Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2021, 19:30
Čas čítania 3:40
Marián Mauik Biel

Huawei to nevzdáva. Predstavil Novu 9, strednú triedu, ktorú označuje za vlajkovú loď (aktualizované)

Huawei to nevzdáva. Predstavil Novu 9, strednú triedu, ktorú označuje za vlajkovú loď (aktualizované)
Zdroj: Huawei
TECH
Uložiť Uložené

Veľmi slušná výbava, rýchly čip aj jemný displej. Ale nečakaná konkurencia to môže všetko rozbiť.

Už len čakáme, kedy Netflix urobí film alebo seriál o tomto nevšednom technologickom príbehu. Huawei začínal na zelenej lúke, postupne sa pustil do smartfónov a inováciami aj originálnym dizajnom sa mu podarilo neuveriteľné. Z outsidera sa stal líder na trhu a predbehol Apple aj Samsung. Potom prišiel zákaz administratívy USA a americké firmy nemohli s Huaweiom spolupracovať. Pre doteraz stále pomerne vágne obvinenia z bezpečnostného rizika.

Odporúčané
Huawei čaká ťažké obdobie. Aj napriek tomu sa stal svetovo najpredávanejšou značkou Huawei čaká ťažké obdobie. Aj napriek tomu sa stal svetovo najpredávanejšou značkou 18. augusta 2020, 16:13

Androidové mobily Huawei nemohli používať Google služby a vyzeralo to, že pre reštrikcie aj s dodávateľmi hardvéru spoločnosť s mobilmi úplne skončí. Z roka na rok podľa Counterpointu spadla z 20-percentného globálneho trhového podielu (Q2 2020) na 4 percentá (Q1 2021). Predávať sa jej darí prakticky už len na domácom a riadne veľkom čínskom trhu.

Huawei Nova 9
Zdroj: Huawei

Jej smartfóny P20 Pro, Mate 20 Pro aj P30 Pro patrili k špičke, najmä pokiaľ ide o fotoaparáty. Na konci roka 2019 prišiel Mate 30 Pro už bez Google služieb a začal pád. Modely P40 Pro aj Mate 40 Pro znova prišli s perfektnou výbavou a top fotoaparátmi. Ale na európskom trhu už nezaznamenali obľubu a s nimi ani modely strednej a nižšej triedy. Zvyk je železná košeľa, a hoci sa postupne takmer všetky najobľúbenejšie aplikácie, aj tie lokálne slovenské, dostali do ich obchodu App Gallery, konkurencia ich pretlačila. Čakalo sa na model P50 Pro, ale ten na západných trhoch Huawei vôbec nepredstavil. 

Huawei sa rozhodol mierne zmeniť stratégiu a teraz predstavil Nova 9. Malo by to byť to najlepšie, čo má momentálne v ponuke. Technicky by sa dal označiť za vlajkovú loď. Prakticky však má výbavu smartfónov strednej vyššej triedy, o riadny kus horšiu než doterajšie (a dvojnásobne drahšie) modely Huaweiu P Pro a Mate Pro a stále bez Google služieb. 

Huawei Nova 9
Zdroj: Huawei

Huawei Nova 9 je osadená 6,57-palcovým OLED displejom s full HD+ rozlíšením a podporou 120 Hz obnovovacej frekvencie. Na začiatok veľmi dobre. O výkon sa stará Snapdragon 778G. Výkonu dostatok, ale bez podpory 5G. Ďalšia výbava zahŕňa 8 GB operačnej a 128 GB internej pamäte bez slotu na pamäťovú kartu.

Domov
Zdieľať
Diskusia