Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021, 12:37
Čas čítania 0:53
Martin Adam Pavlík TASR

Katolícki biskupi kritizujú opätovný lockdown, je pre nich veľkým sklamaním

Katolícki biskupi kritizujú opätovný lockdown, je pre nich veľkým sklamaním
Zdroj: Pixabay
NEWS CIRKEV KORONAVÍRUS SLOVENSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Odkazujú na prísľub vlády, že verejné slávenie bohoslužieb už nebude zakázané.

Opätovný lockdown je pre slovenských katolíckych biskupov veľkým sklamaním. Zákaz verejných bohoslužieb nepovažujú za primeraný a žiadajú jeho čo najskoršie odvolanie. Uviedli to v reakcii na nový lockdown spojený s plošným zákazom verejných bohoslužieb.

Informovala o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Biskupi vo svojom stanovisku tvrdia, že KBS od začiatku pandémie podporovala dodržiavanie opatrení aj očkovanie pre všetkých, ktorým to zdravotný stav dovoľuje.

„Pretože nám záleží na každom ľudskom živote, na situácii nemocníc a pretože vidíme vyčerpanie zdravotníkov, prijali sme už mnoho obmedzení a trpezlivo všetkých motivujeme k zodpovednosti. Bol však daný prísľub, že verejné slávenie bohoslužieb už nebude zakázané,“ uviedli biskupi.

Biskupi
Zdroj: TASR/Michal Svítok


Zároveň tvrdia, že lockdownu aj plošnému zákazu verejných bohoslužieb bolo možné vyhnúť sa. „Sme veľmi roztrpčení, že k nemu opätovne dochádza. Plošný zákaz verejných bohoslužieb nepovažujeme za primeraný v situácii, keď zostáva množstvo iných oblastí života otvorených, a žiadame jeho čo najskoršie odvolanie,“ poznamenali.

Dodali, že pohľad do susedných krajín, ktoré dôsledne rešpektujú náboženskú slobodu, ukazuje, že aj tu existujú iné riešenia. Veriaci budú mať počas nasledujúceho obdobia lockdownu zakázanú skupinovú účasť na bohoslužbách.


Premiér Eduard Heger (OĽaNO) potvrdil, že individuálna pastoračná činnosť zostane povolená, teda veriaci budú môcť ísť na spoveď alebo na individuálne prijímanie. „Taktiež bude možné organizovať online sväté omše,“ povedal predseda vlády s tým, že istý počet ľudí, ktorý bude na tento účel potrebný, bude taktiež povolený.

Domov
Zdieľať
Diskusia