Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. novembra 2021, 14:30
Čas čítania 7:25
Dominik Vetrák

PS5 vs Xbox Series X/S po prvom roku: ktorá konzola má lepšie exkluzívne hry, služby a ktorú sa oplatí kúpiť viac?

PS5 vs Xbox Series X/S po prvom roku: ktorá konzola má lepšie exkluzívne hry, služby a ktorú sa oplatí kúpiť viac?
Zdroj: Microsoft/Sony
TECH PS5 XBOX SERIES X/S
Uložiť Uložené

Hodnotíme next-gen konzoly rok po ich vydaní.

Xbox Series X/S a PS5 vyšli celosvetovo 10., respektíve 12. novembra 2020. Microsoftu a Sony sa podarilo neuveriteľné – dodať do obchodov po celom svete milióny kusov konzol počas pandémie, keď poriadne nefungovala továrenská výroba, logistika a chýbali aj komponenty na výrobu konzol (a ešte dlho chýbať budú). A vzhľadom na všetky tieto dôvody a aj nejaké ďalšie je aj po roku od vydania takmer nemožné vôbec sa ku konzolám dostať.

Je možné, že si napríklad PS5 voľne v obchode kúpiš až niekedy na jeseň 2022, ak nie v roku 2023. Ak teda chceš hrať Horizon: Forbidden West, Gran Turismo 7 či God of War na PS5 alebo Halo Infinite na Xbox Series X/S, za konzolu si priplatíš u scalperov, ktorí ich vykupujú na účely ďalšieho predaja, alebo si konzolu okamžite objednáš z obchodu a budeš dúfať, že ti príde do pol roka. Medzi nami sú však viacerí, ktorí si konzoly užívajú od ich vydania v novembri. Čo na ne teda hovoríme?

Odporúčané
10 najočakávanejších hier na október a november 10 najočakávanejších hier na október a november 5. októbra 2021, 12:30

Exkluzívne hry

Xbox Series X/S

Playstation je na tom z hľadiska exkluzívnych hier lepšie. Ich systém dlhodobého vývoja hier od vlastných štúdií (First party exclusives) a platenia za hry cudzím štúdiám (Third party exclusives), ktorým následne pomáhajú s vývojom, funguje už mnoho rokov, zatiaľ čo Xbox sa do toho pustil len pred pár rokmi. Inými slovami, Playstation pokračuje v zabehnutom a fungujúcom systéme, zatiaľ čo Xbox sa ešte len rozbieha.

Aj preto ešte chvíľu potrvá, kým bude môcť Xbox konkurovať množstvu exkluzivít od Playstationu. Či dokážu konkurovať aj kvalitou, ukáže až čas, hoci už tento rok dokázal, že to pre nich rozhodne nie je žiadne sci-fi. V lete totiž vyšli dva vynikajúce tituly. Microsoft Flight Simulator ťa dokáže vtiahnuť do sveta lietadiel na desiatky hodín.

Tvorcovia neustále pracujú na detailných podobizniach skutočných budov, ulíc a krajín, takže čoskoro v hre budeš môcť preletieť aj nad svojím domom. Krátko nato sme sa tešili z Psychonauts 2, jednej z najlepších adventúrnych platformoviek posledných rokov. Flight Simulator má na Metacritic hodnotenie 91 zo 100, a to po 61 recenziách. Psychonauts 2 má rovnako 91 zo 100.

Je síce pravda, že Psychonauts 2 si zahráš aj na Playstatione, no budúce hry tohto štúdia už vyjdú exkluzívne pre Xbox a PC. Vzhľadom na recenzie je jasné, že kvalita oboch štúdií je neúprosná a do budúcna sa od nich máme na čo tešiť. A potom tu máme pokračovanie úžasnej racingovej série Forza Horizon 5. Tvorcovia nás tentoraz zaviedli do farebného Mexika a my sme si hru zamilovali (našu recenziu si prečítaš tu, no a na Metacriticu svieti 91 zo 100).

Indie na Xboxe

Na Playstatione si (zatiaľ) nezahráš ani jednu z najlepších hier roka – Death’s Door (87 zo 100), famóznu strategickú hru Gears Tactics, 4-hodinovú audiovizuálne poetickú jazdu Artful Escape (81 zo 100), cyberpunkovú RPG strieľačku The Ascent (73 zo 100) či detektívne krimi v časovej slučke 12 Minutes (74 zo 100).

