Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Utorok 30. 11. 2021 meniny má Ondrej, Andrej

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Dnes populárne články
Rihanna pózuje v pyžame vlastnej značky, ktoré odhaľuje speváčkino pozadie Rihanna pózuje v pyžame vlastnej značky, ktoré odhaľuje…
Elliot Page je spokojný so svojím telom. Na Instagrame ho podporili tisíce fanúšikov Elliot Page je spokojný so svojím telom. Na Instagrame ho…
Zomrel Virgil Abloh. 41-ročný kreatívny riaditeľ Louis Vuitton mal rakovinu Zomrel Virgil Abloh. 41-ročný kreatívny riaditeľ Louis Vuitton…
Juhoafrická lekárka opisuje príznaky omikronu. Príznaky sú podľa nej veľmi mierne Juhoafrická lekárka opisuje príznaky omikronu. Príznaky sú podľa…
Hľadáme lokalizátora/ku obsahu na anglicky hovoriaci trh Hľadáme lokalizátora/ku obsahu na anglicky hovoriaci trh
PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci.…
Sponzorovaný obsah

Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Wolt

Čo je sponzorovaný článok?

Inzerent dodal podklady ku článku, definoval, čo má článok obsahovať a komunikovať, text písal na základe zadania niekto z Refresheru.

Gastro

KVÍZ: Vieš, čo sa s jedlom robí, ak sa fermentuje, pošíruje alebo blanšíruje?

Odpovedz na kvízové otázky a ukáž, ako dobre poznáš gastroslovník.

Sponzorovaný obsah
22. október 2021, 11:30 Čas čítania: 0:38
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
KVÍZ: Vieš, čo sa s jedlom robí, ak sa fermentuje, pošíruje alebo blanšíruje?
Zdroj: Unsplash/Max Delsid
Gastro
0
Sponzorovaný obsah
22. október 2021, 11:30
Čas čítania: 0:38

KVÍZ: Vieš, čo sa s jedlom robí, ak sa fermentuje, pošíruje alebo blanšíruje?

Odpovedz na kvízové otázky a ukáž, ako dobre poznáš gastroslovník.

Sponzorovaný obsah
22. október 2021, 11:30
Čas čítania: 0:38
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
KVÍZ: Vieš, čo sa s jedlom robí, ak sa fermentuje, pošíruje alebo blanšíruje?
Zdroj: Unsplash/Max Delsid

Určite si už počul výraz al dente, ale vieš, čo znamená al forno? A vieš, čo robíš, keď v kuchyni blanšíruješ, fermentuješ či flambuješ? Ak si jedlo nielen vychutnávaš, ale aj pripravuješ, tak s tým určite nebudeš mať problém. Otestuj sa v našom kvíze, ktorý sme pripravili v spolupráci s Woltom, a spoznaj výrazy, s ktorými sa môžeš stretnúť v receptoch či menu tvojej obľúbenej reštaurácie

 

Dáš plný počet bodov alebo nie? Tak či onak, keď už budeš vedieť, čo tieto výrazy znamenajú, bude načase otestovať ich v praxi. Máš dve možnosti: tá náročnejšia – vyskúšať ich v kuchyni a potom ochutnávať. Tá jednoduchšia – pozrieť si výber jedál na Wolte a ochutnávať to, čo navarili iní. 

 

Veríme, že v apke nájdeš širokú ponuku jedál, nápojov aj surovín. Určite sa medzi nimi nájde aj niečo konfitované, blanšírované, fermentované či macerované. Možno si ani netušil, že sa takto pripravujú aj tvoje obľúbené jedlá. Objednaj si skôr, ako ti narobíme v kvíze chúťky. 

