Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021, 15:21
Čas čítania 0:38
Martin Adam Pavlík TASR

Pre núdzový stav môže dôjsť k zásadným zásahom do základných práv a slobôd, myslí si ústavný právnik Marek Domin

Pre núdzový stav môže dôjsť k zásadným zásahom do základných práv a slobôd, myslí si ústavný právnik Marek Domin
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Núdzový stav na Slovensku platí od štvrtka.

Na Slovensku platí od štvrtka núdzový stav. Má platiť 90 dní. Vláda schválila aj zákaz vychádzania. O výnimkách si môžeš viac prečítať tu. Naposledy bol núdzový stav na Slovensku od 1. októbra 2020 do 14. mája 2021.

Ústavný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Marek Domin pripomína, že pre vyhlásený núdzový stav môže dôjsť k zásadným zásahom do základných práv a slobôd.

lockdownpolíciazákaz vychádzania
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

O tom, či je núdzový stav v súlade s ústavou, rozhoduje Ústavný súd.

„Núdzový stav predstavuje jednu z možností, ako môže štát čeliť ohrozeniu svojej bezpečnosti. Tento stav môže vláda vyhlásiť v prípade, ak bezprostredne hrozí ohrozenie života a zdravia alebo už došlo k takémuto ohrozeniu,“
 povedal Domin.


„Obmedzenie základných práv a slobôd alebo uloženie povinnosti však musí rešpektovať princíp proporcionality. Prípustné je preto len také obmedzenie základných práv, ktoré je nevyhnutné na zvládnutie ohrozenia bezpečnosti štátu, v našom súčasnom prípade napríklad na odvrátenie ešte závažnejšieho ohrozenia života a zdravia obyvateľov z dôvodu pokračujúcej pandémie,“ dodal Domin.

Domov
Zdieľať
Diskusia