Odporúčané
PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 1. februára 2024, 10:00

Indie, teda nezávislým hrám, sa na Xboxe celkom darí. Môže za to služba Game Pass, ku ktorej sa ešte dostaneme. Ako vidíš, Xbox dokázal aj napriek pandémii vydať veľmi kvalitné hry a pomohol aj niekoľkým nezávislým vývojárom. 

Playstation 5

Kde začať? Playstationu sa podaril azda najbohatší a najkvalitnejší launch line-up v histórii konzolových vydaní naprieč všetkými platformami. V našom rebríčku 10 najlepších hier roka 2020 sa vrátane bonusového titulu nachádza až 8 hier (z toho len jednu si zahráš aj na PC a zvyšok len na konzolách).

Len pri vydaní PS5 vyšli tituly ako Remake Demon’s Souls (92 zo 100), Spider-Man: Miles Morales (85 zo 100), Astro’s Playroom (82 zo 100), Sackboy’s Big Adventure (82 zo 100), Bugsnax (75 zo 100) či nezabudnuteľná hra Pathless (81 zo 100).

V priebehu nasledujúceho roka vyšli ešte ďalšie pecky. Returnal (85 zo 100) sa v redakcii pravdepodobne stane hrou roka, no a nesmierne sme si užili aj Deathloop (88 zo 100), Kena: Bridge of Spirits (83 zo 100), Guilty Gear – Strive (87 zo 100) či Ratchet & Clank: Rift Apart (88 zo 100).

Medzi konzolové exkluzivity sa zaradili aj skvelé indie hry, ako F.I.S.T. (80 zo 100) či Chicory (90 zo 100). Zabudnúť nemôžeme ani na vylepšené verzie brilantných titulov Death Stranding (85 zo 100), Ghost of Tsushima (88 zo 100), Nioh Collection (88 zo 100) či Final Fantasy VII: Intergrade (89 zo 100).

Je až neuveriteľné, koľko kvalitných titulov si z hľadiska konzolovej či plnej exkluzivity zahráš len na PS5 už v prvom roku jej života. Hry hráme dennodenne, no aj tak nestíhame prejsť ani len všetky chválené exkluzivity. Mnohí sa tešili, že vinou pandémie nestihne vyjsť v prvom roku PS5 veľa hier, a tak budú môcť dokončiť tie, ktoré nedohrali v uplynulej generácii. Ako veľmi sme sa mýlili...

Služby ako Game Pass pre Xbox a PS Now/PS Plus pre Playstation

Z hľadiska exkluzívnych hier v prvom roku života teda jednoznačne vyhráva Playstation 5. Našťastie, vďaka službe Game Pass nemajú majitelia Xbox Series X/S pocit, že by nemali čo hrať, práve naopak. Každý mesiac pridá Xbox do katalógu Game Passu desiatky nových aj starších hier, ktoré predplatitelia služby môžu hrať bez akýchkoľvek ďalších poplatkov.

Odporúčané
Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo? Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo? 25. novembra 2023, 9:30

Za 10 eur na mesiac môžeš hrať doslova stovky hier, z ktorých množstvo je absolútne fantastických. Najviac poteší fakt, že Xbox často pridáva hry, ktoré aktuálne vychádzajú. Niekedy sú to aj väčšie tituly, ako naposledy Back 4 Blood, The Ascent, 12 Minutes, Hades a ďalšie, ale väčšinou sú to menšie indie tituly, ktoré však často dostávajú od recenzentov vynikajúce známky. A to sme nespomenuli, že v Game Passe vychádzajú v deň vydania aj všetky exkluzívne hry od Xboxu, ako Halo, Forza, Gears of War a podobne.

Nedokážeme spočítať, koľko stoviek eur sme vďaka Game Passu ušetrili. Nehovoriac o množstve hier, ktoré sme objavili a spoznali, pričom je vysoko pravdepodobné, že inak by sme sa k nim nikdy nedostali. Jednak preto, že sme o nich nepočuli, jednak preto, že sa nám za ne nechcelo platiť, no z ponuky Game Passu ich radi vyskúšame (napríklad Marvel’s Avengers). 

