Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2021, 16:50
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš TASR

Štát spúšťa očkovanie treťou dávkou. Hlásiť sa môžu tieto vybrané skupiny ľudí

NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Zohľadňovať sa bude rizikovosť a čas podania druhej dávky.

Tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu covid-19 môžu ľudia s oslabenou imunitou dostať už štyri týždne po druhej, keďže je pre nich súčasťou základnej očkovacej schémy.

Pre ostatné skupiny predstavuje posilňovaciu dávku, ktorá sa môže podať najskôr po šiestich mesiacoch od druhej dávky. Vo štvrtok to uviedla Alena Koščálová z konzília odborníkov.


Na tretiu dávku majú nárok seniori nad 55 rokov, chronicky chorí a ľudia so zníženou imunitou. Ich očkovanie má byť spustené ako prvé. Už teraz môžu požiadať svojho lekára o potvrdenie o tom, že patria do rizikovej skupiny. Časť pacientov dostane o možnosti očkovania esemesku.


Tretiu dávku môžu dostať aj ľudia vystavení zvýšenému riziku nákazy, napríklad zdravotníci alebo zamestnanci zariadení sociálnych služieb. Zohľadňovať sa bude rizikovosť a čas podania druhej dávky.


„Tretia dávka sa nevzťahuje na tých, ktorí absolvovali plné očkovanie a zároveň prekonali covid-19. Tí ju nepotrebujú,“ upozornila Koščálová.

Očkovanie detí

Pripravené je očkovanie aj pre deti od päť do 11 rokov, hovorí členka konzília Elena Prokopová. „Bude prebiehať zhruba v rovnakom časovom rozhraní ako očkovanie treťou dávkou,“ avizovala. Pripomenula, že bude len na žiadosť rodiča a po odporučení špecialistu.


Členky konzília zároveň uviedli, že podporujú bezplatné PCR testovanie pre tých, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať očkovať.

očkování slovensko bratislava koronavirus
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia