Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2021, 21:32
Čas čítania 2:58
Marián Mauik Biel

Apple predstavil nový Macbook Pro a najsilnejšia verzia bude stáť 6 839 €. Dostaneš nový displej, konektory, ohromný výkon a výdrž

Apple predstavil nový Macbook Pro a najsilnejšia verzia bude stáť 6 839 €. Dostaneš nový displej, konektory, ohromný výkon a výdrž
Zdroj: Apple
TECH APPLE MACBOOK
Uložiť Uložené

Apple okrem novej generácie notebookov ukázal aj tretiu generáciu slúchadiel Airpods.

Na októbrovom evente to bolo primárne o výkone. Apple totiž ukázal vlastné procesory, respektíve SOC (System on the Chip) najnovšej generácie, ktoré sú určené pre tých najnáročnejších. Apple M1 Pro a M1 Max majú podľa amerického výrobcu až podozrivo veľa výkonu, navyše v kombinácii s rekordnou výdržou batérie. To je výhoda toho, keď si nerobíš iba vlastný softvér, ale aj hardvér.

MacBook Pro, Apple M1 Pro, Apple M1 Max
Zdroj: Apple
Odporúčané
Pol roka skúseností s ARM procesorom od Applu: problémy tam sú, no nebudú sa týkať každého Pol roka skúseností s ARM procesorom od Applu: problémy tam sú, no nebudú sa týkať každého 20. mája 2021, 9:30

Už aj minuloročný čip Apple M1 priniesol používateľom Macov malú „revolúciu“. Kopec výkonu s dobrou výdržou. Popravde, s výkonom väčšina majiteľov Macbookov s čipom M1 nebude mať problém ešte pekných pár rokov. Ak si však videotvorca alebo kodér a vieš využiť ešte viac výkonu, je tu nový čip M1 Pro.

MacBook Pro, Apple M1 Pro, Apple M1 Max
Zdroj: Apple

Nebudeme zachádzať do technických podrobností, vlastne to nerobí ani samotný Apple. Ide o 8- alebo 10-jadrový procesor, ktorý používa zdieľanú operačnú a grafickú pamäť a nový integrovaný grafický čip. Ten túto pamäť využíva tiež, čím sa zrýchľuje prenos dát a inštrukcií. Zjednodušene povedané, procesor M1 Pro je o 70 % výkonnejší než M1 a jeho grafické jadro je až dvojnásobne výkonnejšie.

MacBook Pro, Apple M1 Pro, Apple M1 Max
Zdroj: Apple

No a ak by to nestačilo, tak v ponuke bude aj 10-jadrový Apple M1 Max, ktorý je ešte o ďalších 50 % výkonnejší a grafika je oproti vlaňajšku až 4-krát výkonnejšia.

Apple sa chválil hlavne pomerom výkonu a spotreby energie. Konkurencia vie byť tiež výkonná, ale žerie o dosť viac batérie. V porovnaní s Core i7 od Intelu poslednej, 11. generácie, ktorý potrebuje zhruba 65 W, sa na rovnaký výkon dostane M1 Pro a M1 Max len s 20 W. Navyše to nie je jeho maximum.

Apple M1 Max
Zdroj: Apple

Prvé mašiny, do ktorých sa nové procesory dostanú, sú Macbook Pro 16 a Macbook Pro 14.

Po dizajnovej stránke navonok nebadať žiadne zmeny. Nejaké sa však našli. Prvou je, že dotykový pás nad klávesnicou Touch Bar je fuč. Na druhej strane Apple pridal výrez v displeji na prednú kameru. Presne tak. Niežeby sa ho zbavil pri iPhonoch, ale Apple túto nevšednosť rozšíril ešte aj na svoje notebooky.

MacBook Pro, Apple M1 Pro, Apple M1 Max
Zdroj: Apple

Vďaka tomu sa však rám okolo obrazovky zoštíhlil len na 3,5 mm. Horná hrana sa dá softvérovo vypnúť, takže displej sa potom reálne začína až pod výrezom.

Späť
Zdieľať
Diskusia