Game Pass je dlhodobo a neprekonateľne najlepšia herná služba na svete a pravdepodobne najlepšia a najvýhodnejšia predplatiteľská služba v zábavnom a multimediálnom priemysle vôbec. Dá sa povedať, že keby sme si Xbox nechceli kúpiť kvôli ich exkluzivitám, jednoznačne by sme si konzolu kúpili kvôli Game Passu. 

Na druhej strane je tu PS Plus. Ak si službu predplácaš, okrem hrania multiplayeru dostaneš ako vlastník PS5 mesačne hneď tri hry. Občas vďaka tomu získaš niečo kvalitné, no často si hru z „pluska“ len pridáme do katalógu – buď ju už vlastníme, prešli sme ju, alebo to nie je nič extra. Rozhodne by prospelo, keby sa tam nachádzali novšie hry.

Odporúčané
RECENZIA: Spider-Man 2 na PS5 – najlepšia superhrdinská hra histórie, ktorej však chýbajú ambície RECENZIA: Spider-Man 2 na PS5 – najlepšia superhrdinská hra histórie, ktorej však chýbajú ambície 16. októbra 2023, 16:00

Ekvivalentom Game Passu zo strany Playstationu je služba PS Now, vďaka ktorej môžeš streamovať hry z PS3 a PS4 na PC či na PS5. Avšak táto služba u nás nie je k dispozícii ani takmer 8 rokov po tom, čo ju spustili v USA a 6 rokov po spustení v Európe. Naozaj nevieme, na čo Playstation čaká.

Zrejme v zákulisí pripravujú reštart a opätovné uvedenie služby globálne, respektíve pripravujú niečo podobné ako Game Pass, a tak netlačia do popredia službu PS Now. V každom prípade, čo sa týka služieb, Playstation sa nezlepšil ani rok po vydaní PS5 a v tomto ohľade ich Xbox stále valcuje. 

Zmeny za posledný rok

Obe konzoly dostali kvalitné updaty, ktorými vyhoveli požiadavkám hráčov, takže je evidentné, že sa obaja výrobcovia snažia konzoly neustále zlepšovať. Pri Xboxe sme neskonale vďační za možnosť stlmiť či vypnúť svetlo z ovládača, ktoré bolo obzvlášť v noci pre oči úplne neznesiteľné.

PS5 zase trvalo veľmi dlho, než začalo podporovať najlepšie SSD na rozšírenie miesta na disku, a stále napríklad nefunguje technológia VRR. Xbox však doteraz nezmenil zastarané užívateľské rozhranie a donedávna nepodporoval ani 4K menu.

Šéfovia oboch divízií sem-tam poskytnú nejaký rozhovor, no a okrem toho sa toho za posledný rok veľa neudialo. Teda až na akvizície štúdií. Xbox pokračoval v nákupe štúdií. V roku 2020 ich mal 14. Následne však prišla akvizícia Zenimaxu a Bethesdy, vďaka čomu sa Xbox Game Studios obohatili o neuveriteľných 8 vývojárskych štúdií.

Odporúčané
Najväčší leak v histórii hier: nový Doom a Dishonored 3. Xboxu unikli plány na ďalších 5 rokov vrátane dizajnu novej konzoly Najväčší leak v histórii hier: nový Doom a Dishonored 3. Xboxu unikli plány na ďalších 5 rokov vrátane dizajnu novej konzoly 19. septembra 2023, 12:01

Dokopy tak majú 22 štúdií pracujúcich na exkluzívnych hrách, z ktorých všetky vyjdú už v deň vydania aj na službe Game Pass. Či už to bude Indiana Jones, Starfield, Doom, či Wolfenstein a podobne, ak máš Game Pass, tieto hry ťa nevyjdú ani o euro navyše. Šéf Xboxu Phil Spencer nedávno potvrdil, že s nakupovaním štúdií zďaleka neskončili.

