Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. októbra 2021, 7:30
Čas čítania 1:22
Martin Mičuda

Nový Chevrolet Corvette Z06 má najsilnejší atmosférický osemvalec na svete, 680 koní dosahuje pri 8 600 otáčkach

Nový Chevrolet Corvette Z06 má najsilnejší atmosférický osemvalec na svete, 680 koní dosahuje pri 8 600 otáčkach
Zdroj: Chevrolet
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Srdcom novinky je 5,5-litrový atmosférický agregát V8.

Nový Chevrolet Corvette s kódovým označením C8 je tu s nami od roku 2019, i keď k prvým zákazníkom sa americká ikona dostala len minulý rok. Aj napriek tomu, že súčasnú generáciu prijala verejnosť vzhľadom na radikálnu zmenu koncepcie vskutku vlažne, automobilka netají úspech.

Najväčšia pozornosť sa však na Corvette upriamuje až teraz, pretože Američania nám práve ukázali novodobé vyhotovenie slávnej verzie Z06, ktorá sa pri C2 v roku 1963 etablovala ako vrchol v ponuke.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

Nová generácia Z06 dostala značne prepracovaný bodykit – okrem úplne nového predného nárazníka došlo k značnému rozšíreniu blatníkov, a teda i celej šírky vozidla až o 9,4 cm! Väčší je aj bočný otvor na prívod životodarného vzduchu k srdcu superšportu a v rámci príplatkovej opcie sa vzadu môže objaviť rozmerný spojler.

Štandardom sú 20" disky vpredu a až 21" vzadu, pneumatiky majú pritom rozmer 275/30, respektíve až 345/25. Konkrétne ide o Michelin Pilot Sport 4S, v rámci príplatkového paketu Z07 je možné zvoliť dokonca nielen karbónové disky, ale aj pneumatiky Sport Cup 2 R.

Chevrolet, Corvette, Z06,
Zdroj: Chevrolet

 
Chevrolet ponúka novinku nielen ako kupé, ale aj ako verziu Convertible, ich poznávacím znakom je aj štvorica koncoviek výfuku uprostred. Zmeny, pochopiteľne, neobišli ani interiér, ktorý je ešte viac športovo ladený. Zamierme však za kokpit, kde sa po novom nachádza to najpodstatnejšie – 5,5-litrový atmosférický agregát LT6 DOHC V8.

Odporúčané
Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S 28. septembra 2021, 14:30

Jeho výkon je napokon vyšší, ako sa predpokladalo, pretože pre Z06 servíruje maximálny výkon až 500 kW/680 koní, a to pri až 8 600 ot./min! Ako uvádza Chevrolet, ide o najvýkonnejší atmosférický osemvalec v sériovom aute. Krútiaci moment má hodnotu 623 Nm pri 6 300 ot./min, výkon pritom putuje výhradne na zadné kolesá cez 8-stupňovú DCT prevodovku.

Zaujímavosťou je, že v oficiálnej tlačovej správe automobilka neudáva rýchlostné parametre, na povrch sa však dostala správa, že akceleráciu z 0 na 96 km/h zvládne Cortvette Z06 s paketom Z07 len za 2,6 sekundy.

S týmto voliteľným paketom pritom nová generácia váži len 1 561 kilogramov, čo na dnešné pomery rozhodne nie je zlý údaj. K spusteniu výroby dôjde až budúci rok v lete, teda ako modelový rok 2023. Cenu zatiaľ nepoznáme. 

Chevrolet, Corvette, Z06,Chevrolet, Corvette, Z06,Chevrolet, Corvette, Z06,Chevrolet, Corvette, Z06,
Zobraziť galériu
(15)
Domov
Zdieľať
Diskusia