Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2021, 11:00
Čas čítania 5:34
Dominik Vetrák

10 najlepších hier z Gamescomu, ktoré ťa posadia na zadok. Zahráme si temnú marvelovku, Age of Empires 4, Saints Row a omnoho viac

10 najlepších hier z Gamescomu, ktoré ťa posadia na zadok. Zahráme si temnú marvelovku, Age of Empires 4, Saints Row a omnoho viac
Zdroj: PlayStation
TECH GAMESCOM 2021
Uložiť Uložené

Toto je 10 najlepších hier z Gamescomu 2021. Priprav sa na desiatky hodín špičkovej videohernej zábavy s úžasnými príbehmi a grafikou.

Gamescom je najväčšia herná udalosť roka, aspoň čo sa týka návštevnosti hráčov a verejnosti. Každoročne je na tom s ukážkami hier o čosi slabšie ako E3 – zbierka najväčších videoherných konferencií. Posledné roky však Gamescom moderuje a produkuje Geoff Keighley (moderátor a tvorca The Game Awards), takže sa naň každým rokom pozerá lepšie.

Tento rok sme vinou covidu nečakali žiadnu úžasnú konferenciu, keďže všetky hry sa odkladajú a nikto poriadne nič neukazuje. Nintendo si drží svoje najväčšie oznámenia na neskôr a Playstation tento rok stále nemal poriadnu ukážku budúcich videohier.

Gamescom však prekvapil, keď odhalil jednu zaujímavú a skvelo vyzerajúcu hru za druhou. Aj ukážky už odhalených hier s novým gameplayom vyzerali veľmi lákavo. My sme preto vybrali 10 najlepšie vyzerajúcich hier z Gamescomu, ktoré nesmú uniknúť žiadnemu poriadnemu hráčovi. Ak nie je uvedené inak, všetky hry pre PS4 a Xbox One fungujú aj na next-gen verziách konzol – PS5 a Xbox Series X/S.

Odporúčané
Zabila sa, lebo medzi kolegami kolovali jej nahé fotky. Prečo zamestnanci firiem Ubisoft a Activision protestujú proti vedeniu? Zabila sa, lebo medzi kolegami kolovali jej nahé fotky. Prečo zamestnanci firiem Ubisoft a Activision protestujú proti vedeniu? 7. augusta 2021, 14:30

1. Saints Row – 25. 2. 2022 (PS4, PS5, Xbox One a Series X/S, PC)

Posledná hra Saints Row vyšla pred 8 rokmi. Odvtedy sme dostali nejaké porty a remastery, ale nový diel nie a nie prísť. To už je však za nami, keďže Saints Row vyjde už 25. februára 2022. O pol roka si teda budeš môcť užiť „nadrogovaného“ mladšieho brata GTA.

Hra Saints Row je oveľa šialenejšia, s bláznivými a nereálnymi akčnými scénami, so zbraňami, s hrateľnosťou a so všetkým, čo ti napadne. Z hrateľnosti sme videli iba trochu, no aj to stačilo na to, aby sme sa na reštart série začali poriadne tešiť. A keďže ide o reštart, ponúkne nový príbeh, postavy a celkom nové mesto. 

2. Lego Star Wars: The Skywalker Saga – jar 2022 (PC, PS4, PS5, Xbox One a Series X/S)

Táto hra mala vyjsť pôvodne v roku 2020, no po mnohých odkladoch nakoniec vyjde v roku 2022 (ak sa nič nepokazí). A neopováž sa ignorovať ju len preto, že je to Lego hra. Vyzerá totiž lepšie než drvivá väčšina toho, čo ti predhadzujú algoritmy na Youtube. Titul spracuje všetkých deväť filmov z hlavnej Skywalker ságy.

Tvorcovia vybrali z každého filmu niekoľko dejových línií a lokácií a ty si ich budeš môcť vychutnať, zatiaľ čo budeš ovládať desiatky rôznych postáv naprieč všetkými tromi trilógiami. Samozrejmosťou je vynikajúci humor v nečakaných scénach a zábavne vyzerajúca hrateľnosť. Skúsime si lietanie na Millenium Falcon, v stíhačkách, ale aj ovládanie robotov.