Xbox PlayStation
Zdroj: Resetera/Playstation/Microsoft

Podobne je na tom Playstation, takže sa dá očakávať, že konsolidácia na hernom trhu bude pokračovať prakticky donekonečna a občas sa dopočujeme, že väčšia firma kupuje nejaké štúdiá či vydavateľov. Playstation sa za posledný rok rozhodne nenechal zahanbiť.

Na nakupovanie štúdií by zrejme veľmi netlačili nebyť toho, že Xbox začal skupovať všetko, na čo sa pozrel. Od roku 2010 do roku 2019 totiž kúpili len svojich dlhoročných spolupracovníkov (Media Molecule – Little Big Planet), Sucker Punch Studios (Sly, inFamous) a Insomniac Games (Ratchet & Clank, Resistance, Spider-Man). 

V roku 2021 sa však s akvizíciami roztrhlo vrece. Kúpili Housemarque Studios po vydaní geniálneho Returnalu, následne najväčšie britské štúdio Firesprite a naposledy Bluepoint Studios (Demon’s Souls). Otvorili aj podporné štúdio v Malajzii a kúpili spoločnosť Nixxes, ktorá sa zrejme postará o portovanie ich exkluzivít na PC.

Xbox PlayStation
Zdroj: Resetera/Playstation/Microsoft

Okrem toho uzatvorili partnerstvá s tromi novými štúdiami plnými veteránov a talentovaných ľudí, aby vytvorili exkluzívne hry pre PS5. Z hľadiska množstva exkluzivít sa teda môžeme pripraviť na to, že v budúcich rokoch nás Xbox a Playstation zahltia. 

Oplatilo sa však vôbec investovať do next-genu?

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá. Rád hráš hry v čo najväčšej kvalite a technickom vyhotovení? Ak áno, kúpa Xbox Series X/S či PS5 sa ti absolútne vyplatila. Konzoly sú oveľa rýchlejšie, stabilnejšie a modernejšie. Samozrejme, ak chceš hrať všetky exkluzivity, musíš vlastniť PS5. Niektoré hry na PS4 nevyšli, no a Xbox okrem Flight Simulatora ešte inú hru výhradne pre Xbox Series X/S nevydal. Avšak to neznamená, že sa nový Xbox neoplatí vlastniť. 

Odporúčané
PlayStation ukázalo najočakávanejšie hry na PS5. Aké exkluzivity budeme hrať nasledujúci polrok? PlayStation ukázalo najočakávanejšie hry na PS5. Aké exkluzivity budeme hrať nasledujúci polrok? 15. septembra 2023, 10:00

Extrémne veľa hier chceš hrať zrejme cez službu Game Pass, no ak nevlastníš next-gen konzolu, môžeš sa rozlúčiť s rýchlym načítavaním hier, krajším obrazom a hlavne so 60 fps, teda 60 snímkami za sekundu. Až 99 % hráčov s nami asi bude súhlasiť, keď povieme, že kúpa nových konzol sa oplatí už len kvôli možnosti hrať hry v 60 fps. My osobne sa už k 30 fps vrátiť nevieme a takéto hry znášame len veľmi ťažko.

Xbox vs Playstation?

Odveká to otázka. V minulých generáciách bola táto odpoveď jednoduchšia. V súčasnosti je to otázka preferencií. Potrebuješ konzolu dnes? Okej, chceš sa na nej hrať najväčšie blockbustery, máš rád aj japonské hry a exkluzivity Playstationu? Kúp si PS5. Chceš hlavne využiť Game Pass, hrať stovky indie hier a dostávať Xbox exkluzivity „zadarmo“ v deň vydania? Kúp si Xbox.

My vlastníme všetky tri vlajkové konzoly vrátane Nintenda Switch, takže využívame možnosti všetkých konzol. A myslíme si, že objektívne sa medzi nimi výherca vybrať nedá, keďže Xbox a Playstation momentálne varia pre dve odlišné skupiny ľudí. Záleží len na tebe, z ktorého hrnca ti chutí jesť viac.

V každom prípade, ak tú možnosť daný hráč má, rozhodne by nejakú next-gen konzolu vlastniť mal. Je to dlhodobá investícia, ktorú skôr či neskôr aj tak podnikne. A tých dôvodov, prečo tak učiniť už teraz, je naozaj veľa. 

Domov
Zdieľať
Diskusia