Objednávaj jedlo
Kvíz
KVÍZ: Drieme v tebe šéfkuchár?
1/10
Čo je glazovanie (pri varení)?
Zdroj: Unsplash/Jason Briscoe
Čo je glazovanie (pri varení)?
Krájanie zeleniny alebo mäsa na veľmi tenké plátky
Varenie jedla v pare
Varenie hustej polevy z ovocia
Potieranie alebo namáčanie jedla
Vysvetlenie
Je to proces, počas ktorého sa mäso a ryba chránia pred oxidáciou (vysušením). Spočíva v namáčaní, potieraní a nanášaní „poteru“ na jedlo. Glazuje sa však aj pečivo a koláče. Ak si niekedy piekol koláče a potrel si ich vaječným žĺtkom, využil si glazovanie.
2/10
Vieš, čo je ganache alebo ganáž?
Zdroj: Unsplash/Max Delsid
Vieš, čo je ganache alebo ganáž?
Odstraňovanie šupiek
Vytváranie chrumkavej krusty
Poleva z čokolády
Zdobenie zeleninou
Vysvetlenie
Ganache alebo ganáž, ako už možno tušíš, pochádza z Francúzska a ide o čokoládovú polevu, ktorá je vytvorená len z dvoch surovín – z kvalitnej čokolády a zo šľahačkovej smotany. Podľa pomeru týchto dvoch surovín sa dá použiť ako glazúra na tortu, náplň alebo krém na plnenie praliniek, tort, makrónok či na tortu pod poťahovú hmotu. Vyrába sa z nej aj truffle.
3/10
Čo robíš, ak niečo flambuješ?
Zdroj: Unsplash/Conscious Design
Čo robíš, ak niečo flambuješ?
Jedlo obaľuješ v orieškoch.
Jedlo pripravuješ v pahrebe v alobale.
Pripravuješ jedlo tak, že ho poleješ alkoholom a zapáliš.
Vyprážaš jedlo na malom množstve oleja tak, že ho často obraciaš.
Vysvetlenie
Označuje spôsob prípravy jedla, pri ktorom sa alkohol zahrieva na panvici, aby ľahko vzplanul. Jedlo sa poleje alkoholom, zapáli a nechá sa horieť, kým sa alkohol nespáli a plameň nezhasne. Pokrm získa výraznejšiu farbu a chuť.
4/10
Čo je konfitovanie?
Zdroj: Unsplash/Jason Briscoe
Čo je konfitovanie?
Prudké osmaženie mäsa
Pomalé dusenie a mäsa alebo zeleniny vo vlastnej šťave a jeho uskladnenie
Obaľovanie v trojobale
Opekanie pečiva
Vysvetlenie
Konfitovanie je špeciálna úprava jedál a pochádza z Francúzska. Skladá sa z dvoch fáz – z varenia a uskladnenia potraviny. Pokrm, zvyčajne mäso, sa pomaly varí v tuku a následne sa uskladňuje na niekoľko mesiacov.
5/10
Čo robíš, ak niečo blanšíruješ?
Zdroj: Unsplash/Max Delsid
Čo robíš, ak niečo blanšíruješ?
Zbavuješ mäso kože.
Namáčaš ho do omáčky, v ktorej zostáva celú noc.
Sparíš potravinu vo vode alebo v pare a následne ju prudko ochladíš.
Jedlo pri opekaní na panvici zapáliš.
Vysvetlenie
Blanšírovanie sa využíva na rôzne spôsoby. Niekedy ti pomáha lepšie očistiť ovocie alebo zeleninu od šupky. Inokedy sa táto technika využíva na konzervovanie pred mrazením. Pomáha uchovávať ovocie a zeleninu v krásnej farbe a plné vitamínov.
6/10
Čo znamená pošírovanie?
Zdroj: Unsplash/Caroline Attwood
Čo znamená pošírovanie?
Vyprážanie surovín v špeciálnom cestíčku
Vytváranie cukrového základu
Prelisovanie omáčky, aby v nej nezostali zvyšky suroviny.
Príprava jedla v horúcej vode, ktorej teplota sa pohybuje pod bodom varu (80 – 95 °C).
Vysvetlenie