Samozrejme, čakajú ťa aj poriadne súboje so svetelnými mečmi, ale aj prestrelky a všetko, čo patrí k Star Wars. Ide o kompletný a dokonale vyzerajúci balíček v zábavnom Lego svete, ktorý si navyše môžeš užiť vo dvojici s kamarátom cez lokálny coop. Úprimne, pre nás ide o jednu z najočakávanejších hier budúceho roka a najlepší spôsob, ako si „užiť“ sequelovú trilógiu od Disney. 

3. Marvel’s Midnight Suns – marec 2022 (PC, Xbox One a Series X/S, PS4 a PS5, Nintendo Switch)

Marvel budí pozornosť zakaždým, no tentoraz si to skutočne zaslúži. Firaxis (tvorcovia X-Com série) začali po X-Com 2 pracovať na RPG taktickom titule zo sveta Marvelu. Hrdinovia v hre však nebudú bojovať proti tradičným zloduchom. Hra sa volá Midnight Suns a odkazuje na Midnight Sons, komiksovú sériu, v ktorej temnejší/drsnejší marvelovskí hrdinovia bojovali proti matke démonov Lilith, ktorá ovládla svet.

Odporúčané
Cyberpunk: Phantom Liberty bude úplne iná hra než Cyberpunk 2077. Teš sa na súboje s autami a krvavé vylepšenia tela Cyberpunk: Phantom Liberty bude úplne iná hra než Cyberpunk 2077. Teš sa na súboje s autami a krvavé vylepšenia tela 23. augusta 2023, 11:30

Podobne to bude aj v hre, v ktorej budeš ovládať zakaždým štyroch hrdinov Marvelu. Jednou z nich bude originálna hrdinka, ktorú si môžeš upraviť ako v klasickej RPG hre. Sprevádzať ťa bude Iron Man, Ghost Rider, Blade, Captain Marvel, Doctor Strange, Captain America, Wolverine a ďalší hrdinovia.

Hra údajne nemá veľa spoločného s mechanikami z X-Comu, no stále pôjde o taktický titul založený na príbehu a budovaní vzťahov medzi postavami. S Iron Manom si môžeš zahrať karty, Captain Marvel si zase bude chcieť užiť spoločný tréning. Gameplay zábery uvidíme už 1. septembra.

4. Midnight Fight Express – leto 2022 (PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch)

Ako by vyzerala zmes Johna Wicka, My Friend Pedro, Hotline Miami a Sifu? Asi tak nejak vníma vo svojej hlave Midnight Fight Express poľský vývojár Jacob Dzwinel. Je totiž jediným človekom pracujúcim na hre. Ak sa ti páčia prehnané a nereálne akčné scény so šialenými útokmi, rozhodne sa pozri na gameplay video nižšie. 

5. Halo Infinite – 8. 12. (PC, Xbox One, Xbox Series X/S)

343 Industries odhalili počas Gamescomu špeciálnu edíciu Xbox Series X a Elite Series 2 ovládača, detaily o prvej sezóne multiplayeru v Halo Infinite (nezabúdaj, že multiplayer bude zadarmo) a dočkali sme sa aj dátumu vydania. Kampaň a multiplayer nového Halo si užijeme 8. decembra, avšak má to háčik.

Od minuloročnej série konferencií E3 sme stále nevideli gameplay zábery z kampane, ktorú mali tvorcovia prepracovať po tom, čo ich ukážku skritizoval celý herný svet. Nevidieť z nej nič ani necelé štyri mesiace pred vydaním – to vzbudzuje obavy. Smutnou správou je aj to, že počas vydania nebude k dispozícii Forge (editor máp) ani kooperatívny režim v kampani, takže ju budeš musieť prejsť sám. 

Aj napriek tomu veríme, že pôjde o skvelú FPS záležitosť s bohatým svetom a príbehom, ktorý zaujme. Ako čerešničku na torte tu potom máš pekný cinematic trailer. 

