však vizuál miestami vyrážajúci dych či pútavé rozprávanie v štýle príbeh v príbehu.

A Boy Called Christmas
Zdroj: Netflix

Dobrodružná jazda, ktorá ťa vytrhne z depresívnej reality

Kameraman Zac Nicholson (za kamerou stál napríklad aj vo filmoch Stratili sme Stalina či Misbehaviour) predvádza prekvapivo možno aj najlepšiu prácu v doterajšej kariére. Niektoré „jednozáberovky“ sú priam úchvatné. 

A Boy Called Christmas ťa vezme na dobrodružnú jazdu, ktorá ťa pohltí a aspoň na 146 minút vytrhne z depresívnej reality, v ktorej naplno zúri pandémia. Až sa ti z toho čarovného sveta plného dobrej nálady a dobrých ľudí bude ťažko odchádzať. 

Hlášky, bohužiaľ, nie sú také vtipné, ako by chceli byť, ale všetko zachraňujú vyššie spomenuté prednosti. Či pôjde o pár rokov o klasiku, sa uvidí, no asi skôr nie. Predsa len, vianočných rozprávok sa už nakrútilo habadej, pričom Kenanovo dielo nie je zase až také originálne, že by vyslovene zdvihlo diváka zo sedačky.

A Boy Called Christmas
Zdroj: Netflix

O veciach, ktoré dnes potrebujeme ako soľ

V porovnaní so snímkami ako Grinch (2000) či Polárny expres (2004) hrá stále druhé husle. Zároveň cítiť, že Kenan ešte nedozrel na to, aby točil také veľkolepé rozprávky, ako napríklad Steven Spielberg (Tintinove dobrodružstvá) či Martin Scorsese (Hugo a jeho veľký objav). Je však na dobrej ceste a raz sa mu to možno podarí.

V každom prípade, ide o nadpriemerný film o láske, súdržnosti, dobrosrdečnosti, nezištných skutkoch, teda o veciach, ktoré dnes vo svete potrebujeme ako soľ. Rozprávke A Boy Called Christmas preto dávame šesť a pol bodu z desiatich

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia