Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Wolt
22. októbra 2021 o 11:30
Čas čítania 0:38
Sponzorovaný obsah

KVÍZ: Vieš, čo sa s jedlom robí, ak sa fermentuje, pošíruje alebo blanšíruje?

KVÍZ: Vieš, čo sa s jedlom robí, ak sa fermentuje, pošíruje alebo blanšíruje?
Zdroj: Unsplash/Max Delsid
GASTRO GASTROPRIEMYSEL KVÍZ
Uložiť Uložené

Odpovedz na kvízové otázky a ukáž, ako dobre poznáš gastroslovník.

Určite si už počul výraz al dente, ale vieš, čo znamená al forno? A vieš, čo robíš, keď v kuchyni blanšíruješ, fermentuješ či flambuješ? Ak si jedlo nielen vychutnávaš, ale aj pripravuješ, tak s tým určite nebudeš mať problém. Otestuj sa v našom kvíze, ktorý sme pripravili v spolupráci s Woltom, a spoznaj výrazy, s ktorými sa môžeš stretnúť v receptoch či menu tvojej obľúbenej reštaurácie

Dáš plný počet bodov alebo nie? Tak či onak, keď už budeš vedieť, čo tieto výrazy znamenajú, bude načase otestovať ich v praxi. Máš dve možnosti: tá náročnejšia – vyskúšať ich v kuchyni a potom ochutnávať. Tá jednoduchšia – pozrieť si výber jedál na Wolte a ochutnávať to, čo navarili iní. 

Veríme, že v apke nájdeš širokú ponuku jedál, nápojov aj surovín. Určite sa medzi nimi nájde aj niečo konfitované, blanšírované, fermentované či macerované. Možno si ani netušil, že sa takto pripravujú aj tvoje obľúbené jedlá. Objednaj si skôr, ako ti narobíme v kvíze chúťky. 