6. Sifu – 22. 2. (PC, PS5, PS4)

Dátum vydania odhalilo aj Sifu. Ide o akčnú bojovú adventúru s roguelike elementmi. Vždy keď zomrieš, tvoja postava menom Sifu zostarne o pár rokov. Každá smrť ťa síce posúva vpred z hľadiska skúseností a zručností, no ak si nedáš pozor, proti yakuze môžeš bojovať ako 80-ročný starček, čo rozhodne nechceš. Na Sifu nás najviac zaujal aj skvelý bojový štýl, ktorý vyzerá neskutočne zábavne. Presvedč sa sám.

7. Death Stranding Director’s Cut – 24. 9. (PS5)

Death Stranding od Hidea Kojimu je trestuhodne nedocenená a nepochopená hra. Našťastie, my v redakcii ju milujeme, takže nás príchod rozšírenej edície teší. Na čo všetko sa môžeš tešiť? Niekoľko nových príbehových misií s doteraz nevidenými postavami, 4K rozlíšenie so 60 fps a množstvo originálnych herných mechaník. 

K dispozícii budú nové zbrane, ale aj druhy nepriateľov. Na prepravu ti poslúžia ďalšie vozidlá, ktoré môžeš navyše prehnať po špeciálnych tratiach a merať si tak čas s ostatnými hráčmi po internete. Veľkou novinkou je Buddy Bot. Môžeš sa na ňom zviezť, položiť ovládač a obdivovať krásy hry, respektíve si z neho spraviť doručovacieho asistenta, ktorý ťa bude všade nasledovať. Zdolávanie prekážok si môžeš uľahčiť budovaním skákacích mostíkov či vystreľovaním balíkov z katapultu.

A aby sme nezabudli, najnovšie môžeš skákať z obrovských výšok. Sam totiž po novom ovláda trysky, pomocou ktorých dokáže doplachtiť na zem aj zo 100-metrovej výšky. Všetky tieto doplnky do PS5 verzie ti bližšie predstaví trailer nižšie. To všetko len za 10 € navyše, teda v prípade, že už vlastníš PS4 verziu. 

8. Cult of the Lamb – 2022 (PC)

Jedna z najoriginálnejšie vyzerajúcich hier je zase raz indie záležitosť. Ako si už pochopil z názvu, premisa sa bude točiť okolo kultu. Konkrétne jeho vodcu, ktorým sa staneš ty. Ovládať budeš drobnú bytosť. Tá po svojej smrti dostala šancu na nový, avšak temnejší život.

Za znovuzrodenie sa musíš odvďačiť záhadnej bytosti tak, že budeš v jej mene rozširovať kult. Čaká ťa teda množstvo zabíjania, čiernej mágie a poriadne nepekných krvavých scén. Samozrejmosťou sú rituálne obety a rozširovania kempu. Spoločne so zväčšovaním tvojho kultu ti budú rásť aj schopnosti.

9. Dokev – neznámy dátum vydania (PC, PS4 a Xbox One)

Neverili sme, že niečo môže vyzerať tak fotorealisticky a animovane (cartoony) zároveň. Nenápadný open world Dokev to však dokázala. Úprimne, my si ani nie sme istí, o čom presne Dokev je (a možno to nevedia ani samotní vývojári).

Na gameplay záberoch vidíme mix Pokémona, Zeldy, GTA, Saints Row, japonských divných hier, Sunset Overdrive a azda aj trochu Fortnite. Prekvapivo to však vyzerá nesmierne zábavne a uletene. Pozri si tento trailer celý (naozaj až do konca) a napíš nám, či poznáš niečo podobné, pretože podľa nás ide o celkom podarený unikát.

10. Jett: The Far Shore – 5. 10. (PS4, PS5 a PC)

Ide o exploratívnu sci-fi vesmírnu adventúru. Budeš v nej lietať, objavovať tajomstvá planéty a jej civilizácie a pokúsiš sa ju zachrániť pred prichádzajúcou skazou ničiacou všetko vo svojom dosahu. Hrateľnosť a prezentácia príbehu v sebe skrývajú niečo poetické, no a tešiť sa môžeš aj na originálne vizuálne spracovanie.

Bonus: Horizon Forbidden West vyjde 18. 2. 2022 a Horizon Zero Dawn dostalo na PS5 patch umožňujúci hrať v 60 fps. Na záver sa pozri na niekoľko skvelo vyzerajúcich kúskov, ktoré sa do top 10 nezmestili.

Domov
Zdieľať
Diskusia