Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021, 7:11
Čas čítania 3:15
Eduard Starkbauer TASR

Pozri si prehľad výnimiek zo zákazu vychádzania. Kedy a na aký účel môžeš v najbližších dňoch vyjsť z domu?

Pozri si prehľad výnimiek zo zákazu vychádzania. Kedy a na aký účel môžeš v najbližších dňoch vyjsť z domu?
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS
Uložiť Uložené

Vláda na stredajšom rokovaní rozhodla o vyhlásení núdzového stavu

Vo štvrtok 24. novembra sa na Slovensku začína trojmesačný núdzový stav. 

Vo všeobecnosti zákaz vychádzania neplatí od 1.00 do 5.00 h a vôbec sa nevzťahuje na zamestnancov, ktorí nemôžu pracovať z domu. Tí však budú potrebovať potvrdenie zamestnávateľa, ktoré obsahuje adresu a čas výkonu práce.

Od 5.00 do 20.00 h môžete opustiť domov aj na účely pracovného pohovoru, výberového konania, prijímacieho konania alebo keď idete uzavrieť pracovnú zmluvu.

Výnimku zo zákazu majú aj podnikatelia, ktorí musia uskutočniť naplánovanú služobnú cestu.

Pre učiteľov a zamestnancov škôl platí výnimka zo zákazu vychádzania od 5.00 do 20.00 h.

Všetci občania si môžu ísť nakúpiť, ale len na účely obstarania nevyhnutných životných potrieb a iba do najbližšej maloobchodnej predajne alebo prevádzky.

Výnimka platí aj v prípade starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorí sú na takúto starostlivosť odkázaní.

Výnimku dostanú samozrejme aj všetci, ktorí musia navštíviť zdravotnícke zariadenie na účely poskytnutia neodkladnej alebo plánovanej zdravotnej starostlivosti, a to vrátane sprevádzania blízkej osoby alebo príbuzného. Medzi výnimky patrí aj návšteva lekárne. Výnimka na preventívnu prehliadku pre pacienta aj jeho sprievod platí len od 5.00 do 20.00 h.

Test PCR alebo antigénový test rovnako ako očkovanie proti covidu-19 možno v rámci výnimky absolvovať opäť len od 5.00 do 20.00 h.

Pohreby blízkych, krsty a uzavretie manželstva majú rovnaké časové ohraničenie (5.00 – 20.00 h).


S domácim i hospodárskym zvieraťom možno navštíviť veterinára. Ísť von so psom či s mačkou však budeme môcť len vo vzdialenosti 500 metrov od bydliska.

Výnimka zo zákazu vychádzania sa uplatňuje aj v prípade cesty do zahraničia a návratu z neho, a to aj v prípade návratu z rekreácie. 


Na chatu či chalupu môžu ísť len majitelia a v rámci skupiny len oni a členovia ich domácnosti.

Výlety do prírody ostávajú povolené a v rámci okresu aj individuálny šport. V prípade Bratislavy sa za okres považuje územie Bratislavského samosprávneho kraja, v prípade Košíc sa možno pohybovať vo všetkých košických okresoch.


Deti pokračujú vo výučbe, a tak je zo zákazu logicky vyňatá aj ich cesta do jaslí, materských škôl, základných, stredných, vysokých a špeciálnych škôl, a to opäť od 5.00 do 20.00 h. Výnimka samozrejme platí aj pre ich sprievod. Inak môžete od 5.00 do 20.00 h dieťa sprevádzať len do vzdialenosti 1 000 metrov od miesta bydliska.


Dieťa môže byť sprevádzané aj na účely návštevy rodiča alebo osoby, ktorá má právo stýkať sa s ním. Opäť od 5.00 do 20.00 h. Rovnaké časové obmedzenie sa vzťahuje aj na prípady striedavej starostlivosti a po vzájomnej dohode rodičov aj na cesty s ňou spojené.


V čase od 5.00 do 20.00 h majú udelenú výnimku aj osoby zabezpečujúce alebo presúvajúce sa do zariadení sociálnych služieb, ako aj pri poskytovaní terénnej sociálnej služby.


Na zdravotnú vychádzku sa môžu vybrať ľudia starší ako 65 rokov alebo zdravotne ťažko postihnuté osoby na vozíčku, rovnako aj osoby, ktorým zdravotný stav neumožňuje vykonanie testu na ochorenie covid-19.

Zdravotnú vychádzku môžu absolvovať aj osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím a osoby so závažnou poruchou autistického spektra. V ich prípade platí vzdialenostný limit jeden kilometer od bydliska a môžu tak robiť len v čase od 5.00 do 20.00 h. Na vychádzke môžu byť sami alebo s členom spoločnej domácnosti.

Výnimka platí aj v prípade nutnosti dostavenia sa pred orgán činný v trestnom konaní v súvislosti s úkonom v trestnom konaní.


Od zajtra môžete ísť od 5.00 do 20.00 h aj na orgán verejnej moci alebo ak potrebujete vykonať úkon, ktorý nemôže byť vybavený zaslaním zásielky alebo prostriedkami diaľkovej komunikácie. Výnimka v rovnakom čase platí aj v prípade presunu na pojednávanie, hlavné pojednávanie alebo verejné zasadnutie.

 
Výnimka bola udelená aj na pobyt v prírode pre držiteľov poľovníckeho lístka na účel plnenia opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných.

Sami môžete v čase od 5.00 do 20.00 h navštíviť aj kostol.

 
Výnimka sa udeľuje na cestu na vybrané hromadné podujatia v čase od 5.00 do 20.00 h.

Povolené sú podujatia súvisiace s výkonom práce v režime OP (očkovaný, prekonaný) s maximálne desiatimi osobami, bohoslužby, sobáše a krsty podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, zasadnutia a schôdze orgánov verejnej moci a poradných orgánov, ale aj ďalších zasadnutí podľa zákona, voľby, výkon hromadných podujatí nevyhnutných pre priebeh vybraných športov a hromadné podujatie nevyhnutné na činnosť karanténneho tréningového centra pre vrcholový šport so súhlasom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vydanom po 24. novembri 2021.“


Za poskytovateľov nevyhnutných životných potrieb štát považuje potraviny, drogérie, lekárne, novinové stánky, optiky, predajne obuvi, výdajne zdravotníckych pomôcok, kúpele, liečebne, otvorené trhoviská, stánky (v režime take away/donáška), veterinárne ambulancie, predajne krmív, zásielkový predaj, balíkomaty, odťahovky, autoservisy a predajne náhradných dielov, predajne telekomunikačných služieb, predajne poštových, bankových a iných finančných, poisťovacích a lízingových služieb.

Medzi prevádzky s výnimkami ďalej patria práčovne a čistiarne, čerpacie stanice, pohrebné služby, centrá na STK a EK, zberné miesta na príjem žiadostí na vydanie tachografických kariet, prevádzky určené na predaj karnetov TIR, colné vyhlásenia, vyclievanie alebo zaclievanie tovaru, opravovne a servisy strojov a taxislužby.

Domov
Zdieľať
Diskusia