Možno si už počul výraz pošírované vajíčko. Slovo pochádza z francúzskeho pocher. Pošírovaním sa však pripravujú nielen vajíčka, ale aj mäso, ryby, zelenina či ovocie. Surovina, ktorá sa pripravuje pošírovaním, môže byť nielen vo vode, ale aj vo vývare. Často sa práve táto tekutina, v ktorej sa niečo varilo, nevylieva, ale použije pri ďalšom varení alebo ako základ omáčky.
7/10
Čo označuje výraz al forno?
Zdroj: Unsplash/Vitor Monthay
Čo označuje výraz al forno?
Cestoviny sú správne uvarené.
Jedlo upečené v rúre
Všetko na tanieri je surové.
Surovina je polosurová.
Vysvetlenie
Výraz al dente už určite poznáš, no al forno sa až tak často nepoužíva. Ide o taliansky výraz, ktorý označuje pečenie v rúre.
8/10
Čo označuje výraz antipasta?
Zdroj: Unsplash/Jay Wennington
Čo označuje výraz antipasta?
Predjedlo
Jedlo bez cestovín
Prípitok
Polievka
Vysvetlenie
Antipasta je udomácnený taliansky výraz pre predjedlo, pričom pôvodné talianske slovo je antipasto alebo antipasti a znamená „pred jedlom“ alebo „pred pastou/cestovinami“. Môžu to byť napríklad klobásy, salámy, syry, zelenina a líšia sa podľa toho, v ktorom regióne sa nachádzaš.
9/10
Čo znamená fermentovanie?
Zdroj: Ľubo Baran
Čo znamená fermentovanie?
Kvasenie
Chladenie pohárov pred použitím
Riedenie omáčky
Pečenie mäsa pri vysokej teplote
Vysvetlenie
Fermentovanie je momentálne veľmi populárne. Zjednodušene je to kvasenie a fermentovaním sa pripravujú napríklad limonády, ale aj pivo, jogurty, kefír. Príkladom fermentovania, ktorý je na Slovensku všetkým známy, je kvasená kapusta.
10/10
Čo znamená výraz macerovanie?
Zdroj: Unsplash/Sincerely Media
Čo znamená výraz macerovanie?
Nakladanie mäsa do omáčky pred jeho tepelnou úpravou
Namáčanie ovocia alebo zeleniny do tekutiny (väčšinou alkoholu, likéru alebo sirupu)
Špeciálny spôsob údenia
Plnenie hydiny nejakou plnkou
Vysvetlenie
Macerovanie je proces lúhovania ovocia, bylín či korenín v alkohole, likéri, sirupe alebo oleji na účely uvoľnenia aromatických a chuťových látok. Macerovanie prebieha za studena a môžeš si takto pripraviť ochutený olej, tzv. infúzovanú vodu, alkohol či ľadový čaj. Takto sa pripravuje aj cold brew káva.
Vyhodnotiť kvíz
Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Jason Briscoe, Unsplash
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Dnes populárne články
Rihanna pózuje v pyžame vlastnej značky, ktoré odhaľuje speváčkino pozadie Rihanna pózuje v pyžame vlastnej značky, ktoré odhaľuje speváčkino…
Elliot Page je spokojný so svojím telom. Na Instagrame ho podporili tisíce fanúšikov Elliot Page je spokojný so svojím telom. Na Instagrame ho podporili…
Zomrel Virgil Abloh. 41-ročný kreatívny riaditeľ Louis Vuitton mal rakovinu Zomrel Virgil Abloh. 41-ročný kreatívny riaditeľ Louis Vuitton mal…
Juhoafrická lekárka opisuje príznaky omikronu. Príznaky sú podľa nej veľmi mierne Juhoafrická lekárka opisuje príznaky omikronu. Príznaky sú podľa nej…
Hľadáme lokalizátora/ku obsahu na anglicky hovoriaci trh Hľadáme lokalizátora/ku obsahu na anglicky hovoriaci trh
PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci.…
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.