Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. augusta 2021, 9:26
Čas čítania 1:24
Viktor Kniš

Mičovského ľudí som zamestnal a ešte ma za to spucoval, debil. Matovič reaguje na kritiku od svojho exministra

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

TV Markíza zachytila bývalého predsedu vlády, ako sa rozpráva s bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva kultúry. Kritizoval pri tom svojho nominanta z ministerstva pôdohospodárstva.

Kamera televízie Markíza zachytila Igora Matoviča, ako vulgárne nadáva na svojho nominanta na ministra Jánovi Mičovskému. „Mičovského ľudí som zamestnal a ešte ma za to spucoval, debil,“ hovorí bývalý predseda vlády. Keď si všimol, že jeho slová zachytili novinári, pousmial sa a zakryl si ústa. 

Remišovej trest pre štátnu tajomníčku?

Jeho reakcia vyplynula z konverzácie s bývalou štátnou tajomníčkou na ministerstve kultúry Zuzanou Kumanovou, ktorú za nejasných okolností odvolala predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Matovič a Kumanová sa rozprávali o tom, kam budú smerovať ďalšie kroky odvolanej úradníčky. 

Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková na sociálnej sieti uviedla, že Kumanová bola doteraz najvyššie postavenou Rómkou v štátnej správe a jedinou Rómkou, ktorá sa zúčastňovala na rokovaniach vlády, keď zastupovala ministerku kultúry. Remišovej oponenti v strane odvolanie vnímajú ako trest za Kumanovej názor súvisiaci so zmenou vedenia Za ľudí.

Matovič vracia úder

Igor Matovič nazval Jána Mičovského „debilom“, ktorý ho „spucoval“ pre pondelkový otvorený list. 

Píše v ňom, že stratil ideály, ktoré mal, keď išiel na kandidátke OĽaNO do politiky. Uvádza aj niekoľko konkrétnych dôvodov, prečo si myslí, že Vlčan nie je dobrým ministrom. Ide najmä o personálne zmeny v rezorte, ktoré Mičovský označuje za neopodstatnené. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

„Pracovníci protikorupčného oddelenia, ktoré som vytvoril pod vedením osvedčeného kolegu z bývalých vyšetrovateľov NAKA, boli za použitia klamstva prepustení. Išlo pritom o skúsených profesionálov, výsledkom náročnej práce ktorých boli detailne spracované trestné oznámenia mapujúce rezortné zločiny,“ píše Mičovský.

Medzi prvými podľa bývalého šéfa rezortu prepustili aj IT odborníka, ktorý poukazoval na „zažratú softvérovú korupciu mnohomiliónových rozmerov“. „Odísť musela aj riaditeľka verejného obstarávania známa svojím nekompromisným uplatňovaním zákona,“ dodáva Mičovský. Vymenoval aj niekoľko ďalších personálnych nominácií a projektov, ktoré za jeho pôsobenia fungovali a Vlčan ich zrušil.  

Kritizovaný nástupca Mičovského Samuel Vlčan tvrdí, že kritiku nepochopil. „List Jána Mičovského som nie celkom pochopil. Hovoril tam niečo o protikorupčnej jednotke, ktorá mala za jeho pôsobenia štyri systemizované miesta – tie zostali zachované.

Jednotku som v záujme efektívnosti presunul do Bratislavy pod útvar kontroly a zamestnancom, ktorí pracovali na vysunutom pracovisku vo Zvolene, bolo aj za účasti odborárov ponúknuté, aby naďalej pracovali pre ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Tí to odmietli,“ uviedol Vlčan pred stredajším rokovaním vlády.

Domov
Zdieľať
Diskusia