Objednávaj jedlo
Kvíz
KVÍZ: Drieme v tebe šéfkuchár?
Čo je glazovanie (pri varení)?
Zdroj: Unsplash/Jason Briscoe
110
Čo je glazovanie (pri varení)?
Krájanie zeleniny alebo mäsa na veľmi tenké plátky
Varenie jedla v pare
Varenie hustej polevy z ovocia
Potieranie alebo namáčanie jedla
Vysvetlenie
Je to proces, počas ktorého sa mäso a ryba chránia pred oxidáciou (vysušením). Spočíva v namáčaní, potieraní a nanášaní „poteru“ na jedlo. Glazuje sa však aj pečivo a koláče. Ak si niekedy piekol koláče a potrel si ich vaječným žĺtkom, využil si glazovanie.
Vieš, čo je ganache alebo ganáž?
Zdroj: Unsplash/Max Delsid
210
Vieš, čo je ganache alebo ganáž?
Odstraňovanie šupiek
Vytváranie chrumkavej krusty
Poleva z čokolády
Zdobenie zeleninou
Vysvetlenie
Ganache alebo ganáž, ako už možno tušíš, pochádza z Francúzska a ide o čokoládovú polevu, ktorá je vytvorená len z dvoch surovín – z kvalitnej čokolády a zo šľahačkovej smotany. Podľa pomeru týchto dvoch surovín sa dá použiť ako glazúra na tortu, náplň alebo krém na plnenie praliniek, tort, makrónok či na tortu pod poťahovú hmotu. Vyrába sa z nej aj truffle.
Čo robíš, ak niečo flambuješ?
Zdroj: Unsplash/Conscious Design
310
Čo robíš, ak niečo flambuješ?
Jedlo obaľuješ v orieškoch.
Jedlo pripravuješ v pahrebe v alobale.
Pripravuješ jedlo tak, že ho poleješ alkoholom a zapáliš.
Vyprážaš jedlo na malom množstve oleja tak, že ho často obraciaš.
Vysvetlenie
Označuje spôsob prípravy jedla, pri ktorom sa alkohol zahrieva na panvici, aby ľahko vzplanul. Jedlo sa poleje alkoholom, zapáli a nechá sa horieť, kým sa alkohol nespáli a plameň nezhasne. Pokrm získa výraznejšiu farbu a chuť.
Čo je konfitovanie?
Zdroj: Unsplash/Jason Briscoe
410
Čo je konfitovanie?
Prudké osmaženie mäsa
Pomalé dusenie a mäsa alebo zeleniny vo vlastnej šťave a jeho uskladnenie
Obaľovanie v trojobale
Opekanie pečiva
Vysvetlenie
Konfitovanie je špeciálna úprava jedál a pochádza z Francúzska. Skladá sa z dvoch fáz – z varenia a uskladnenia potraviny. Pokrm, zvyčajne mäso, sa pomaly varí v tuku a následne sa uskladňuje na niekoľko mesiacov.
Čo robíš, ak niečo blanšíruješ?
Zdroj: Unsplash/Max Delsid
510
Čo robíš, ak niečo blanšíruješ?
Zbavuješ mäso kože.
Namáčaš ho do omáčky, v ktorej zostáva celú noc.
Sparíš potravinu vo vode alebo v pare a následne ju prudko ochladíš.
Jedlo pri opekaní na panvici zapáliš.
Vysvetlenie
Blanšírovanie sa využíva na rôzne spôsoby. Niekedy ti pomáha lepšie očistiť ovocie alebo zeleninu od šupky. Inokedy sa táto technika využíva na konzervovanie pred mrazením. Pomáha uchovávať ovocie a zeleninu v krásnej farbe a plné vitamínov.
Čo znamená pošírovanie?
Zdroj: Unsplash/Caroline Attwood
610
Čo znamená pošírovanie?
Vyprážanie surovín v špeciálnom cestíčku
Vytváranie cukrového základu
Prelisovanie omáčky, aby v nej nezostali zvyšky suroviny.
Príprava jedla v horúcej vode, ktorej teplota sa pohybuje pod bodom varu (80 – 95 °C).
Vysvetlenie
Možno si už počul výraz pošírované vajíčko. Slovo pochádza z francúzskeho pocher. Pošírovaním sa však pripravujú nielen vajíčka, ale aj mäso, ryby, zelenina či ovocie. Surovina, ktorá sa pripravuje pošírovaním, môže byť nielen vo vode, ale aj vo vývare. Často sa práve táto tekutina, v ktorej sa niečo varilo, nevylieva, ale použije pri ďalšom varení alebo ako základ omáčky.
Čo označuje výraz al forno?
Zdroj: Unsplash/Vitor Monthay
710
Čo označuje výraz al forno?
Cestoviny sú správne uvarené.
Jedlo upečené v rúre
Všetko na tanieri je surové.
Surovina je polosurová.
Vysvetlenie
Výraz al dente už určite poznáš, no al forno sa až tak často nepoužíva. Ide o taliansky výraz, ktorý označuje pečenie v rúre.
Čo označuje výraz antipasta?
Zdroj: Unsplash/Jay Wennington
810
Čo označuje výraz antipasta?
Predjedlo
Jedlo bez cestovín
Prípitok
Polievka
Vysvetlenie
Antipasta je udomácnený taliansky výraz pre predjedlo, pričom pôvodné talianske slovo je antipasto alebo antipasti a znamená „pred jedlom“ alebo „pred pastou/cestovinami“. Môžu to byť napríklad klobásy, salámy, syry, zelenina a líšia sa podľa toho, v ktorom regióne sa nachádzaš.
Čo znamená fermentovanie?
Zdroj: Ľubo Baran
910
Čo znamená fermentovanie?
Kvasenie
Chladenie pohárov pred použitím
Riedenie omáčky
Pečenie mäsa pri vysokej teplote
Vysvetlenie
Fermentovanie je momentálne veľmi populárne. Zjednodušene je to kvasenie a fermentovaním sa pripravujú napríklad limonády, ale aj pivo, jogurty, kefír. Príkladom fermentovania, ktorý je na Slovensku všetkým známy, je kvasená kapusta.
Čo znamená výraz macerovanie?
Zdroj: Unsplash/Sincerely Media
1010
Čo znamená výraz macerovanie?
Nakladanie mäsa do omáčky pred jeho tepelnou úpravou
Namáčanie ovocia alebo zeleniny do tekutiny (väčšinou alkoholu, likéru alebo sirupu)
Špeciálny spôsob údenia
Plnenie hydiny nejakou plnkou
Vysvetlenie
Macerovanie je proces lúhovania ovocia, bylín či korenín v alkohole, likéri, sirupe alebo oleji na účely uvoľnenia aromatických a chuťových látok. Macerovanie prebieha za studena a môžeš si takto pripraviť ochutený olej, tzv. infúzovanú vodu, alkohol či ľadový čaj. Takto sa pripravuje aj cold brew káva.
Vyhodnotiť kvíz
Domov
Zdieľať
Diskusia